/Βιβλιοκριτική: Αΐδιος μνήμη (Νίνα Αλέξη)

Βιβλιοκριτική: Αΐδιος μνήμη (Νίνα Αλέξη)

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, συγγραφέας

Τι είναι η μνήμη; Αυτή η ατέρμονη, παντοτινή νοητική φυλακή των πιο ισχυρών συναισθημάτων, των μεγάλων προσωπικών νικών και των ακόμα πιο μεγάλων ηττών, των ξεχωριστών μικρών στιγμών μας, των συλλογικών κατακτήσεων και απογοητεύσεων, των ερωτικών εξάρσεων.

Η ποιητική συλλογή “Αΐδιος μνήμη” της Νίνας Αλέξη από τις Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, προσεγγίζει τη μνήμη ως αυτό που πραγματικά είναι. Το καταφύγιο των ψυχών, το θησαυροφυλάκιο των πιο ακριβών εμπειριών, αυτών που μας διαμορφώνουν, αυτών που όταν επανέρχονται στη σκέψη αναδεικνύουν κρυμμένους πόθους, ενοχές και όνειρα.

Σε αυτό το ποιητικό ταξίδι της μνήμης δεν λείπει κανείς. Ο ερωτικός λυρισμός διαδέχεται την ιστορική κατακραυγή και την υπαρξιακή αναζήτηση. Η ανάμνηση του ερωτικού πάθους διαπλέκεται με τη Μικρασιατική καταστροφή και τα σύγχρονα κοινωνικά διλήμματα.

Η Νίνα Αλέξη φιλοσοφεί χωρίς να “φιλοσοφίζει”, συγκινεί χωρίς να “μεμψιμοιρεί”, ζωγραφίζει με λέξεις έναν κόσμο αρμονίας και δικαιοσύνης ως αναγκαία συνθήκη ανάκτησης της εσωτερικής και της συμπαντικής ισορροπίας.

Ακόμη και τα Fragmenta, που ολοκληρώνουν την τρίτη ποιητική συλλογή, κατορθώνουν με ελάχιστες λέξεις να συμπυκνώσουν ιδέες και νοήματα με πιο εύστοχο τρόπο από ότι σελίδες αναλύσεων. Μία ποίηση ταυτόχρονα σύγχρονη και διαχρονική, που θα μας προβληματίσει, θα μας θέσει αντιμέτωπους με τις ευθύνες μας απέναντι στην επιλεκτική μνήμη και την ηθελημένη αμνησία.