/Βιβλιοκριτική: Έτσι ακριβώς! (Κατερίνα Αναστασιάδου)

Βιβλιοκριτική: Έτσι ακριβώς! (Κατερίνα Αναστασιάδου)

Γράφει ο Νίκος Ναούμης, πολιτικός επιστήμονας – συγγραφέας

Κάθε φορά που αναζητώ ένα βιβλίο για να διαβάσω, προσπερνάω γρήγορα την κατηγορία εκείνη που αναφέρεται σε βιβλία αυτοβελτίωσης, προσωπικής ανάπτυξης κτλ, κτλ…

Δεν αμφιβάλω για το αν μπορούν να προσφέρουν κάτι, ούτε απορρίπτω την ιδέα που αυτά τα βιβλία καλλιεργούν. Κάθε άλλο…

Πριν λίγες μέρες, έφτασε στα χέρια μου ένα βιβλίο με τίτλο «Έτσι Ακριβώς!» από τις εκδόσεις 24 ΓΡΑΜΜΑΤΑ, το οποίο ανήκει στην κατηγορία εκείνων των βιβλίων που προανέφερα. Συγγραφέας του, η κα Κατερίνα Αναστασιάδου. Δεν είχα σκοπό να το διαβάσω. Κάτι όμως η διαδικτυακή μας φιλία. Κάτι το μικρό μέγεθος του κειμένου. Τελικά, το άνοιξα. Και δεν το μετάνιωσα…

Είναι ένα κείμενο που πρώτα και πάνω απ’όλα, εκπέμπει αισιοδοξία από την πρώτη, μέχρι την τελευταία του λέξη.

Με τρόπο απλό και κατανοητό, μας δίνει τα κλειδιά εκείνα που θα μας ξεκλειδώσουν την καλή πλευρά του εαυτού μας. Όλοι έχουμε μια τέτοια. Λίγο η καθημερινότητα. Λίγο οι συνθήκες γύρω μας. Λίγο απρόβλεπτα γεγονότα όπως μια πανδημία, μας απομάκρυναν από αυτό που λέμε άνθρωπος. Κυριολεκτικά όμως.

Δεν θα ήθελα να μπω σε πιο ενδελεχή ανάλυση του πονήματος της κυρίας Αναστασιάδου. Εκείνο που κρατάω και προτείνω να το κάνετε κι εσείς, είναι αυτό που η συγγραφέας μας προτείνει, να μάθουμε να είμαστε ευτυχισμένοι με αυτά που έχουμε, βλέποντας τα από διαφορετικό πρίσμα από εκείνο που μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει να τα βλέπουμε.

Επιπροσθέτως, θα ήθελα να πω ότι το «Έτσι Ακριβώς!», κατάφερε να μου αλλάξει την άποψη για τα βιβλία της κατηγορίας του.

Δύσκολο επίτευγμα για το σκληρό, βλάχικο κεφάλι μου! Δεν θα το κάνω συστηματικά αλλά, θα δίνω στα βιβλία αυτής της κατηγορίας λίγη παραπάνω σημασία, διότι από χθες που διάβασα το συγκεκριμένο, νιώθω λιγάκι πιο… ανάλαφρος!

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι εντελώς συμπτωματικά, την ερχόμενη Κυριακή, 20 Μαρτίου, θα γίνει η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου, στις 17:00 στο κέντρο της Αθήνας και το  Banca Cafe. Νομίζω, είναι μια καλή ευκαιρία να γνωρίσετε και το βιβλίο αλλά και τη συγγραφέα του.