/Βιβλιοκριτική: Γεράκια στο κλουβί (Κωνσταντίνα Μόσχου)

Βιβλιοκριτική: Γεράκια στο κλουβί (Κωνσταντίνα Μόσχου)

Γράφει ο Νίκος Ναούμης, πολιτικός επιστήμονας – συγγραφέας

Καλοκαίρι του 1829. Για μέρες και νύχτες, το βρετανικό ιστιοφόρο Νόρφοκ ταξιδεύει σε ωκεανούς έχοντας στοιβαγμένους στ’ αμπάρια του κατάδικους, με ρότα για την Αυστραλία, τόπο της εξορίας τους. Αρκεί όμως μια σπίθα για να ανατραπούν οι ισορροπίες. Και κάποιοι ίσως να μη φτάσουν στον προορισμό τους. Τα ερωτήματα πολλά. Οι κίνδυνοι ακόμα περισσότεροι.

Η μοναδική γυναίκα κατάδικος πάνω στο καράβι, η Καρμέλα Μπουχάγιαρ, γνωρίζει πως η λύση του αινίγματος -και το εισιτήριο για την επιβίωσή της- βρίσκεται στο δεύτερο αμπάρι. Εκεί που κρατούνται οι καταδικασμένοι για πειρατεία Έλληνες…

Αρκεί κάποιος να ρίξει μια γρήγορη ματιά στο οπισθόφυλλο του νέου βιβλίου της Κωνσταντίνας Μόσχου και η φαντασία του θα ταξιδεύει ήδη με τους παράξενους ταξιδιώτες αυτού του καραβιού.

Το «Γεράκια στο κλουβί» το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bell, είναι ένα πραγματικά εξαιρετικό και καλογραμμένο βιβλίο.

Θα μπορούσε κανείς να γράψει πάρα πολλά και να κουράσει με την πολυλογία του.

Φοβάμαι πως αν παρασυρθώ, ίσως προδώσω το μυστικό της πλοκής αυτής της ιστορίας, το οποίο η συγγραφέας κρύβει με επιμέλεια σε κάποιο αόρατο αμπάρι του καραβιού της.

Μου άρεσε πάντα να διαβάζω ιστορίες για πειρατές και ταξίδια χωρίς σίγουρο τον προορισμό τους.

Η ιστορία του βιβλίου αυτού, δεν είναι μία τέτοια όμως…

Είναι και αυτό μαζί με όλα τα άλλα.

Εκείνο που την κάνει ιδιαίτερη, είναι το ψυχογράφημα των πρωταγωνιστών αυτού του ταξιδιού, το οποίο η κ. Μόσχου μας παρουσιάζει, γράφοντας με ιδιαίτερη μαεστρία την ιστορία της. Είναι μία παραμυθού η οποία ξέρει να αφηγείται ενδιαφέρουσες ιστορίες, παρασέρνοντας μας με αυτές.

Τα «Γεράκια στο κλουβί», μας μιλάνε για όλα τα ανθρώπινα συναισθήματα αλλά και ένστικτα.

Το πιο σημαντικό όμως είναι, ότι μας υπενθυμίζουν ότι οι άνθρωποι είμαστε απλά περαστικοί από αυτό τον κόσμο και το τέλος, αργά ή γρήγορα θα έρθει αναπόφευκτα για όλους.

Συνιστώ ανεπιφύλακτα να βγάλετε κι εσείς εισιτήριο για αυτό το ταξίδι μυστηρίου. Θα το απολαύσετε και θα δοκιμάσετε τα δικά σας όρια παρέα με τους ήρωές του.