/Βιβλιοκριτική: Ακροβάτες (Θέμιδα Παναγιωτοπούλου)

Βιβλιοκριτική: Ακροβάτες (Θέμιδα Παναγιωτοπούλου)

Γράφει η Ιωάννα Κανελλοπούλου

Για αυτή την εβδομάδα σας προτείνω, ζεστό ζεστό, αφού έχει μόλις λίγες μέρες βγει στην κυκλοφορία (1η πανελλαδική βιβλιοκριτική) και σίγουρα θα το λατρέψετε, τους «Ακροβάτες» της Θέμιδας Παναγιωτοπούλου, που κυκλοφορεί απ’ τις Εκδόσεις Πνοή.

Ένα ιδιαίτερο βιβλίο / μυθιστόρημα, 100 περίπου σελίδων, που είναι γεμάτο με ιστορίες ανθρώπων της διπλανής πόρτας.

Άνθρωποι, που ο καθένας τους κουβαλάει μια ιστορία ζωής και ίσως σε κάποια απ’ αυτές τις έξι αληθινές ιστορίες να βρείτε κοινά σημεία.

Ταγγέρη… Οι ήρωες μας, βιώνουν ο καθένας ξεχωριστά τον δικό του Γολγοθά. Οι δυσκολίες, τα θέλω, τα πρέπει, οι αποτυχίες… όλα εκείνα που θα τους στιγματίσουν και θα χαράξουν τη μοίρα τους.

Η συγγραφέας αποτύπωσε με την πένα της, την κάθε ιστορία με περιγραφές που σε μεταφέρουν ακριβώς δίπλα απ’ τον κάθε ήρωα και μπορεί ακόμη και να νιώσεις σαν τον ήρωα. Η ζωντάνια που δίνει σε κάθε περιγραφή της για το Μαρόκο και συγκεκριμένα για την Ταγγέρη πραγματικά είναι εξαιρετική, αφού ο αναγνώστης μπορεί μέσα απ’ την περιγραφή της, να μυρίσει τα αρώματα απ’ τα μπαχαρικά της πόλης, αλλά και να νιώσει στο πετσί του, την φτώχεια και την ανέχεια.

Η αυξημένη εν συναίσθηση της συγγραφέας, θα έλεγα πως την τοποθετεί άψογα στη θέση των ηρώων, κάτι που είχα καιρό να συναντήσω σε πένα που εξιστορεί ανθρώπινα βιώματα.

Απλή και προσιτή γραφή, με περιγραφές που δε κουράζουν, αλλά σε κάνουν να θες κι άλλο.

Ένα πραγματικά συγκλονιστικό βιβλίο, που με μάγεψε, με ταξίδεψε και με έκανε να προβληματιστώ και να σταθώ δίπλα στον κάθε ήρωα σαν να ήμουν κι εγώ εκεί, στην ίδια στάση, στο ίδιο ταξί, στην ίδια δουλειά, στην ίδια θέση. Σας το προτείνω χωρίς δεύτερη σκέψη… θα το λατρέψετε.