/Συνταγές από το χωριό: Γαλατόπιτα

Συνταγές από το χωριό: Γαλατόπιτα

Ξεκινάμε την παρουσίαση παραδοσιακών συνταγών από το χωριό, με την αγαπημένη γαλατόπιτα.

Υλικά για το φύλλο

500 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Προσθέτουμε στο αλεύρι:

2 κουταλιές της σούπας λαδι

1 κουταλιά της σούπας ξύδι

1 πρέζα αλάτι

Στο τέλος προσθέτουμε σταδιακά νερό, όσο χρειαστεί ώστε να γίνει μια ομοιόμορφη ζύμη. Όταν τελειώσουμε την κόβουμε σε πέντε ίσα μέρη. Σε έναν πάγκο ή στο τραπέζι, ρίχνουμε λίγο αλεύρι και με τον πλάστη ανοίγουμε ένα, ένα τα φύλλα όσο λεπτά τα θέλουμε.

Σε ένα μέτριο μεγέθους ταψί απλώνουμε ένα ένα τα φύλλα ρίχνοντας πρώτα λίγο λάδι.

Υλικά για τη γέμιση

1 λίτρο γάλα

7 κουταλιές της σούπας αλεύρι

6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

Ανακατεύουμε τα υλικά μας έως ότου αποκτήσουν λεία υφή. Κατόπιν, αδειάζουμε το μίγμα σε μια κατσαρόλα και το βάζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πήξει.

Αφού το κατεβάσουμε αν δούνε ότι είναι παραπάνω πηχτό από όσο τη θέλουμε, προσθέτουμε δύο αυγά κι ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Αδειάζουμε το μίγμα στο ταψί με τα φύλλα μας και για αποκτήσει η πίτα μας μια ωραία κρούστα, την περιχύνουμε με ένα αβγό που έχουμε πρώτα χτυπήσει καλά.

Την αφήνουμε να ψηθεί για περίπου μια ώρα στους 170 βαθμούς, ελέγχοντας όμως τακτικά ώστε μόλις ροδίσει να την αφαιρέσουμε από το φούρνο.

Καλή σας όρεξη.