/Θανάσης Βέγγος – 12 χρόνια χωρίς τον “καλό μας άνθρωπο”

Θανάσης Βέγγος – 12 χρόνια χωρίς τον “καλό μας άνθρωπο”

Ο Θανάσης Βέγγος έφυγε από τη ζωή στις 3 Μαΐου 2011

«Έπρεπε να γεράσω, αγόρι μου, για να μάθω τι είναι ευτυχία. Τελικά, ευτυχία είναι ένα ζευγάρι χέρια, δυο χέρια. Αυτά που θα σε αγκαλιάσουν, θα σε κρατήσουν, θα σε κοιμίσουν, θα σε περιποιηθούν, θα σου μαγειρέψουν, θα σε χαϊδέψουν και στο τέλος θα σου κλείσουν τα μάτια. Τα πολλά χέρια απλά σε κατσιάζουν. Χάσιμο χρόνου. Θα το δεις κι εσύ όσο μεγαλώνεις».

Ο Θανάσης Βέγγος, στον οποίον ανήκουν τα παραπάνω λόγια περί ευτυχίας, γεννήθηκε στο Νέο Φάληρο το Μάιο του 1927.

Το 1948 εξορίστηκε στη Μακρόνησο, όπου έμεινε δύο χρόνια.

Εκεί γνωρίστηκε με το σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο, γνωριμία που οδήγησε στην πρώτη του εμφάνιση στο σινεμά το 1954 με την ταινία «Μαγική Πόλις».

Στη συνέχεια έπαιξε μικρούς αλλά χαρακτηριστικούς ρόλους σε σημαντικές ταινίες όπως «Ο δράκος», «Μανταλένα», «Ο Ηλίας του 16ου», «Ποτέ την Κυριακή», ενώ παράλληλα εργάστηκε και ως φροντιστής στα πλατό.

Η συνεργασία του με το σκηνοθέτη Πάνο Γλυκοφρύδη έμελλε να διαμορφώσει τον αεικίνητο ήρωα που μέσα στα επόμενα χρόνια θα ενσάρκωνε τόσο καλά ο Θανάσης Βέγγος.

Το κοινό τον αγάπησε μέσα από τις ταινίες «Ψηλά τα χέρια Χίτλερ», «Μην είδατε τον Παναή», «Πολυτεχνίτης κι ερημοσπίτης» και άλλες.

Το 1964 ίδρυσε τη δική του εταιρεία παραγωγής με τίτλο ΘΒ-Ταινίες Γέλιου.

Σε συνεργασία με άλλους σκηνοθέτες ή περνώντας ο ίδιος πίσω από την κάμερα γύρισε το διάστημα 1965-1967 πολλές αγαπημένες κωμωδίες όπως «Φανερός Πράκτωρ 000», «Ποιος Θανάσης;» και άλλες.

Ο Θανάσης Βέγγος αποθεώθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 1971, με την ταινία του «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση;» να αποσπά βραβεία κοινού και κριτικών.

Ύστερα από ένα διάλειμμα επέστρεψε στο σινεμά με τις ταινίες του Παντελή Βούλγαρη «Ήσυχες μέρες του Αυγούστου» και «Όλα είναι δρόμος», ενώ πρωταγωνίστησε και σε πολλές τηλεοπτικές σειρές.

Συνολικά, ο Θανάσης Βέγγος εμφανίστηκε σε περισσότερες από 125 ταινίες καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του.

Την εποχή που γυριζόταν «Ο δράκος» παντρεύτηκε την Ασημίνα Βέγγου, με την οποία απέκτησε δύο γιους.

in.gr