/Βιβλιοκριτική: Χρακ (Γιώργος Μελίτος)

Βιβλιοκριτική: Χρακ (Γιώργος Μελίτος)

Γράφει ο Γιώργος Δόλγυρας, συγγραφέας – αρθρογράφος

«Χρακ» ο ήχος που ακούγεται καθώς σκίζεται το χαρτί ενώ σχεδιάζει ο αρχιτέκτονας. «Χρακ» όταν το μυαλού του κολλήσει, «Χρακ» και όταν συλλάβει την τέλεια ιδέα. Κάπως έτσι πρέπει να προέκυψε και ο τίτλος της νουβέλας του συγγραφέα Γιώργου Μελίτου από τις εκδόσεις Άνω Τελεία. 

Η νουβέλα εξιστορεί γραμμικά και γλαφυρά τη ζωή αρχιτεκτόνων, πολιτικών μηχανικών και γενικώς όλων των υπεύθυνων που ασχολούνται με το χτίσιμο των κατοικιών όπου ζούμε, νοσοκομείων, φυλακών και κάθε λογής έργου.

Ο αναγνώστης θα διαβάσει για όσα λέγονται αλλά και όσα δεν λέγονται, για την αγάπη και το μεράκι με το οποίο εργάζονται αυτοί οι άνθρωποι καθώς και τους λόγους που τους τρώει ενίοτε το σαράκι.

Μέσα σε 140 σελίδες ο συγγραφέας καταφέρνει να συνοψίσει και να δώσει απλά και κατανοητά όλη τη ζωή που ζουν αυτοί οι άνθρωποι.

Ένα έργο βαθιά ηθογραφικό μα και φιλοσοφικό με τις συνδέσεις υπαρξιακών αρχών και ηθικών διλημμάτων που τίθενται από τον συγγραφέα.

Ο πρωταγωνιστής του έργου είναι μάλιστα τόσο απορροφημένος με την επαγγελματική του ζωή που κοντεύει να χάσει τον έρωτα ο οποίος βρίσκεται στο πρόσωπο συνεργάτιδάς του. Κάτι που συμβαίνει σε πολλούς επαγγελματικούς χώρους σήμερα καθώς για να ευημερούν οι αριθμοί ενίοτε οι άνθρωποι δυστυχούν, μια και δεν μπορούν να επικεντρωθούν σε προσωπικά ζητήματα.

Και όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο βιβλίο: «Όταν ο θεός σχεδιάζει, οι αρχιτέκτονες γελάνε». Αυτοί είναι οι αρχιτέκτονες άλλωστε μαζί με τους πολιτικούς μηχανικούς, οι κυρίαρχοι της ανθρωπότητας οι οποίοι χτίζουν τον υλικό κόσμο όπου ζουν και μεγαλουργούν οι άνθρωποι.

Αν σας ενδιαφέρει να ανακαλύψετε αυτόν τον κόσμο δεν έχετε παρά να διαβάσετε την νουβέλα του Γιώργου Μελίτου ΧΡΑΚ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άνω Τελεία.