/Βιβλιοκριτική: Ανέμης νήματα (Ολυμπία Θεοδοσίου)

Βιβλιοκριτική: Ανέμης νήματα (Ολυμπία Θεοδοσίου)

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, συγγραφέας

Τι είναι η ζωή παρά μια πνοή μέσα στο άπειρο της αιωνιότητας. Η Ολυμπία Θεοδοσίου με το βιβλίο “Ανέμης νήματα” από τις Εκδόσεις Γραφή, έρχεται να ενώσει τα νήματα της ύπαρξης από τη γέννηση μας έως την ωρίμανση και τη φυσική φθορά.

Στις λιγοστές σελίδες του συμπυκνώνονται, σε μορφή άτυπου σημειωματαρίου, καίρια στάδια του βίου μας.

Κάθε σελίδα κι ένα στιγμιότυπο της προσωπικής εξέλιξης. Η ηρωίδα μας ως παιδί, έφηβη, ενήλικη, μεσήλικη, ως μαθήτρια, εργαζόμενη, σύζυγος. Όλοι οι ρόλοι σε ένα γαϊτανάκι ευθυνών, σχεδιασμών, απαιτήσεων που περιορίζουν, καταπιέζουν, αφανίζουν το ελεύθερο πνεύμα.

Μια ολοκληρωμένη διαδρομή δοσμένη με λόγο σουρεαλιστικό, ποιητικό. Με μια αφαιρετικότητα που καταλήγει να διατηρεί την απόλυτη ουσία. Με μια ένταση που αναδεικνύει το βάθος των συναισθημάτων. Με έναν κρυμμένο θυμό για το άδικο και μια αγωνία για τα αξεπέραστα αδιέξοδα, υπαρξιακά και συλλογικά.

Συνοδοιπόροι σε αυτό το σχεδόν ονειρικό ταξίδι στα πλάτη της συνείδησης μεγάλες ιστορικές μορφές της τέχνης κι όχι μόνο.

Προσωπικότητες που άφησαν ανεξίτηλο στίγμα στην πρόοδο της ανθρώπινης ιστορίας. Έρχονται ως “παρείσακτοι” επισκέπτες να υπογραμμίσουν τη νωθρότητα, τον συμβιβασμό, να δώσουν κίνητρο επιβίωσης και ανατροπής.

Στο χέρι μας είναι να αφεθούμε στην εξομολόγηση που αποτυπώνεται στης “Ανέμης νήματα” και να διεκδικήσουμε το φως μέσα στην ομίχλη ενός κόσμου που τρομάζει να αφεθεί στη δύναμη της βούλησης.