/Βάρδος – Ένα αλλιώτικο βιβλιοπωλείο

Βάρδος – Ένα αλλιώτικο βιβλιοπωλείο

Γράφει ο Γιώργος Δόλγυρας, αρθρογράφος / συγγραφέας

Σε μία δύσκολη χρονική περίοδος και ενώ το βιβλίο έχει ήδη πληγεί βαριά. Μιας και όλο και λιγότεροι αγοράζουν το συγκεκριμένο προϊόν λόγω της κουλτούρας μας ως λαός. Στην οποία κυριαρχεί η εύπεπτη ψυχαγωγία της τηλεόρασης, του διαδικτύου καθώς και των videogames. 

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ήρθε να προστεθεί η οικονομική κρίση και το μείγμα έγινε εκρηκτικό. Οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις των βιβλιοπωλείων αντιμετωπίζουν ζήτημα επιβίωσης και ζουν καθημερινά με την απειλή του λουκέτου. Στα βιβλιοπωλεία – αλυσίδες όπως π.χ. ο Ιανός και η Πρωτοπορία, τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα αλλά και πάλι εμφανίζονται οικονομικές δυσχέρειες. Γενικά ο χώρος του βιβλίου ισοπεδώθηκε στην χώρα μας εξαιτίας των αναγκαίων αλλά και ζημιογόνων LockDown. Οι δε εκδοτικοί οίκοι (αρκετοί, αν όχι οι περισσότεροι) αντιμετωπίζουν ζήτημα επιβίωσης της επιχείρησης τους.

Σε αυτό το δυσχερές οικονομικό τοπίο, ανοίγει τις πόρτες του ο Βάρδος.

Ένα βιβλιοπωλείο ασυνήθιστο και ξεχωριστό, αλλιώτικο από τα άλλα, καθώς έχει ως θεματική τα πάντα γύρω από την φαντασία (βιβλία καινούργια και μεταχειρισμένα, επιτραπέζια παιχνίδια, roleplaying games, κάρτες και merchandise).

O Άγγελος Κυπριανός (ο υπεύθυνος του χώρου) έκανε αυτή την επιλογή θέλοντας να φέρει κοντά στο Ελληνικό αναγνωστικό κοινό το είδος της φαντασίας, το οποίο πέρα από κάποια ξένα λογοτεχνικά έργα που έχουν γίνει και ταινίες όπως: Ο Χάρι Πότερ και ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών, είναι ένα είδος που δεν είναι ευρέως διαδεδομένο και γνωστό στην χώρα μας.

 Οι δε Έλληνες συγγραφείς του φανταστικού, αφανείς ήρωες οι οποίοι κοπιάζουν σκληρά να γράφουν αλλά τα βιβλία τους δύσκολα φτάνουν στους αναγνώστες. Αυτός είναι και ο δεύτερος λόγος αυτής της επιλογής, καθώς το βιβλιοπωλείο θα λειτουργεί και ως εκδοτικός οίκος εκδίδοντας συγγραφείς του φανταστικού με απώτερη φιλοδοξία μέσα από το βιβλιοπωλείο τα έργα τους να διαδοθούν όσο γίνεται πιο μακριά. 

Το παράδειγμα του Αγγέλου αποδεικνύει πως οποίος θέλει μπορεί. Ακόμα και στις πιο δυσκολες καταστάσεις δεν χρειάζεται μεμψμοιρία.

Ο Βάρδος λειτουργεί ήδη με τα επίσημα εγκαίνια να έπονται για τις 16/10.

*Ο Βάρδος είναι ένας περιπλανώμενος μουσικός που μάζεψε ιστορίες από περιπέτειες σε όλο τον κόσμο και αποφάσισε να ξαποστάσει σε μια γωνιά, θάβοντας το κεφάλι του σε γριμόρια και μαγικά αντικείμενα.

Βιογραφικό Άγγελου Κυπριανού

Ο Άγγελος Κυπριανός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1985 και μεγάλωσε στο νησί των Σπετσών. Είναι τραγουδοποιός Αμερικάνικης Φολκ Μουσικής με το καλλιτεχνικό όνομα Remi & the road και έχει στο ιστορικό του 6 δίσκους και αμέτρητες εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι επίσης ο ιδρυτής του σχήματος Theanivar, ενός μουσικού project που ειδικεύεται σε ατμοσφαιρική μουσική συγκεκριμένης θεματολογίας. Το πρώτο του μυθιστόρημα λογοτεχνίας του Φανταστικού ονομάζεται “Ο Οίκος των Βέρεμον” και κυκλοφόρησε το 2018 από τις εκδόσεις Πηγή. Ανάμεσα σε άλλα έργα του είναι το μιούζικαλ “Λετζέντα” και η ταινία “I dreamt about this” καθώς επίσης και το επιτραπέζιο παιχνίδι ρόλων και στρατηγικής με τίτλο Meteor Tales. Το βιβλίο “Το ναυάγιο της Καράντρα” αποτελεί την πρώτη ιστορία από τον κόσμο του Meteor Tales, τη Βιτάλλια. Επίσης έχει εκδώσει και τα βιβλία “21 Γλάροι”, “Η Πύλη & Το Νησί”.