/Βιβλιοκριτική: 5 Ιστορίες Ντροπής (Πηνελόπη Χριστοπούλου)

Βιβλιοκριτική: 5 Ιστορίες Ντροπής (Πηνελόπη Χριστοπούλου)

Γράφει ο Γιώργος Δόλγυρας, αρθρογράφος – συγγραφέας

Τι κοινό μπορεί να έχουν ένας αετονύχης Γάλλος διαφημιστής, μία έφηβη που υποτάσσεται στο τάμα της οικογένειάς της να γίνει μοναχή, μία τρανσέξουαλ που παραμένει παιδί, ένα ζευγάρι ηλικιωμένων Ρουμάνων και ένας σκοτεινός αφηγητής; Αυτό που τους ενώνει δεν είναι άλλο από την επιθυμία να μοιραστούν μέσα από τις σελίδες αυτής της συλλογής διηγημάτων ένα βίωμα που τους στιγμάτισε, μία προσωπική ιστορία που τους πέταξε στα βράχια της ζωής και τους άλλαξε για πάντα.

Διαφορετικοί άνθρωποι, πέντε διαφορετικών κόσμων θα ξεδιπλωθούν στα μάτια του αναγνώστη που διατρέχοντας τις γραμμές αποκλείεται να μην αναγνωρίσει τον εαυτό του σε κάποιο σημείο των ιστοριών αυτών, καθώς δεν υπάρχει άνθρωπος -ανεξαρτήτως κοινωνικού υπόβαθρου και οικονομικής κατάστασης,- που να μην έχει βιώσει αλλόκοτες καταστάσεις υποκινούμενες από ένα πλήθος αστάθμητων παραγόντων.

Η πένα της Πηνελόπης Χριστοπούλου διακρίνεται από αρμονία και απόλυτη ισορροπία, στοιχεία απαραίτητα κατά τη συγγραφή ενός είδους ιδιαίτερα απαιτητικού όπως το διήγημα.

Οι ιστορίες, όσο και αν φαντάζουν βγαλμένες από ταινία, διέπονται από μια οικεία αίσθηση που συγκινεί τον αναγνώστη και τον ωθεί να ταυτιστεί και να συμπάσχει ακόμα και με τους πλέον ιδιόρρυθμους ήρωες. Η τρανσέξουαλ, η έφηβη, η οικογένεια των ηλικιωμένων Ρουμάνων που βιώνει έναν παράλογο, μα τόσο βαθιά ριζωμένο, ρατσισμό. Ο ήρωας ενός μόνο διηγήματος -ο διαφημιστής- προκαλεί αρχικά ένα αίσθημα αντιπάθειας, όμως στο τέλος μέσα από τη νέμεση επέρχεται η κάθαρση και βρίσκει τα κομμάτια της ψυχής του που έχουν χαθεί κατά τη διάρκεια του κυνηγιού της ευμάρειας.

Τέλος, το βραβευμένο από το τμήμα ανθρωπιστικών σπουδών του πανεπιστημίου του Παλέρμο διήγημα της συγγραφέως, με τον τίτλο «Νόστος Αγκούστα», είναι ένα λογοτεχνικό διαμάντι που απαιτεί ειδική μνεία. Πρόκειται για μια σουρεαλιστική ιστορία όπου πρωταγωνιστής είναι ένας γεράκος παντογνώστης-αφηγητής ενός μυθιστορήματος ο οποίος εξιστορεί τις περιπέτειες και το δράμα των ηρώων όπως και τα βιώματα κατά τη διάρκεια της συγγραφής του έργου από τον ίδιο τον συγγραφέα. Ευρηματικό, καίριο, ανατρεπτικό. Σκεφτείτε έναν ηρώα πλασμένο σε κάθε μυθιστόρημα τον οποίο αγνοούν οι πάντες και υπάρχει μόνο ως φωνή για να μας αφηγείται μία ιστορία και εν τέλει δένεται με τους ήρωες που πεθαίνουν ή τους ξεγράφει ο ίδιος o συγγραφέας αργότερα. Ένας τέτοιος αφηγητής δεν μπορεί παρά να είναι ένας καταθλιπτικός χαρακτήρας, έχοντας βιώσει τόσα συναισθήματα και έχοντας αποχωριστεί τόσους χαρακτήρες. Εξαιρετική επινόηση από τη συγγραφέα και άψογη εκτέλεση. Πρόκειται για έναν εξεζητημένο χαρακτήρα τον οποίο έχει πλάσει καταπληκτικά με τη δυνατή της πένα.

Εν κατακλείδι, πρόκειται για μια εξαιρετική συλλογή διηγημάτων που πραγματικά θα απολαύσετε και θα σας μείνει ως μία αξέχαστη αναγνωστική εμπειρία.

Η συλλογή διηγημάτων «5 Ιστορίες Ντροπής» της Πηνελόπης Χριστοπούλου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής.