/Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στον Αντώνη Βάμβουκα

Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στον Αντώνη Βάμβουκα

Ο τραγουδοποιός Αντώνης Βάμβουκας απέναντι στις 10+1 Ερωτήσεις του Κωνσταντίνου Μανίκα.

1. Τι δημιουργικό ετοιμάζετε αυτή την περίοδο;

Ετοιμάζω την όγδοη δισκογραφική μου δουλειά. Συνεργάζομαι με αρκετούς στιχουργούς από όλη την Ελλάδα, όπου μελοποιώ στίχους τους. Η επόμενη δουλειά θα περιέχει τραγούδια όπου θα έχω γράψει στίχους και μουσική και τραγούδια που έχω μελοποιήσει.

2.. Σας εκφράζει περισσότερο ένα μουσικό είδος ή είστε δεκτικός σε διαφορετικές επιρροές;

Μου αρέσει να πειραματίζομαι με διάφορα μουσικά είδη. Σαν άνθρωπο με εκφράζει περισσότερο η ροκ μουσική, διότι το ροκ σημαίνει επανάσταση, αμφισβήτηση, αντίδραση στο κατεστημένο, αλήθεια. Είναι καθαρά ανθρωπιστική μουσική.

3. Αξιοποιούμε αρκετά τον πλούτο της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής;

Γίνονται αρκετές προσπάθειες από αρκετές περιοχές της χώρας και της ελληνικής ομογένειας, με εκδηλώσεις από συλλόγους κτλ. Ωστόσο, θεωρώ ότι δεν αξιοποιούμε τον πλούτο της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής όσο θα’ πρεπε , λόγω της ανάπτυξης της μουσικής βιομηχανίας.

4. Ο στίχος προηγείται της μελωδίας ή το αντίστροφο;

Και τα δύο μπορούν να συμβούν. Πολλές φορές γράφω πρώτα στίχο και μετά τη μουσική.

5. Ποιο είναι το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό όνειρο σας;

Αν και η λαίλαπα της πανδημίας μας έχει «φρενάρει» τα όνειρα, εγώ πάντα ελπίζω και προσδοκώ μεγαλύτερη αναγνώριση της δουλειάς μου, μέσω της υλοποίησης κάποιου νέου πρότζεκτ.

6. Είναι οι ζωντανές εμφανίσεις αυτές που καθιερώνουν έναν καλλιτέχνη;

Στις ζωντανές εμφανίσεις φαίνεται η αξία του καλλιτέχνη, επειδή έχει άμεση επικοινωνία με το κοινό και εκεί εκφράζεται ελεύθερα. Οπότε τον καθιερώνουν ως καλλιτέχνη.

7. Τι ρόλο έχει πλέον η μουσική, στην ψηφιακή εποχή μας, όπου σχεδόν όλα κινούνται μέσω YouTube;

Η μουσική και η τέχνη γενικότερα έχουν χάσει την αξία τους σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχει υπερπληροφόρηση με αποτέλεσμα να χάνονται αξιόλογα έργα στον κυκεώνα του διαδικτύου.

8. Ποια είναι η γνώμη σας για τα μουσικά reality shows;

Τα μουσικά realities θεωρώ ότι δεν βοηθούν ουσιαστικά τους υποψήφιους. Είναι μια μεγάλη παγίδα. Προσωπικά είμαι αντίθετος.

9. Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποιοι είναι οι πέντε δίσκοι που θα θέλατε μαζί σας;

1.Pink Floyd – The wall, 2. Beatles – Abbey Road, 3. Led Zeppelin – Led Zeppelin ( 1969 ), 4.Παύλος Σιδηρόπουλος – Φλου, 5.Black Sabbath – Black Sabbath ( 1970 ).

10. Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους καλλιτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;

Rory Gallagher, Robert Plant, Paul Mc Cartney, Bob Dylan, Bob Marley, Παύλο Σιδηρόπουλο, Νικόλα Άσιμο, Γιάννη Αγγελάκα, Shirley Bassey, Tom Jones, Amy Winehouse, James Brown.

11. Χρειαζόμαστε περισσότερο ρεαλισμό ή ρομαντισμό στις ζωές μας;

Ανήκω στους ρομαντικούς ανθρώπους και υποστηρίζω ότι μόνο με το ρομαντισμό μπορούμε να προχωρήσουμε. Ωστόσο χρειάζεται και ο ρεαλισμός. Ο καθένας όμως έχει τη δική του αλήθεια.