/Βιβλιοκριτική: Η ζωή… μια περιπέτεια! (Ελένη Παπαδοπούλου)

Βιβλιοκριτική: Η ζωή… μια περιπέτεια! (Ελένη Παπαδοπούλου)

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, Συγγραφέας

Πώς αντιδρούμε όταν ζωή φέρνει απρόβλεπτες ανατόροπές; Πόσο ψύχραιμα αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις τις καθημερινότητας που μας φέρνουν μπροστά σε νέες προκλήσεις; Είναι η ζωή μια περιπέτεια, με μια μίξη διαφορετικών εμπειριών που αξίζουν να αντιμετωπιστούν με τον ίδιο διδακτικό τρόπο, ανεξαρτήτως αν τη στιγμή που μας συμβαίνουν τις βιώνουμε ως αρνητική ή θετική εξέλιξη;

Στο μυθιστόρημα “Η ζωή… μια περιπέτεια!” της Ελένης Παπαδοπούλου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Θερμαϊκός, συναντούμε ακριβώς αυτό το υπαρξιακό δίλημμα. Ένας νέος προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του αλλά οι συνθήκες δεν του δίνουν το περιθώριο να κυνηγήσει τα όνειρα του και περιορίζεται σε μια ζωή πενιχρών απολαύσεων.

Όταν ένα ατυχές οικογενειακό γεγονός τον αναγκάζει να επανέλθει στη γενέτειρα του βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα κομβικό, για το μέλλον του, ερώτημα. Προσεγγίζεις το γεγονός ως ένα πισωγύρισμα ικανό να σε κρατήσει δέσμιο των ανασφαλειών και των φόβων σου ή αφήνεσαι στην περιπέτεια της ζωής κι αξιοποιείς κάθε ευκαιρία που προκύπτει για να οικοδομήσεις ένα διαφορετικό μέλλον;

Ο κεντρικός ήρωας, ο Ορέστης κατορθώνει να κερδίσει αυτή τη μάχη αντιλαμβανόμενος τα σημάδια που τον οδηγούν προς ουσιαστικότερες επιλογές.

Διδάσκεται από τα βιώματα και τις προτροπές των νέων φίλων του, ενώ ταυτόχρονα τους διδάσκει κι αυτός με τον τρόπο του. Εκμεταλλεύεται τα μηνύματα που συλλέγει από τις εμπειρίες τους. Μηνύματα για την εσωτερικότητα και τον μυστικισμό, για τις πηγές της χαράς, για τη δοτικότητα και τη δημιουργικότητα, για τις σχέσεις και την αγάπη. Και τελικά βρίσκει την πληρότητα σε δραστηριότητες που πάντα αγαπούσε και λειτουργούν ως φυσική συνέχεια του.

Η Ελένη Παπαδοπούλου, γράφει για τη ουσία της ζωής. Για τον χρόνο που περνά όσο εμείς χαμένοι μέσα σε κοινωνικές συμβατικότητες, προαποφασισμένες επιλογές και αναστολές, ψάχνουμε το ανεκπλήρωτο, την πλασματική ευδαιμονία και την τακτοποίηση των καταστάσεων. Παραβλέπουμε όσα μας προετοιμάζουν για την ευτυχία, σπαταλώντας το δυναμικό μας σε ατέρμονους συμβιβασμούς.

Δείτε αυτό το βιβλίο ως ένα καμπανάκι αφύπνισης. Ένα ταξίδι για να διαπιστώσετε ότι εκεί που βλέπουμε αδιέξοδα υπάρχουν πάντα και ευκαιρίες. Αρκεί να θέλουμε να τις δούμε, να είμαστε ανοιχτοί στο καινούριο, να ψάχνουμε την ελπίδα ακόμη και στα πιο απίθανα συμβάντα.