/Βιβλιοκριτική: Η εκδίκηση της Σειρήνας (Λία Αραμπατζή)

Βιβλιοκριτική: Η εκδίκηση της Σειρήνας (Λία Αραμπατζή)

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, συγγραφέας

Η Εκδίκηση της Σειρήνας, το αστυνομικό μυθιστόρημα της Λίας Αραμπατζή που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πηγή, είναι μια ιστορία με την κακοποιημένη γυναίκα στο επίκεντρο. Αν κι όλα ξεκινούν με τον αιφνίδιο θάνατο ενός ευυπόληπτου πολίτη στο εστιατόριο της κεντρικής ηρωίδας, η υπόθεση εξελίσσεται με επίκεντρο την εκδίκηση για ένα έγκλημα, μια βίαιη κακοποίηση που έρχεται από το παρελθόν.

Όμως τίποτε στη ζωή δεν κινείται με γραμμική συνέχεια, όπως νομίζουμε, κι ακόμη και τα πιο καλά οργανωμένα σχέδια σκοντάφτουν στο απρόβλεπτο γεγονός, σε ένα έντονο συναίσθημα. Στην περίπτωση μας, ο έρωτας έρχεται να αναστατώσει τις ζωές των πρωταγωνιστών και να θέσει νέα διλήμματα σε θύτες και θύματα, σε διώκτες και σε καταδιωκόμενους.

Η ανάπτυξη του μύθου με την παράλληλη αφήγηση της διαλεύκανσης της σημερινής δολοφονίας, από τη μια, και της πορείας προς την τέλεση του προγενέστερου βιασμού, προσφέρει μια ταυτόχρονη διπλή δόση μυστηρίου και η αφήγηση δεν κουράζει με μονότονα επαναλαμβανόμενα μοτίβα διερεύνησης μιας υπόθεσης και μόνο. Οι άνθρωποι και οι αντιδράσεις τους έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία από τις τεχνικές διαλεύκανσης.

Οι περιγραφές είναι συχνά εξονυχιστικά λεπτομερειακές. Ακολουθούν την κάθε κίνηση του ατόμου, προσθέτουν κάθε στοιχείο που, με τη μοναδικότητα του, συνθέτει τη συνολική εικόνα. Όλα μοιάζουν να έχουν τη θέση τους μέσα σε ένα πλαίσιο εγγενών και εξωγενών αντιθέσεων.

Η λύτρωση θα έρθει με το δικό της τρόπο και ο ανώτερος σκοπός, της προστασίας της ελευθερίας των “καταραμένων” γυναικών, δίνει το στίγμα του στις αποφάσεις ακόμη και του αρχικά άτεγκτου εκπροσώπου των διωκτικών αρχών. Πέρα από το ερωτικό πάθος, το κοινό περί δικαίου αίσθημα κατευθύνει τις επιλογές του πέρα από προκαθορισμένες αντιλήψεις και θέσφατα. Οι ένοχοι βρίσκουν την τιμωρία που τους αρμόζει και η ζωή δίνει τελικά δεύτερες ευκαιρίες σε όσους αποφασίσουν να τις επιδιώξουν μέσα από την κάθαρση.