/Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στους Spooky RedRum

Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στους Spooky RedRum

Η Νεφέλη Σταμ, κατά κόσμον Νεφέλη Σταματογιαννοπούλου, απαντά στις 10+1 Ερωτήσεις του Κωνσταντίνου Μανίκα με αφορμή τη συναυλία των Spooky RedRum στo K.O.T.E.S (X Booze Cooperativa) και την κυκλοφορία του δίσκου τους Moon or Sun

 • Στις 29 Μαϊου θα σας δούμε στo K.O.T.E.S (X Booze Cooperativa). Τι να περιμένουμε να ακούσουμε σε αυτή την παράσταση;

Καλησπέρα σας! Θα γίνει για πρώτη φορά live η παρουσίαση του δίσκου ‘Moon or Sun’ με πολλούς καλλιτέχνες, που μετρούν πολλά χιλιόμετρα στη μουσική σκηνή αλλά κυρίως με φίλους.

O δίσκος έκανε το digital release σχεδόν ένα χρόνο πριν, αλλά ήθελα πολύ να καταφέρουμε να κάνουμε μια παρουσίαση, όπου θα μπορούν να έρθουν όλοι. Τώρα που είναι λίγο πιο ευνοϊκά τα πράγματα, μπορεί να γίνει – ας πούμε- κάποιου είδους γιορτή ή τελετουργία.

Θα ήθελα να αναφέρω ότι στη Live παρουσίαση του Moon or Sun, θα συμμετέχουν οι Άγγελος Μαστραντώνης στο βιολί και στη φωνή, Ντον Σταυρινός στην τρομπέτα, Πάνος Γιώτης Svobotnik στην ηλεκτρική κιθάρα, Joe Tornabene στο βαρύτονο σαξόφωνο, Δήμητρα Κουστερίδου στα ηλεκτρονικά, Λέανδρος Φράτνικ στα drums, Harvey Moof στα πλήκτρα και φυσικά εγώ (Νεφέλη Σταματογιαννοπούλου) στα φωνητικά και στο μπάσο. 

 1. Είναι οι ζωντανές εμφανίσεις αυτές που καταξιώνουν έναν καλλιτέχνη στη συνείδηση του κοινού;

Καλό είναι να υπάρχει ένας συνδυασμός δισκογραφίας και live εμφανίσεων, όσο αυτό είναι εφικτό φυσικά. Πάρα πολλοί καλλιτέχνες εμφανίζονται συχνά στη σκηνή αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι σωστό να εμφανίζονται συνεχόμενα με ένα συγκεκριμένο project. Ο καθένας διαλέγει το τρόπο που κινείται .

 1. Πώς θα χαρακτηρίζατε τον τελευταίο σας δίσκο, Moon or Sun;

Ο τελευταίος μας δίσκος περιλαμβάνει πολλές ιστορίες μαζί, που όμως στο τέλος όλες συνδέονται. Θεωρώ πολύ σημαντικό να το ακούσει κανείς στην ολότητά του – είναι ένα ολοκληρωμένο άλλωστε έργο. Το κάθε track έχει το ταίρι του και ο δίσκος θα μπορούσε να ακουστεί και με την ανάποδη σειρά από ότι είναι τώρα δομημένος. 

Η ενορχήστρωση έχει εμπλουτιστεί με ηλεκτρονικά στοιχεία, αλλά και με πνευστά. Η κεντρική ιδέα, του ότι κάθε ιστορία έχει δύο όψεις, είναι ιδιαίτερα  έντονη λόγω της κάθετης ενορχήστρωσης. Οι στίχοι, κατά μεγάλο ποσοστό γράφτηκαν με αυτόματη γραφή και κρατήθηκαν ως έχει οπότε είναι αρκετά επηρεασμένοι από συμβάντα που διαδραματίζονταν ενόσω γραφόταν ο δίσκος. 

 1. Θωρείτε ότι σας ταιριάζει περισσότερο ένα μουσικό ύφος ή είστε ανοιχτοί σε διαφορετικές επιρροές;

Ο καθένας έχει ένα συγκεκριμένο ύφος που νοιώθει πιο οικεία και καταφεύγει σε αυτό. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Καλό είναι να αγαπάμε και τις ευκολίες μας αλλά και τους ήχους που αγγίζουν τη ψυχή μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι με βάση αυτό δεν μπορεί να συμβούν διαφορετικές συγκρούσεις και σμίξεις.

 1. Να αναμένουμε κάποιο single μέσα στο επόμενο διάστημα;

Δεν νομίζω ότι έχω κάνει ποτέ single! Δεν το έχω στα πλάνα μου και η αλήθεια είναι ότι περισσότερο με ενδιαφέρει η ολότητα ενός δίσκου/έργου. Εκτός αν βγει κάποιο single 30 λεπτών πχ . Θα μπορούσε! Να μια ιδέα!

 1. Πώς διατηρούνται οι ισορροπίες σε ένα γκρουπ και πώς προκύπτει το τελικό ύφος των κομματιών μέσα από τη διαφορετικότητα των μελών;

Τη σύνθεση και τους στίχους τα γράφω εγώ, βασικό μέλος οπού αναλαμβάνει τη φροντίδα για τις γραμμές των βιολιών αλλά και για την αισθητική που θα βγάλουμε γενικότερα, είναι ο Άγγελος Μαστραντώνης με τον οποίο είμαστε μαζί από την αρχή της μπάντας σε όλα. 

Πέραν τούτου, συνεργαζόμαστε με μουσικούς που θεωρούμε ότι ταιριάζουν στο ηχοτόπιο, στην ιστορία και στην ενορχήστρωση του κάθε δίσκου. Υπάρχουν σε αρκετά σημεία ελεύθερα μέρη έκφρασης και ανοιχτές πόρτες. Οπότε στην πραγματικότητα και εγώ γράφω σε σχέση με τους μουσικούς που έχουμε μαζί μας. Οι οποίοι είναι όλοι ταλεντάρες και είναι θαύμα να συνεργάζεται κανείς με τέτοιο team.

 1. Τι ρόλο έχει πλέον η μουσική, στην ψηφιακή εποχή μας, όπου σχεδόν όλα κινούνται μέσω YouTube; 

Νομίζω πως είναι πιο εύκολο μάλλον να βρει κανείς κάποιες μπάντες, καλλιτέχνες από όλο το κόσμο και να έχει διαφορετικά ερεθίσματα με λίγη καλή έρευνα και αγάπη. Δεν χρειάζεται να περιμένεις στο δισκάδικο της γειτονιάς να σου γράψει ψαγμένες κασέτες.

Έχει καλά και κακά. Η αλήθεια είναι ότι αν ξέρεις και σου αρέσει να ψάχνεις όλο και κάτι καλό θα συμβεί. Δεν είμαι και πολύ κατάλληλη παρ’ όλα αυτά να αναλύσω το φαινόμενο αυτό!

 1. Ποια είναι η γνώμη σας για τα μουσικά reality shows;

Δεν έχω κάποια συγκεκριμένη γνώμη – καθώς δεν τα παρακολουθώ καθόλου – που να έχει νόημα να συζητηθεί αυτή τη χρονική περίοδο.

 1. Θα πρέπει ο καλλιτέχνης να αρθρώνει λόγο για τις κοινωνικές εξελίξεις ή οφείλει να παραμένει αφοσιωμένος αποκλειστικά στο δημιουργικό του έργο;

Το δημιουργικό έργο για εμένα, είναι σχεδόν πάντοτε σε σχέση με τις κοινωνικές εξελίξεις -δεν ξέρω πώς γίνεται αλλιώς! Νομίζω η τέχνη και η ζωή δεν είναι δυο απομονωμένα ή ανεξάρτητα μεγέθη. Απλώς η τέχνη έχει τους δικούς της τρόπους να αντιμετωπίζει τη ζωή, όπως και το ανάποδο άλλωστε.

 1. Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποιοι είναι οι πέντε δίσκοι που θα θέλατε μαζί σας;

Δεν ξέρω. Αναλόγως! Ποιος μήνας, πού βρίσκομαι και άλλες τέτοιες λεπτομέρειες που επηρεάζουν καταρχάς το αν θα ακούω μουσική ή όχι!  

Αν έπρεπε όμως, να πάρω για κάποιο λόγο με το ζόρι 5 δίσκους, θα έπαιρνα δίσκους φίλων μου (ακούω πολύ ότι έχουν γράψει οι συνάδελφοί μου) για να τους ακούω να νοιώθω ότι είμαστε όλοι μαζί! Γιατί σίγουρα, κάτι ακόμα πιο κακό θα είχε συμβεί!!!

 1. Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους καλλιτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;

Ενώ μελετώ, αλλά και ακούω – παρακολουθώ πάρα πολλούς καλλιτέχνες, αν ήταν για απόδραση, με καλλιτέχνες που δεν γνωρίζω προσωπικά – καθώς αυτούς που γνωρίζω και έχω επιλέξει να υπάρχουν στη ζωή μου, τους απολαμβάνω έτσι κι αλλιώς στις αποδράσεις μου και στη σκηνή – θα επέλεγα να πάρω μόνο θηλυκότητες. Θα ήταν μία ερευνητική απόδραση ας πούμε! Εφόσον έχω δικαίωμα να επιλέξω καλλιτέχνες από όποια χρονική περίοδο θέλω, θα διαλέξω 5 για να βάλω ένα όριο. Θα ήθελα την Κλάρα Σούμαν ώστε να μάθω πολλά και διάφορα για εκείνην την εποχή, θα ήθελα τη Βιρτζίνια Γούλφ, την Alice Coltrane, τη Nina Hagen και φυσικά τον David Bowie. Καλή μας τύχη λοιπόν!!!

Ευχαριστώ πολύ και σας περιμένουμε με μεγάλη χαρά την Κυριακή 29/5 στο K.O.T.E.S x Booze Cooperativa!