Γράφει ο Γιώργος Δόλγυρας, συγγραφέας – αρθρογράφος
Το πλήθος διψούσε για ένα θέαμα, για μια λύτρωση από τη δική του αθλιότητα. Αυτό είναι άλλωστε το νόημα του καρναβαλιού. Η λύτρωση. Το πλήθος διψούσε για αίμα…
Σε ένα χωριό κάπου σε μία ζούγκλα ετοιμάζονται για μία τελετή βουντού όπως πάντα. Ο αρχηγός του χωριού είναι ο σκληρός Ομάρ ο οποίος έχει πάρει την ηγεσία από τον Ισμαήλ και εξουσιάζει τους πάντες με τον προφήτη. Ο έφηβος της ιστορίας προσπαθεί να δραπετεύσει μέχρι το καρναβάλι αλλά δεν τα καταφέρνει…
Και κάπου εδώ αρχίζει η αλληγορική – συμβολική ερμηνεία της νουβέλας από τη συγγραφέα Μαριλένα Παππά. Η μάταιη αντίσταση και αντίδραση στην εξουσία κάθε νέου ανθρώπου απέναντι στην άδικη και καταπιεστική εξουσία προκειμένου να αλλάξει στο πρόσωπο του νέου. Ο συμβιβασμός του παλιού κόσμου που νιώθει πως έτσι και αλλιώς τελειώνουν οι μέρες του στο πρόσωπο του Ισμαήλ και τέλος η εξουσία που επιβάλλεται μέσω κάθε Προφήτη ή του Ομάρ σε ρόλο «πατερούλη». Όλα αυτά δοσμένα μέσα από μία ονειρική διάσταση όπου ακόμα και η σεξουαλική κακοποίηση του έφηβου από τον προφήτη λαμβάνει διαστάσεις συμβολικές.
Το καρναβάλι ωστόσο πλησιάζει και αίμα πρέπει να κυλήσει για να ευχαριστηθεί το πλήθος. Το ζευγάρι που έχει τεμαχιστεί άλλαξε και είναι πλέον ο έφηβος και ο νεκρός πια Ισμαήλ. Σε μια απονενοημένη και απέλπιδα προσπάθεια του, ο έφηβος βάζει φωτιά και καίγονται τα πάντα, ακολουθεί απλά μία βροχή όπου εξαγνίζει τον τόπο και ο Ισμαήλ είναι και πάλι ζωντανός ως νέος αυτή τη φορά. Έτσι συμβαίνει με την εξουσία, όσο καταπιεστική και αν είναι, όσο απόλυτη, στο τέλος θα τελειώσει μέχρι να γεννηθεί ξανά εκ νέου από τα σπλάχνα ενός καρναβαλιού κάπου σε μία ζούγκλα. Η συγγραφέας απλώς ξεπέρασε τον εαυτό της…
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν και αν και μικρό, να θυμάστε ότι τα ακριβά αρώματα διόλου τυχαία, σε μικρά μπουκάλια μπαίνουν.