/Βιβλιοκριτική: Λουκουμόσκονη (Τέση Παπαθανασίου)

Βιβλιοκριτική: Λουκουμόσκονη (Τέση Παπαθανασίου)

Γράφει ο Πέτρος Χατζησωτηρίου, φαρμακοποιός

Έχουμε λοιπόν την πρώτη συγγραφική απόπειρα της Τέσης Παπαθανασίου. Πρόκειται για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα τοποθετημένο στη σύγχρονη εποχή, με χαρακτήρες ρεαλιστικούς και καθημερινούς.

Η ιστορία διαδραματίζεται κυρίως στο τρίγωνο Σύρος-Πειραιάς-Ντουμπάι αλλά αυτό που κινεί τα νήματα της ιστορίας είναι η δράση ενός ερωτικού τριγώνου αυτή τη φορά. Μετά από σαράντα κύματα κυριολεκτικά και μεταφορικά έρχεται η αποκάλυψη του ενόχου για τη δολοφονία ενός ευυπόληπτου επιχειρηματία από τη Σύρο. Ο ρόλος των πλευρών του ερωτικού τριγώνου καθώς και του ευφάνταστου τίτλου του βιβλίου είναι που χτίζουν την ατμόσφαιρα αγωνίας που θα συναρπάσει τον αναγνώστη και που φυσικά δεν πρόκειται ν’ αποκαλύψουμε. 

Οι χαρακτήρες της Παπαθανασίου είναι αληθινοί, είναι γήινοι, είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας.

Αυτό δίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη να φτιάξει εύκολα το προφίλ του κάθε ενός και στη συγγραφέα τη δυνατότητα να επικεντρωθεί στην αφήγηση κι όχι τόσο στην ανάπτυξη των χαρακτήρων τους. 

Πέρα από την εξιστόρηση ενός εγκλήματος και την πορεία της εξιχνίασής του το βιβλίο βάζει τον αναγνώστη μπροστά σε ερωτήματα που αφορούν τους δεσμούς της σύγχρονης οικογένειας, του ηθικούς φραγμούς και τη λεπτή κόκκινη γραμμή που ορίζει την παρέμβαση της κοινωνίας στις ζωές των ανθρώπων. Δεν πρόκειται να βρούμε εύκολες απαντήσεις σ’ αυτά τα ερωτήματα αλλά οπωσδήποτε το ταξίδι μέσα στους νοηματικούς διαδρόμους της Παπαθανασίου θα μας αποζημιώσει. 

Η αφήγηση είναι γραμμική χωρίς περιπλοκές, μακροπερίοδο λόγο ή κουραστικούς διαλόγους.

Ο αριθμός των χαρακτήρων κρατήθηκε μικρός κι έτσι ο αναγνώστης εύκολα παρακολουθεί το ρόλο του καθενός στην ιστορία. 

Τα κεφάλαια τιτλοφορούνται με ονόματα ανέμων και όρους της ναυσιπλοΐας κάτι που σίγουρα είναι πρωτότυπο και δίνει και μια απρόοπτη πινελιά σύνδεσης με τον καπετάνιο που παίζει κεντρικό ρόλο στην ιστορία. 

Σε ότι αφορά στο ρυθμό του βιβλίου, πρέπει να πούμε ότι η συγγραφέας δεν δυσκολεύεται να κερδίσει την προσοχή του αναγνώστη και να τον βυθίσει στην υπόθεση, αλλά κάποια στιγμή ίσως διαπιστώσει ο αναγνώστης ότι οι εικασίες κι οι προβλέψεις του προηγούνται από την εξέλιξη των εξιστορουμένων. 

Κοντολογίς, η Παπαθανασίου εμπνεύστηκε ένα βιβλίο σύγχρονο, με χαρακτήρες κι υπόθεση που «πατάνε στη Γη», διαπραγματεύτηκε το θέμα της με πειστικότητα  και γρήγορο ρυθμό κι ανέλαβε να καθοδηγήσει τον αναγνώστη της όχι μόνο στην ανεύρεση του ενόχου αλλά κυρίως στην ανεύρεση των απαντήσεων στα ερωτήματα που τέθηκαν. Είναι μια αξιόλογη δουλειά που αφήνει μεγάλες προσδοκίες για ανάλογη συνέχεια. Ας μη χάσουμε την ευκαιρία να τη γνωρίσουμε. 

 

3,5/5