/Βιβλιοκριτική: Άγια Κόλαση (Καλλιόπη Βελόνια)

Βιβλιοκριτική: Άγια Κόλαση (Καλλιόπη Βελόνια)

Γράφει ο Νίκος Ναούμης, πολιτικός επιστήμονας – συγγραφέας

Όπως έχω ξαναγράψει, το διάβασμα για μένα είναι τρόπος ζωής. Τα τελευταία χρόνια βέβαια, έχω εξελίξει τον τρόπο της επιλογής των βιβλίων που διαλέγω να διαβάσω. Όπως επίσης, και το τι βιβλία διαβάζω. Την ανάλυση αυτή, την αφήνω για ένα επόμενο κείμενο. Για την ώρα, θα αρκεστώ, στο να γράψω ότι μου αρέσει να ανακαλύπτω, νέους – όχι απαραίτητα ηλικιακά – αλλοδαπούς, μα κυρίως, Έλληνες συγγραφείς.

Μία τέτοια περίπτωση, είναι και η Καλλιόπη Βελόνια. Στα χέρια μου, έπεσε το νέο της βιβλίο που φέρει τον τίτλο Άγια Κόλαση, που κυκλοφορεί από τις ανερχόμενες και πολλά υποσχόμενες, εκδόσεις Υδροπλάνο. Με ιντρίγκαρε ο τίτλος του και το συνοδευτικό κείμενο του βιβλίου αυτού είναι η αλήθεια, αν και ως επί το πλείστον, δεν επιλέγω βιβλία με αυτόν τον τρόπο. Ας δούμε λοιπόν τι λέει το συνοδευτικό κείμενο του βιβλίου:

Υστερος Μεσαίωνας. Γαλλία. Ένας ιερέας μεγαλωμένος δίπλα στον φοβερό και τρομερό Τομάς ντε Τορκεμάδα, τον πρώτο Μέγα Ιεροεξεταστή της Ισπανικής Ιεράς Εξέτασης, συναντά τυχαία σε μια δημόσια εκτέλεση μια μυστηριώδη γυναίκα. Τι γίνεται όταν η μοίρα τους ξαναφέρνει αντιμέτωπους; Πώς μπλέκονται οι ζωές τους; Μπορεί ο Θεός ν’ αγαπήσει τον Διάβολο; Μπορεί η αγάπη να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στον Παράδεισο και την Κόλαση;

Λοιπόν, νομίζω ότι σίγουρα κι εσένα που διαβάζεις αυτές τις γραμμές, σου άνοιξε η όρεξη να βυθιστείς σε αυτή την ιστορία, έτσι δεν είναι; Εγώ που το έκανα, με συγχαίρω για την επιλογή μου!

Η Άγια Κόλαση, είναι ένα βιβλίο που δεν συναντάς εύκολα από μία ελληνική πένα.

Είναι φανερό, ότι η συγγραφέας του έχει κάνει έρευνα σε βάθος προκειμένου να το γράψει και το κείμενο ρέει πραγματικά χωρίς να κουράζει τον αναγνώστη. Οι χαρακτήρες του, δουλεμένοι με μεράκι και κάτι που με γοήτευσε, χωρίς ίχνος υπερβολής που παρατηρούμε σε βιβλία αντίστοιχης θεματολογίας. Ο ιερέας είναι ιερέας, η μάγισσα κανονικός άνθρωπος και ο ιεροεξεταστής παίζει τον ρόλο που πρέπει να παίξει στο κείμενο χωρίς να ξεφεύγει. Με λίγα λόγια, οι ήρωες του βιβλίου μας είναι απόλυτα ισορροπημένοι.

Η γλώσσα που χρησιμοποιεί η κα Βελόνια είναι απλή και κατανοητή, με τις περιγραφές της απόλυτα ξεκάθαρες, χωρίς να πλατιάζουν ή να κουράζουν. Το τελευταίο μέρος του βιβλίου δε, ενισχύει την άποψη μου ότι η εν λόγω συγγραφέας, έχει απεριόριστες δυνατότητες όσον αφορά το γράψιμο.

Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες της πλοκής και της ιστορίας, για να μην χαλάσω την… μαγεία της αφήγησης. Ωστώσο, εκείνο που εντυπωσιάζει, είναι η ισορροπία που επιτυγχάνει η συγγραφέας ανάμεσα σε μία ιστορία τρόμου, φαντασίας, ρομαντισμού, πάθους και ιστορικών αναφορών. Είναι ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλίο, το οποίο σε παρασέρνει σε διάφορα φιλοσοφικά μονοπάτια και σε κάνει να πιστεύεις, ενώ ταυτόχρονα αμφισβητείς τα πάντα.

Φτάνοντας στο τέλος της ανάγνωσης, αναρρωτήθηκα για πολοστή φορά, αν το βιβλίο έχει γραφτεί από Έλληνα λογοτέχνη. Η απάντηση είναι πως ναι, η Άγια Κόλαση, έχει γραφτεί από την Καλλιόπη Βελόνια και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Υδροπλάνο. Εννοείται πως θα ήταν… αμαρτία να μην διαβαστεί αυτό το βιβλίο. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα.