/Βιβλιοκριτική: Κάτι από μένα (John Emmams)

Βιβλιοκριτική: Κάτι από μένα (John Emmams)

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, συγγραφέας

Το εξώφυλλο σε προϊδεάζει για μια τυπική ρομαντική ιστορία. Ο τίτλος για μια συνηθισμένη ενδοσκοπική διαδρομή μετά από έναν χωρισμό. Όμως το μυθιστόρημα “Κάτι από μενα” του John Emmans από τις εκδόσεις Γράφημα, μόνο ένα τυπικό και συνηθισμένο πόνημα δεν είναι.

Με καμβά το τέλος μιας σχέσης και την επίπονη διαδρομή για την οριστική αποκοπή,, ξετυλίγεται ένα γαϊτανάκι ανθρωπίνων σχέσεων, δραμάτων, εθίμων, αυτοκαταστροφικότητας.

Η μοναξιά, ο αλκοολισμός, η βία στις σχέσεις, έρχονται να αναδείξουν μια κοινωνία βουτηγμένη στα αδιέξοδα και τη ματαιότητα. Επιστέγασμα η απατηλή γοητεία της αναγνωρισιμότητας που καταρρέει κι αφήνει ένα τεράστιο κενό ρεαλιστικού αυτοπροσδιορισμού.

Η ζωή κρύβει εκπλήξεις και απρόσμενες συναντήσεις. Δίνει ευκαιρίες για νέες φιλίες και σχέσεις, αρκεί κάποιος να έχει τις κεραίες του ανοιχτές για να τις αντιληφθεί και να δώσει το περιθώριο στο καινούριο και το διαφορετικό. Τα λάθη διορθώνονται όταν υπάρχει διάθεση να σκαλίσουμε το είναι μας, να αποδεχτούμε και το δικό μας μερίδιο ευθύνης και να εμπιστευτούμε ξανά τον εαυτό μας και την καλή πλευρά των άλλων.

Ο John Emmans καταθέτει ένα πολυσέλιδο μυθιστόρημα με άμεση, λιτή γραφή, χαρακτήρες σε αναζήτηση νέων ισορροπιών και υπέρβασης του παρελθόντος, πλοκή πολυεπίπεδη με κλιμάκωση συναισθημάτων και την απαραίτητη λύτρωση να προσφέρει την αναγεννητική δύναμη που μόνο η αληθινή αγάπη μπορεί να εξασφαλίσει.