/Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στον Μανώλη Παπούλια

Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στον Μανώλη Παπούλια

Ο Μανώλης Παπούλιας κυκλοφορεί τον πρώτο του προσωπικό δίσκο από την Plus Rec. Με αυτή την αφορμή, απαντά στις 10+1 Ερωτήσεις που του θέτει ο Κωνσταντίνος Μανίκας.

1.Μόλις κυκλοφόρησε ο πρώτος σας προσωπικός δίσκος “Η παράσταση”. Πώς θα τον χαρακτηρίζατε μουσικά και στιχουργικά; 

 Είμαι αντίθετος με τις ταμπέλες που πρέπει να δίνουμε στην μουσική. Τραγουδίσματα της ψυχής, έτσι θα τον χαρακτήριζα!

 

  1. Πείτε μας για τις συνεργασίες σε αυτόν τον δίσκο και την επιλογή του πρώτου single. 

 

Οι μουσικόφρονες, αλλά και οι υπόλοιποι μουσικοί που συμμετέχουν σε αυτήν την παραγωγή αποτελούν ο καθένας, μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη συνεργασία για μένα, τιμώντας με, με την φιλία τους και την καλλιτεχνική τους παρουσία.

Το πρώτο single είναι «Η Μπαϊντούσκα Της Θεάς» και επιλέχθηκε διότι έχει μια ιδιαίτερη προσωπική μουσική ιστορία πίσω του, την οποία ομόρφυνε η αιθέρια ερμηνεία της αγαπημένης μου φίλης, Χριστίνα Μέτσικα.

 

  1. Ποια θέλετε να είναι η μουσική ταυτότητά σας; Υπάρχουν όρια στο μουσικό ύφος ή πειραματίζεστε με διαφορετικά είδη; 

 

Όσοι με γνωρίζουν, γνωρίζουν και την ιστορία του συγκροτήματος μου, των Μοντάζ, όπου με τα τραγούδια μας  ειδικά με το, «Τι κόσμος είναι αυτός», ήμασταν από τους  πρώτους που παντρέψαμε το ροκ με το ρεμπέτικο, την ροκ  ηλεκτρική κιθάρα με τον μπαγλαμά, κάτι που μετά από πολλά χρόνια τέτοια παντρέματα πλέον γίνονται συχνά  και χαίρομαι που ανοίξαμε τον δρόμο. Τα πάντα ταιριάζουνε με τα πάντα στην μουσική, αυτή ήταν και είναι η άποψη μου.

 

  1. Προηγείται ο στίχος ή η μελωδία κατά τη δημιουργική διαδικασία; 

 

Η μελωδία φυσικά, η μουσική είναι συμπαντική, ενώ ο λόγος του στίχου, ανθρώπινο γήινο επίτευγμα.

 

  1. Πόσο δύσκολο είναι για έναν καλλιτέχνη να του δοθούν οι ανάλογες ευκαιρίες να αναδείξει το ταλέντο του; 

 

Όπως τα πάντα στην ζωή με αφοσίωση, μελέτη και αγάπη, αλλά και καλή τύχη πάνω στην τέχνη, οι ευκαιρίες για να δείξει το ταλέντο του  κάποιος  θα υπάρξουν, από εκεί και πέρα χρειάζεται πίστη υπομονή και επιμονή για τον τελικό στόχο του καθενός. Το σίγουρο είναι ότι οι περισσότεροι καλλιτέχνες συνήθως βαδίζουν στο μονοπάτι με τα αγκάθια, στον δύσκολο δρόμο.

 

  1. Ποιο είναι το πιο μεγάλο καλλιτεχνικό σας όνειρο;

 

Αυτό που εν μέρει έχει πραγματοποιηθεί, να βάλω το μικρό μου λιθαράκι στην μουσική δημιουργία, να παίζω στο πάλκο, και από κάτω ο κόσμος να τραγουδάει τα τραγούδια μου.

 

  1. Πώς έχει διαφοροποιηθεί ο χώρος της μουσικής στην ψηφιακή εποχή του YouTube και πώς μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος των καλλιτεχνών; 

 

Από την δημιουργία του φωνόγραφου η μουσική πάει χέρι χέρι με την τεχνολογία, έχει ταξιδέψει μαζί της στα πέρατα του κόσμου με όλα τα αρνητικά και θετικά που κουβαλάει μαζί της, έτσι λοιπόν και η ψηφιακή εποχή δίνει την πρόσβαση σε κάθε νέα και όχι μόνο, καλλιτεχνική έκφραση να βρει τα μονοπάτια προς το κοινό της. Όπως είπαμε όμως κάθε θετικό και έχει και το αρνητικό της και το συγκεκριμένο θέμα χρίζει μεγάλης συζήτησης που δεν είναι του παρόντος.

 

  1. Ποια είναι η γνώμη σας για τα νέα, εξαιρετικά δημοφιλή στη νεολαία, μουσικά ρεύματα; 

 

Πολλά από αυτά είναι ιδιαιτέρα ενδιαφέροντα, η κάθε γενιά φέρνει νέες ιδέες, άσχετα αν δεν μπορούν να τις επιδοκιμάσουν και να τις καταλάβουν οι παλιότερες γενιές, αυτό συμβαίνει  άλλωστε σε όλη την ιστορία της μουσικής διαχρονικά, η νέα δημιουργία δεν σταματά ποτέ.

 

  1. Είναι οι ζωντανές εμφανίσεις αυτές που καταξιώνουν έναν καλλιτέχνη στη συνείδηση του κοινού;

 

Ναι οι εμφανίσεις είτε σε μεγάλους, είτε σε μικρότερους χώρους είναι ο φυσικός δρόμος επικοινωνίας με το κοινό και οι καλλιτέχνες που σέβονται την τέχνη τους, επιβάλλεται να εκθέτουν ζωντανά το εαυτό τους και τη δουλειά τους.

 

  1. Ποια είναι η γνώμη σου για τα μουσικά reality shows και τι θα συμβουλεύατε τα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τη μουσική;

 

Τα reality shows είναι μέρος της σημερινής κακής εμπορικής βιομηχανίας. Όσοι λαβαίνουν μέρος πρέπει να είναι έτοιμη να υποστούν και τις αρνητικές συνέπειες, που συνήθως  επακολουθούν χωρίς να αποκλείονται οι εξαιρέσεις. Όσον αφορά γενικά τα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με την μουσική και την τέχνη ευρύτερα, άσχετα με τον τελικό στόχο, θα τους συμβούλευα να απολαύσουν το ταξίδι και την αγάπη με την οποία θα τους αγκαλιάσει σε όλη τους την ζωή.

 

  1. Ένας μήνας καραντίνα. Ποιοι είναι οι πέντε δίσκοι που θα ήθελες μαζί σου;

 

Οποιοσδήποτε δίσκος από τους Stephan Micus, Μίκη Θεοδωράκη. J.J. Cale, Bob Marley και για σβήσιμο κανέναν αμανέ του Ρούκουνα.

 

Κυκλοφορεί σε CD & Digital από την Plus Rec | Διαμονή: Panik Records

 

Buy/Stream here:

Order CD… plusrec.gr https://bit.ly/42XQrFJ

Spotify: https://spoti.fi/3qCmXPT

iTunes/Apple Music: https://apple.co/3X1k8UA

Deezer: https://bit.ly/43VZV4D

Amazon Music: https://amzn.to/45ULQX3