/Το Mundial της υποκρισίας στο Κατάρ

Το Mundial της υποκρισίας στο Κατάρ

Γράφει ο Γιώργος Δόλγυρας, αρθρογράφος – συγγραφέας

Το Mundial στο Κατάρ τελείωσε, η Αργεντινή νίκησε τη Γαλλία στα πέναλτι σε έναν συναρπαστικό τελικό και ακόμα ένα Μundial πέρασε στην ιστορία.

Με δέος ωστόσο αυτό το Mundial όπως αντιλήφθηκε κανείς είχε μετατραπεί εξαρχής σε ένα ιδεολογικό αγώνα.

Με την Αργεντινή κατά μία έννοια να εκφράζει την αριστερά των καταπιεσμένων που από τις παραγκούπολεις της Αργεντινής μάχονταν τον κακό καπιταλισμό των Ευρωπαίων και την καταπίεση του Αραβικού κόσμου. Με τον Μέσι να έχει πια θεοποιηθεί όπως ο Μαραντόνα.

Έτσι δεν νίκησε απλά μία εθνική ομάδα μία άλλη. Νίκησε η Αργεντινή των καταπιεσμένων και επαναστατημένων της Λατινικής Αμερικής, την Γαλλία του συντηρητισμού του Μακρόν. Βέβαια ο Μέσι βγήκε και πανηγύρισε φορώντας ‘’bisht’’ (πρόκειται για έναν παραδοσιακό ανδρικό μανδύα που συνήθως φοριέται σε ειδικές περιστάσεις, όπως γάμους και θρησκευτικές γιορτές, στον αραβικό κόσμο εδώ και χιλιάδες χρόνια). Την ομάδα που παίζει άλλωστε ο Μέσι (Paris Saint-Germain FC) την έχουν εξαγοράσει εδώ και καιρό επενδυτές από το Κατάρ (Qatar Sports Investments). Κάποιοι ωστόσο ζουν στο ροζ συννεφάκι τους.

Ο Ευρωπαϊκός κόσμος ωστόσο δεν είναι άμοιρος ευθυνών δίνοντας με τις ψήφους τους μαζί με τόσες όλες ποδοσφαιρικές συνομοσπονδίες να γίνει το Mundial στο Qatar (για την περάτωση του οποίοι πέθαναν κατά τα έργα 6.500 Πακιστανοί στην πλειοψηφία τους εργάτες. Είναι αυτοί οι ίδιοι Ευρωπαίοι που ψέγουν την Ελλάδα και την καταδικάζουν ότι δε σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών και εφαρμόζει push backs στο Αιγαίο.

Από το Mundial ένα πράγμα μένει, οι 6.500. νεκροί εργάτες και τα εκατομμύρια προς ημέτερους (#Qatar_Gate) τα οποία πρέπει να διερευνηθούν αν και το μαχαίρι δεν προβλέπεται να φτάσει στο κόκκαλο, τα άλλα όλα είναι πασατέμπο.

Δεν γίνεται να’ σαι αριστερός ιδεολόγος και πολυεκατομμυριούχος σαν τον Μέσι. Δεν γίνεται να υποστηρίζεις τα ανθρώπινα δικαιώματα προσκυνώντας τον αραβικό κόσμο κόσμο στο Κατάρ. Λοιπόν καλύτερα να απολαμβάνει κανείς πλέον το ποδόσφαιρο απλά παίζοντας football manager στο pc, απ’ όλη αυτή την υποκρισία.