/Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στον Χρήστο Ναούμ

Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στον Χρήστο Ναούμ

Ο συγγραφέας Χρήστος Ναούμ απαντά εύστοχα στις 10+1 Ερωτήσεις του Κωνσταντίνου Μανίκα, που του προώθησε ο συνεργάτης μας Νίκος Ναούμης, για το CulturePoint.gr.

1. H έμπνευση ή η σκληρή δουλειά παίζει το σημαντικότερο ρόλο για ένα επιτυχημένο έργο;

Νομίζω ότι η δουλειά φέρνει και την έμπνευση, μπορεί και το αντίθετο. Όσο περισσότερο δουλεύω ένα έργο, τόσο οι εμπνεύσεις με συντροφεύουν.

2. Τι ρόλο έχει πλέον το βιβλίο, στην ψηφιακή εποχή μας;

Σπουδαίο. Ακολουθεί την εποχή της τεχνολογίας κι όλα όσα θα έρθουν.

3. Με ποιον λογοτεχνικό χαρακτήρα ταυτίζεστε και ποιον αντιπαθείτε;

Δεν τους διαχωρίζω. Εξαρτάται από την πλοκή και την δράση τους. Ο κάθε ήρωας έχει τα κίνητρα του. Την προσωπικότητα του και κάνει συγκεκριμένες επιλογές. Μμ. Του ευαίσθητους αγαπώ.

4. Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποια είναι τα πέντε βιβλία που θα θέλατε μαζί σας;

Όλα τα βιβλία μπορούν να με συντροφεύσουν. Όλα έχουν να μου δώσουν πράγματα. Όμως, το καλό βιβλίο θα με συναρπάσει από την πρώτη σελίδα. Ίσως αυτά να τα αποζητούσα περισσότερο. «Μια άλλη χώρα» του Μπάλντουιν. Το «δέκα» του Καραγάτση. Γιουρσενάρ «Αδριανού απομνημονεύματα». «Αδερφοί Καραμαζώφ» του Ντοστογιέφσκι. Κόνζαλικ, Χέινζ «Ματωμένοι γάμοι στην Πράγα».

5. Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους λογοτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;

Εξαρτάται από τα υπαρξιακά μου, την εποχή που με προβληματίζουν και την φυσική μου κατάσταση . Ας αναφέρω συγγραφείς. Καραγάτση. Καζαντζάκη. Μπάλντουιν. Χοσέ Μαρία. Οι κλασσικοί.

6. Πώς θα περιγράφατε συνοπτικά την τελευταία σας δημιουργία;

Δούλεψα σκληρά κατά την διάρκεια της καραντίνας. Νομίζω ότι έχω δημιουργήσει ένα καλό βιβλίο. Ήταν να κυκλοφορήσει τον Νοέμβρη αλλά πάει για την άνοιξη, λόγω της πανδημίας. Οψώμεθα.

7. Ποια θεωρείτε την πιο χαρακτηριστική φράση από τα βιβλία σας;

Η ζωή είναι απρόβλεπτη και όμορφη. Ας την αγαπάμε.

8. Με ποιο τραγούδι ή και άλμπουμ θα “ντύνατε” μουσικά ένα έργο σας;

“Ave Maria” Caccini. Graig Armrostrong “Miracle”

9. Αναγνωρίζετε γρήγορα τα λάθη σας και ποια συγχωρείτε ευκολότερα στους άλλους;

Τα λάθη είναι στην ανθρώπινη φύση. Τα αναγνωρίζω και στον εαυτό μου και στους άλλους. Η προδοσία με πετρώνει. Εκεί, δυσκολεύομαι πολύ να δώσω άφεση.

10. Αν για την καριέρα σας έπρεπε να απομακρυνθείτε σημαντικό διάστημα από την οικογένεια σας, θα το κάνατε;

Αν χρειαζόταν, θα το έκανα. Χωρίς δισταγμούς.

11. Χρειάζεται περισσότερος ρομαντισμός ή ρεαλισμός στις ζωές μας;

Νομίζω ότι είναι μείξη συναισθημάτων. Να αφηνόμαστε σε όλες τις συναισθηματικές μας εκφράσεις. Όπου μας οδηγούν ακολουθώντας παράλληλα τη λογική μας, όσο είναι κατορθωτό.

  • Ο Χρήστος Ναούμ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Τέλειωσε την Ιατρική Αθηνών κι απόκτησε τον τίτλο του δερματολόγου-αφροδισιολόγου. Διορίσθηκε στον “Ευαγγελισμό” το 1990 και σήμερα εργάζεται εκεί ως διευθυντής στο Δερματολογικό Τμήμα του νοσοκομείου. Ήταν αρχισυντάκτης στο επιστημονικού αλλά και κοινωνικού περιεχομένου περιοδικό “Εν χρω”, το οποίο κυκλοφόρησε για πέντε συναπτά έτη (2007-2012). Η λογοτεχνία ήταν πάντοτε η κρυφή του ενασχόληση, καθώς και το θεατρικό κείμενο. Έχει κυκλοφορήσει τα ακόλουθα βιβλία: Δερματικά εμφυτεύματα (2007 – Εκδόσεις Καυκάς), Αχ, αυτές οι βασίλισσες! (2008 – Εκδόσεις Καστανιώτη), Γιαρντίμ: Οι φλόγες της Ανατολής (2010 – Εκδόσεις Καστανιώτη), Άσωτοι έρωτες (2014 – Εκδόσεις Καστανιώτη), Μωβ κορδέλα (2015 – Εκδόσεις Όστρια), Σάλπιγγα του αγγέλου (2015 – Εκδόσεις Όστρια), Γυμνός σε κοινή θέα (2016 – Εκδόσεις Καστανιώτη), Ασκήσεις 8ανάτου (2016 – Εκδόσεις Όστρια), Stranger with you (2020 – Εκδόσεις Όταν),