/Βιβλιοκριτική: Ημερολόγιο ενός άλλου Μαϊου (Γιώργος Έλτωνας)

Βιβλιοκριτική: Ημερολόγιο ενός άλλου Μαϊου (Γιώργος Έλτωνας)

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, συγγραφέας

Το Ημερολόγιο ενός άλλου Μαΐου, από τις εκδόσεις Θερμαϊκός δεν είναι μια ποιητική συλλογή που απλώς εξιστορεί με τυπική γραμμική συνέχεια τις εμπειρίες κάποιου Μάιου. Ο Γιώργος Ελτωνας καταγράφει συναισθήματα, διλήμματα, αγωνίες κάτω από τη σκέπη μιας κοινωνικής ιδιομορφίας.

Μια ιδιότυπη μετάβαση από την πρωτομαγιάτικη τόλμη στη Μεγαλοβδομαδιάτικη σύγκρουση με το θάνατο και τελικά στην μετά την Ανάσταση αποκάλυψη της υπαρξιακής πληρότητας. Ένας μήνας μέσα στο σφιχτό κάδρο της πανδημίας. Ένας μήνας που μας δίνει την ευκαιρία να αναστοχσστούμε για το νόημα της ζωής.

Ο χρόνος αποκτά νέα διάσταση, οι σχέσεις καινούρια ουσία, τα πράματα μας φρέσκια οπτική. Ένας άτυπος απολογισμός και μια αξιολόγηση ως απαραίτητο βήμα προς την ουσιαστική απελευθέρωση. Υπάρχει ελπίδα και το την πυροδοτεί;

Ο Γιώργος Έλτωνας ακολουθεί το πρωτότυπο μοτίβο του με συνέπεια και αξιοποιώντας αυτοαναφορικές σημειώσεις, κατορθώνει να δομήσει έναν αξιόλογο ποιητικό λόγο με συναισθηματική ευθύτητα και γνήσιο προβληματισμό.

Αυτός ο ξεχωριστός, απρόσμενος Μάιος που έφερε μεγάλες ανατροπές σε όλα τα επίπεδα, αν μπορεί να αφήσει μία παρακαταθήκη είναι η δημιουργική εσωστρέφεια, η ψηλάφηση του καταπιεσμένου είναι, η ψυχική και σωματική ισορροπία ως επιλογή επιβίωσης κι εξέλιξης.