/Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στον Χρήστο Κούρτογλου

Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στον Χρήστο Κούρτογλου

Ο τραγουδοποιός κι ερμηνευτής Χρήστος Κούρτογλου, αντιμέτωπος με τις 10+1 Ερωτήσεις από τον Κωνσταντίνο Μανίκα. 

 1. Ένα νέο τραγούδι με τίτλο “Λαβύρινθοι”. Σε τι αναφέρεται;

Πρόκειται για ένα τραγούδι που έγραψα πλημμυρισμένος από αγάπη και σε αυτό ακριβώς αναφέρεται. Στην αγάπη που ξεχύνεται από μέσα μας στους δρόμους και παρασέρνει μαζί της κάθε εμπόδιο και βρίσκει την έξοδο από κάθε αδιέξοδο. 

Μην ξεγελιόμαστε, όμως. Το να αγαπάς δεν είναι κάτι εύκολο και δεν είναι “χόμπι”. Το να αγαπάς είναι full time “δουλειά”. Θέλει δουλειά και προσπάθεια να αγαπάς στις δύσκολες προσωπικές σου στιγμές αλλά και στις δυσκολίες του “μαζί”. Αλλά αν αφήσουμε πίσω τον εγωισμό τότε χέρι-χέρι ίσως να σπάσουμε αυτά τα όρια της “μυθικής αγάπης”. Σε αυτό εστιάζουν οι “Λαβύρινθοι”.

 1. Αποτελεί η αγάπη την απάντηση σε κάθε ερώτηση;

Σε κάθε βήμα που κάνω στη ζωή μου δημιουργείται μέσα μου μια απορία, άλλες φορές πιο συγκεκριμένη και άλλες αόριστη. Και πιστεύω έτσι συνεχίζεις να κινείσαι στη ζωή, διερωτώμενος. Δεν ξέρω,  λοιπόν, αν η αγάπη είναι η απάντηση σε κάθε ερώτηση και προβληματισμό.  Ξέρω,  όμως, ότι η αγάπη απαλύνει τις πληγές και αν έχουμε πέσει κάτω έτσι όπως προχωράμε και διερωτόμαστε, είναι πιο εύκολο να σηκωθείς, να κολλήσεις ένα αγαποτσιρότο πάνω και να συνεχίσεις.

 1. Θωρείτε ότι σας ταιριάζει περισσότερο ένα μουσικό ύφος ή είστε ανοιχτός σε διαφορετικές επιρροές;

Σκοπεύω να είμαι ανοιχτός σε ό,τι νέο μπορεί να βγει στο δρόμο μου. Θέλω να δοκιμάσω διαφορετικά πράγματα και να μπορώ να “ξεβολευτώ” ανά πάσα στιγμή. Το αν θα ταιριάξει τελικά κάτι πιστεύω είναι κάτι που μπορεί να συμπεράνει κανείς εκ του αποτελέσματος.

 1. Υπάρχει η προοπτική ενός ολοκληρωμένου άλμπουμ;

Ναι, φυσικά! Ήδη βρίσκομαι σε μια διαδικασία “συρραφής” μιας κοινής αισθητικής μεταξύ των τραγουδιών που έχω γράψει και ενώνω σιγά-σιγά αυτό το παζλ με κομμάτια που φτιάχνονται στην πορεία και αναδιοργανώνονται διαρκώς. Είναι από τις πιο όμορφες και ενδιαφέρουσες διαδικασίες. Στην ουσία φτιάχνεις τον πρώτο σου Κόσμο και προσκαλείς σε αυτόν ανθρώπους. Είναι από τους κύριους λόγους που ξεκίνησα να γράφω.

 1. Ποιο είναι το πιο μεγάλο καλλιτεχνικό σας όνειρο;

Να γυρίσω όλο τον κόσμο με την μουσική μου ταξιδεύοντας την παντού με ατελείωτα performances ελπίζοντας μέσω αυτής να ξεκλειδώσω κάτι σε κάποιον που δεν ήξερε πως είχε μέσα του.

 1. Είναι οι ζωντανές εμφανίσεις αυτές που καταξιώνουν έναν καλλιτέχνη στη συνείδηση του κοινού;

Πιστεύω πως ναι. Όσο όμορφο Κόσμο μπορεί να έχεις καταφέρει να φτιάξεις μέσω της μουσικής και της εικόνας σου, οι ζωντανές εμφανίσεις είναι η ευκαιρία να τον μεταφέρεις στο εδώ και τώρα θέτοντας ένα σύνορο με τον πραγματικό κόσμο και τον δικό σου και δίνεις την ευκαιρία σε όποιον θέλει να έρθει να σε γνωρίσει πραγματικά και πιο προσωπικά. Και για αυτό γίνονται όλα τα άλλα (δίσκοι, music videos κλπ). Για να βρεθούμε επιτέλους όλοι μαζί και να βιώσουμε μια κοινή εμπειρία αυτού του Κόσμου και τότε αυτός να αποκτήσει σάρκα και οστά. Εξάλλου η τέχνη είναι θέμα προσωπικό, όχι απρόσωπο.

 1. Τι ρόλο έχει πλέον η μουσική, στην ψηφιακή εποχή μας, όπου σχεδόν όλα κινούνται μέσω YouTube; 

Πολύ σημαντικό. Είναι ο τρόπος να μένει κανείς συνδεδεμένος με τους καλλιτέχνες που αγαπά και του κρατάνε συντροφιά. Δεν μπορώ να φανταστώ να ξεκινάω τη μέρα μου χωρίς να βάλω την αγαπημένη μου playlist στο Spotify ή στο YouTube. 

Είναι, βέβαια, πολύ σημαντικό και για τους ίδιους τους καλλιτέχνες. Αντίστοιχα, δεν μπορώ να φανταστώ σαν καλλιτέχνης να μην έχω αυτές τις πλατφόρμες για να μοιραστώ την μουσική μου. Αν δεν υπήρχαν αυτές οι τόσο εύκολα προσβάσιμες πλατφόρμες θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να φτάσουν οι Κόσμοι που αναφέραμε πριν στους εν δυνάμει κατοίκους τους. Φαίνεται τελικά ο ρόλος τους να είναι σχεδόν καθοριστικός στην ψηφιακή εποχή.

 1. Ποια είναι η γνώμη σας για τα μουσικά reality shows;

Τα αντιμετωπίζω αποστασιοποιημένα και η αλήθεια είναι πως δεν έχω παρακολουθήσει στενά κανένα. Θεωρώ, όμως, πως προσφέρουν μια λειτουργία “ταχείας εκτόξευσης”, η οποία είναι στην κρίση αλλά και στην χρήση του καθενός για το τι πρόσημο αυτή θα αποκτήσει στο τέλος.

 1. Θα πρέπει ο καλλιτέχνης να αρθρώνει λόγο για τις κοινωνικές εξελίξεις ή οφείλει να παραμένει αφοσιωμένος αποκλειστικά στο δημιουργικό του έργο;

Οι καλλιτέχνες έχουν χρέος να αφουγκράζονται την κοινωνία στην οποία ζουν. Δεν έχει νόημα να δημιουργείς δίχως να ακούς, να βλέπεις και γενικά να αισθάνεσαι τις ανάγκες των ανθρώπων γύρω σου και η αλήθεια είναι ότι με κάποιον τρόπο θα πρέπει να τις μοιράζεσαι και ως δικές σου. Η τέχνη που δημιουργείται μέσα από την αλήθεια είναι αυτή που αφορά. 

Άρα ένας τέτοιος καλλιτέχνης είναι αδύνατον να μην μιλήσει για όσα συμβαίνουν γύρω του, γιατί συμβαίνουν μέσα του. Αφού, λοιπόν, η δημιουργία ξεκινάει από μέσα μας είναι πολύ λογικό να αντικατοπτρίζονται όλες αυτές του οι ανησυχίες στο δημιουργικό του έργο και πιστεύω πως είναι ο προτιμότερος και ισχυρότερος τρόπος να “αρθρώσει λόγο”.

 1. Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποιοι είναι οι πέντε δίσκοι που θα θέλατε μαζί σας;
 1. “Gone Now” – Bleachers
 2.  “Gulag Orkestar” – Beirut
 3.  “Melodrama” – Lorde
 4.  “Ceremonials” – Florence + The Machine
 5.  “ANIME” – Φοίβος Δεληβοριάς
 1. Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους καλλιτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;

Νομίζω πως ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου θα πάω και ανεξαρτήτως συμβατότητας της παρέας και με ανησυχία μετατροπής της ολιγοήμερης απόδρασης σε ολιγοήμερο προσωπικό σεμινάριο χαχα.

Είναι τόσα πολλά τα σημαντικά πρόσωπα που δεν ξέρω ποιο να πρωτοδιαλέξω. Θα πάω με το ένστικτό μου και θα πω έτσι ένα “τρομακτικό” top 7: Freddie Mercury, Μαρία Κάλλας, Μάνος Χατζιδάκις, Florence Welch, Jack Antonoff, Lady Gaga & Μαρίζα Ρίζου. Καλή μας επιτυχία!