/Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στους Elephant

Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στους Elephant

Οι Elephant κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο άλμπουμ τους “A Better Me”. Αυτή υπήρξε η αφορμή για να βρεθούν απέναντι στις 10+1 Ερωτήσεις που τους έθεσε ο Κωνσταντίνος Μανίκας. 

 1. Κυκλοφόρησε το πρώτο σας άλμπουμ με τίτλο “A Better Me”. Πώς θα περιγράφατε αυτή τη δουλειά σας;

Θα μπορούσαμε να περιγράψουμε τον δίσκο αυτό, και όλη τη διαδικασία της δημιουργίας του, ως κάτι αρκετά προσωπικό. Δημιουργώντας τον, η μπάντα άρχισε να υπάρχει, να βγάζει νόημα όλο το χάος από ιδέες, συναισθήματα, από πράγματα που θέλαμε να πούμε. Ο δίσκος αυτός ήρθε και μάζεψε όλες αυτές τις σκόρπιες στιγμές σε μια ολοκληρωμένη δουλειά για την οποία είμαστε πολύ περήφανοι. Άρχισαν να μπαίνουν σε μια σειρά οι επιρροές μας και να ανακαλύπτουμε το πώς μπορούμε να δημιουργούμε ως σύνολο μουσικά αλλά και καθαρά τεχνικά καθώς επιλέξαμε να αναλάβουμε εξ ολοκλήρου την παραγωγή του. 

 1. Πώς προέκυψε η δημιουργία του συγκροτήματος και τι στίγμα θέλετε να αφήσετε στη μουσική σκηνή;

Η δημιουργία των Elephant ήρθε πολύ φυσικά μέσα από στιγμές καθημερινότητας τριών ανθρώπων που η μουσική είναι μεγάλο κομμάτι της ζωής τους. Είμαστε μάλλον ακόμη στη διαδικασία του να παίρνουμε εμείς πράγματα μέσα από όλο αυτό, να ωριμάζουμε. Πρώτος στόχος τώρα είναι η επικοινωνία. Ο κόσμος να ακούσει αυτό που λέμε και να υπάρξει αλληλεπίδραση. Το στίγμα που θα θέλαμε να αφήσουμε, νομίζουμε πως δεν είναι τίποτε άλλο από καλή μουσική που ο κόσμος θα αποζητά να την ακούσει.

Μακάρι να έρθει γρήγορα αυτή η στιγμή αν και θεωρούμε πως έχουμε δρόμο ακόμη μπροστά μας. 

 1. Τι χρειάζεται ένα αξιόλογο αγγλόφωνο ελληνικό συγκρότημα για να απευθυνθεί και στο διεθνές κοινό;

Ό,τι χρειάζεται για να απευθυνθεί και στο ελληνικό κοινό. Απεριόριστη αγάπη για αυτό που κάνει, σεβασμό προς τους ανθρώπους που το στηρίζουν και μια γερή δόση τύχης. 

 1. Πιστεύετε ότι σας ταιριάζει ένα συγκεκριμένο μουσικό είδος ή είστε ανοιχτοί σε εντελώς διαφορετικές επιρροές;

Σίγουρα έχουμε μουσικές στις οποίες είμαστε πιο κοντά από ότι σε άλλες, ωστόσο αυτό δεν μας αποκλείει από το να είμαστε ανοιχτοί και σε πολλές άλλες επιρροές. Παρά τα κοινά ακούσματα που έχουμε μεταξύ μας, τυχαίνει ο καθένας μας να ακούει και πολλή διαφορετική μουσική και αυτό μοιραία επηρεάζει τα παιξίματα μας. Οπότε δεν μπορούμε να πούμε ότι μας ταιριάζει απόλυτα ένα συγκεκριμένο είδος.

 1. Πώς διατηρούνται οι ισορροπίες σε ένα γκρουπ; Η διαφορετικότητα βοηθάει ή διχάζει δημιουργικά;

Όπως και σε μια οικογένεια, μια σχέση. Το να δημιουργείς μουσική παρέα με άλλους ανθρώπους είναι μια σύνθετη διαδικασία που απαιτεί υπομονή, πειθαρχία, αγάπη και μια συνεχή φροντίδα στο να υπενθυμίζει ο καθένας στον εαυτό του για ποιο λόγο βρίσκεται εκεί όταν υπάρχει ένταση ή εκνευρισμός λόγω της τριβής μεταξύ μας. Η διαφορετικότητα στη περίπτωσή μας βοηθά. Είμαστε πολύ διαφορετικοί άνθρωποι. Και όσες ιδέες πηγάζουν μέσα από αυτή τη διαφορετικότητα τυχαίνει να συγκλίνουν μουσικά. 

 1. Είναι τελικά οι ζωντανές εμφανίσεις αυτές που καταξιώνουν έναν καλλιτέχνη στη συνείδηση του κοινού;

Οι ζωντανές εμφανίσεις είναι ό,τι πιο σημαντικό για τον ίδιο τον καλλιτέχνη. Είναι η εκεί όπου η χτίζεται μια ειλικρινής σχέση ανάμεσα σε καλλιτέχνη και κοινό. Είναι η αμεσότητα, ο συντονισμός, η στιγμή που μπορείς να μοιραστείς με τον πιο ουσιαστικό τρόπο αυτό που κάνεις μόνος σου σε ένα στούντιο. 

 1. Τι ρόλο έχει πλέον η μουσική, στην ψηφιακή εποχή μας, όπου σχεδόν όλα κινούνται μέσω YouTube; 

Αν και ρομαντικές ψυχές, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η διανομή μουσικής ψηφιακά είναι απερίγραπτα βοηθητική ιδιαίτερα για ανεξάρτητους καλλιτέχνες. 

 1. Ποια είναι η γνώμη σας για τα μουσικά reality shows;

Είναι πολύ μακριά από τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε εμείς τη μουσική. 

 1. Θα πρέπει ο καλλιτέχνης να αρθρώνει λόγο για τις κοινωνικές εξελίξεις ή οφείλει να παραμένει αφοσιωμένος αποκλειστικά στο δημιουργικό του έργο;

Όλοι όσοι είναι μέλη ενός κοινωνικού συνόλου και ό,τι ρόλο και αν διαδραματίζουν  μέσα σε αυτό, θα πρέπει να μιλάνε και να εκφράζονται. Έτσι, για εμάς το να παραμείνει ένας καλλιτέχνης αφοσιωμένος στο δημιουργικό του έργο δεν σημαίνει να είναι μόνος του σε μια “γωνία” και να προσπαθεί να φτιάξει κάτι, θα πρέπει να μιλάει για αυτά που βλέπει να εκτυλίσσονται γύρω του.

 1. Σας μήνας “καραντίνα”. Ποιοι είναι οι πέντε δίσκοι που θα θέλατε μαζί σας;

God is an Astronaut – Helios Erebus

The Cure – Wish

Pearl Jam – Ten 

DIIV – Is the Is Are

Porcupine Tree – In Absentia 

 1. Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους καλλιτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;

Márquez, Camus & Zappa.