/Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στον Νίκο Κοκοσαλάκη

Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στον Νίκο Κοκοσαλάκη

Ο τραγουδοποιός κι ερμηνευτής Νίκος Κοκοσαλάκης απαντά στις 10+1 Ερωτήσεις του Κωνσταντίνου Μανίκα. με αφορμή την κυκλοφορία του νέου τραγουδιού του συγκροτήματος “Μώλυ”, με τίτλο “”Έχασα την ακροθαλασσιά”

1. Nέο τραγούδι με τίτλο “”Έχασα την ακροθαλασσιά”. Πείτε μας λίγα λόγια γι’ αυτό.

Το συγκεκριμένο τραγούδι ήταν σπουδαία εμπειρία. Πάλευα το θέμα του στίχου πολύ καιρό και τελικά γράφτηκε όλο μέσα μισή ώρα. Επίσης ηχογραφήθηκε μετά από δύο μόνο πρόβες. Τελικά το αποτέλεσμα μας δικαίωσε.

2. Ως “Μώλυ” συνδυάζεται αρμονικά το παραδοσιακό ελληνικό ηχόχρωμα με κλασικές ροκ φόρμες, Πώς επιτυγχάνεται αυτή η ισορροπία;

Ευτυχώς όλοι μας έχουμε ανοιχτά αυτιά και ανοιχτά μυαλά. Δεν μένουμε σε ένα είδος ή ένα μοτίβο. Αυτό μας βοηθάει να δημιουργούμε την Ισορροπία στα τραγούδια μας.

3. Γιατί επιλέξατε αυτό το όνομα και τι μουσικό αποτύπωμα θέλουν να αφήσουν οι “Μώλυ”;

Το μουσικό αποτύπωμα δεν το ορίζουμε εμείς, προκύπτει από τα τραγούδια που ήρθαν και θα έρθουν. Αυτό σημαίνει πως το αποτύπωμα είναι στο χέρι της έμπνευσης. Το Μώλυ λειτούργησε σαν θεραπεία για την κακή μαγεία. Έτσι λειτουργεί η τέχνη της μουσικής μέσα μας, σαν να θεραπεύει το κακό, από όπου και αν έρχεται.

4. Τα άμεσα καλλιτεχνικά σας σχέδια, μετά την καραντίνα;

Συναυλίες, συναυλίες και συναυλίες.

5. Ο στίχος προηγείται της μελωδίας ή το αντίστροφο;

Θεωρώ πως είναι ανάλογα του τι θα προκύψει πρώτο. Γενικά η συγγραφή τραγουδιών είναι μια μαγική διαδικασία, που επιλέγει αυτή τη θα έρθει πρώτο.

6. Ποιο είναι το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό όνειρο σας;

Να παίξουμε στο εξωτερικό σε μεγάλα festival. Να συνεργαστούμε με καλλιτέχνες όπως ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου και ο Γιάννης Αγγελάκας.

7. Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει πλέον ο φηφιακός κόσμος (πχ YouTube) στην προσέγγιση του κοινού;

Ο ψηφιακός κόσμος είναι το Α και το Ω. Το κοινό περνάει σχεδόν το 70% του χρόνου του εκεί. Ειδικά για εμάς είναι η πρώτη επιλογή.

8. Πώς σχολιάζετε το φαινόμενο των τραγουδιστικών relaity shows;.

Είναι κάτι που θεωρώ πως λειτουργεί καταναλωτικά ως προς τα όνειρα των καλλιτεχνών. Γιατί η βουτιά στο σκοτάδι της αφάνειας είναι πολύ απότομη αφού τελειώσει η γιορτή.

9. Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποιοί είναι οι πέντε δίσκοι που θα θέλατε μαζί σας;

Εκτός τόπου και χρόνου, Βραχνός Προφήτης, Το χαμόγελο της Τζοκόντα, Lateralus, The Other Side

10. Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους καλλιτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;

David Bowie, The Doors, Queen, Beatles, Ξυλούρης Νίκος, Τζίμης Πανούσης.

11. Με ποιο τραγούδι ή και άλμπουμ θα “ντύνατε” μουσικά την πιο σημαντική στιγμή της ζωής σας;

Το τραγούδι, “Πως να σωπάσω μέσα μου” είναι το κατάλληλο.