/Θεολογικό Οικοτροφείο Αγίας Βαρβάρας

Θεολογικό Οικοτροφείο Αγίας Βαρβάρας

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη

Η Αγία Βαρβάρα, όπως και πολλοί δήμοι της Δυτικής Αττικής, δε χαίρουν αυτό που θα λέγαμε ιδιαίτερα καλή φήμη. Είναι δήμοι που παλεύουν με πολλά προβλήματα, που εκτείνονται από την καθαριότητα και τους δρόμους που χρειάζονται ανακατασκευή, μέχρι την εγκληματικότητα και την έξαρση της βίας.

Ωστόσο, η Αγία Βαρβάρα ανήκει στους δήμους που μου αρέσουν, με “τραβάνε” να τους επισκέπτομαι και να τους περπατώ. Ακόμα και αν δεν έχει τα ιδιαιτέρως γοητευτικά μνημεία ή δεν ανήκει σε καθαρούς δήμους επιπέδου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης.

Ωστόσο, η Αγία Βαρβάρα εμπεριέχει ένα μέρος το οποίο θεωρώ σημαντικό κτήριο της περιοχής για τη βοήθεια και τη στήριξη, ηθική και οικονομική, που προσφέρει σε παιδιά που ονειρεύονται να σπουδάσουν.

Δίπλα στην ομώνυμη εκκλησίας της Αγίας Βαρβάρας, σε έναν πράσινο και επιμελημένο χώρο του δήμου, είναι εγκατεστημένο το Θεολογικό Οικοτροφείο της Αποστολικής Διακονίας.

Περίπου 60 φοιτητές, κυρίως Θεολογικών σπουδών, βρίσκουν έναν χώρο στον οποίο μπορούν να ονειρευτούν την επιτυχία στις σπουδές τους αλλά και να αθληθούν στους χώρους άθλησης που περιέχει.

Τοποθετημένο σε μέρος ηρεμίας, απομακρυσμένο από το αποπνικτικό κλίμα της μεγαλούπολης, το Θεολογικό Οικοτροφείο έχει μία μακρά ιστορία η οποία ξεκινά από το μακρινό 1950.

Εκτός του υπαίθριου χώρου εμπεριέχει και αίθουσα υπολογιστών, αίθουσα εκδηλώσεων και κουζίνα με τραπεζαρία, εξυπηρετώντας κάθε υλική και πνευματική ανάγκη του σύγχρονου σπουδαστή.

Προσφέροντας δωρεάν σίτιση και καταφύγιο σε πολλούς σπουδαστές, το Θεολογικό Οικοτροφείο επιτελεί έναν σημαντικό κοινωνικό ρόλο μέσα σε μία εποχή βαθιάς οικονομικής ύφεσης που περιορίζει ολοένα και περισσότερο το δικαίωμα των νέων ανθρώπων στο να ονειρευτούν το καλύτερο αύριο.

Είναι γεγονός ότι οι απόφοιτοι Θεολογικών σχολών δυσκολεύονται να απορροφηθούν στο εκαπιδευτικό σύστημα ως διδάσκοντες, τόσο λόγω των επαγγελματικών δυσκολιών, όσο και εξαιτίας διάχυτων στερεοτύπων στις οποίες οι Θεολογικές σπουδές ταυτίζονται με τη Χριστιανική κατήχηση και όχι με την εκ βάθους μελέτη της ίδιας αλλά και των υπόλοιπων θρησκευτικών δογμάτων.

Πολλοί φοιτητές βρίσκουν ψυχική και υλική υποστήριξη σε όλο το χρονικό διάστημα ολοκλήρωσης των σπουδών τους, σε ένα περιβάλλον σεβασμού και ελευθερίας, όχι τόσο μεγάλης αυστηρότητας όπως πιστεύουν πολλοί.

Το Θεολογικό Οικοτροφείο από το έτος 2004 βρίσκεται στον δήμο της Αγίας Βαρβάρας, στην οδό Παπαφλέσσα 15, σε ένα επιβλητικό κτήριο 3000 τετραγωνικών μέτρων.

Στο οικοτροφείο υπάρχουν άνθρωποι που έχουν συνδεθεί με αληθινές σχέσεις μεταξύ τους, σε ένα μέρος που εδώ και δεκαετίες στηρίζει το όνειρο, τις σπουδές και την ελπίδα στο καλύτερο αύριο των νέων ανθρώπων και σπουδαστών του σήμερα.