/Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στην Κωνσταντίνα Χρυσικού

Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στην Κωνσταντίνα Χρυσικού

Η Κωνσταντίνα Χρυσικού * εκδίδει το πρώτο της παραμύθι με τίτλο “Η φιλία είναι ευτυχία” και απαντά στις 10+1 Ερωτήσεις του Κωνσταντίνου Μανίκα για το CulturePoint.gr

1. Η έμπνευση ή η σκληρή δουλειά, παίζει το σημαντικότερο ρόλο για ένα επιτυχημένο έργο;

Στις τέχνες η έμπνευση παίζει ένα πραγματικά σπουδαίο ρόλο. Παρόλα αυτά η σκληρή δουλειά και η προσπάθεια είναι αυτά που θα μας πάνε ένα βήμα παρακάτω και θα μας βοηθήσουν να εξελιχθούμε, να δημιουργήσουμε και να τελικά να πετύχουμε.

2. Πώς θα περιγράφατε συνοπτικά την τελευταία σας δημιουργία;

Η φιλία είναι ευτυχία είναι ένα βιβλίο που το έγραψα με πολύ αγάπη θέλοντας να περάσω το μήνυμα τι σημαίνει να έχεις φίλους δίπλα σου. Είναι απλά γραμμένο ώστε να το κατανοήσουν τα παιδιά και στο τέλος της ιστορίας θα βρούν δραστηριότητες και θα ¨παίξουν¨ με τους ήρωες.

3. Ποια ήταν η αφορμή για να ασχοληθείτε με τη συγγραφή;

Θυμάμαι από μικρή την μαμά μου να μας φέρνει παραμύθια στο σπίτι. Τότε καθόμουν με τις ώρες και χάζευα την εικονογράφηση, το διάβαζα και το ξαναδιάβαζα μέχρι να το μάθω απ’ έξω. Μεγαλώνοντας συνέχισα να διαβάζω παραμύθια, ο ρομαντισμός και η απλότητα που συνόδευαν σημαντικές αξίες με γοήτευε. Έτσι γεννήθηκε η αγάπη μου για την συγγραφή. Ξεκίνησα δειλά φτιάχνοντας μικρές ιστορίες ώσπου έκανα ένα όνειρο μου πραγματικότητα και γεννήθηκε το «Η φιλία είναι ευτυχία».

4. Ποια θεωρείτε την πιο χαρακτηριστική φράση του βιβλίου σας;

Γιατί η φιλία είναι ευτυχία όταν την έχεις!

Είναι ακριβώς όλο το μήνυμα που προσπαθώ να περάσω στο βιβλίο μου.

5. Τα παιδιά είναι πιο “δύσκολοι” αναγνώστες από τους “μεγάλους”;

Τα παιδιά έχουν πιο «ανοιχτή» καρδιά. Θα σου δώσουν πολλές ευκαιρίες πριν σε απορρίψουν, θα προσπαθήσουν να μάθουν, θα ρωτήσουν, θα ενθουσιαστούν. Τα παιδιά όμως είναι και οι πιο “δύσκολοι” αναγνώστες γιατί είναι ειλικρινή, έχουν το θάρρος να σε απορρίψουν στα ίσια.

6. Τι ρόλο έχει πλέον το βιβλίο, στην ψηφιακή εποχή μας;

Αν και πολλά πράγματα άλλαξαν, πιστεύω και εύχομαι πως το βιβλίο θα παραμείνει μια σταθερά στη ζωή μας. Το βιβλίο που πιάνεις στα χέρια σου, το κουβαλάς στη τσάντα σου, το αφήνεις στο κρεβάτι σου ή το παίρνεις μαζί σου στην παραλία, είναι μια συντροφιά που τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει.

7. Πώς επέδρασε ο υποχρεωτικός περιορισμός μετακινήσεων στη δημιουργικότητα σας;

Ο περιορισμός των μετακινήσεων είναι σίγουρα μία αφορμή για έναν συγγραφέα ώστε να δημιουργήσει. Ωστόσο, μια βόλτα, οι άνθρωποι που θα αντικρίσει και οι εικόνες που θα κρατήσει είναι η πηγή επμνευσης για εκείνον.

8. Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποια είναι τα πέντε βιβλία που θα θέλατε μαζί σας;

«Ο μικρός πρίγκιπας», του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα», του Μενέλαου Λουντέμη, «Ο Ξένος», του Αλμπέρ Καμύ, «Ο μαιτρ και η Μαργαρίτα», του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, «Όλα σου τα ‘μαθα μα ξέχασα μια λέξη», του Δημήτρη Μπουραντά.

9. Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους λογοτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;

Θα ήθελα να συζητήσω έστω και λίγο με τον Ουμπέρτο Έκο. Ο λόγος του, η καυστικότητα του απέναντι στα κοινωνικά πρέπει και το αστείρευτο πάθος του για τη ζωή και την αυθεντικότητα με γοήτευε πάντα.

10. Με ποιο τραγούδι ή και άλμπουμ θα “ντύνατε” μουσικά ένα έργο σας;

Με κανένα. Τα τραγούδια συνδέονται με αναμνήσεις και εμπειρίες. Θα ήθελα όταν ένα παιδάκι διαβάσει το βιβλίο μου να το «ντύσει» με το δικό του soundtrack.

11. Χρειάζεται περισσότερος ρομαντισμός ή ρεαλισμός στις ζωές μας;

Σε μια εποχή που εξαφανίζει την τέχνη, τα συναισθήματα και την ευγένεια, αυτό που πραγματικά έχουμε ανάγκη είναι ο ρομαντισμός.

  • Η Κωνσταντίνα Χρυσικού γεννήθηκε στη Λαμία το 1995 όπου και μεγάλωσε.
    Σπούδασε στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σήμερα εργάζεται ως Υπεύθυνη Πολιτισμού στο κατάστημα Public Λαμίας.
    Η αγάπη της για τα βιβλία ξεκίνησε από μικρή ηλικία και στη συνέχεια η συγγραφή ήρθε στη ζωή της για να μείνει.
    Το ¨Η φιλία είναι ευτυχία¨ είναι το πρώτο της παραμύθι.