/Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στην Ευαγγελία Ζηλιασκοπούλου

Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στην Ευαγγελία Ζηλιασκοπούλου

Η Ευαγγελία Ζηλιασκοπούλου *, που εκτός από δυο ποιητικές συλλογές εξέδωσε πρόσφατα κι ένα παιδικό παραμύθι, μας παρουσιάζεται μέσα από τις 10+1 Ερωτήσεις του Κωνσταντίνου Μανίκα για το CulturePoint.gr.

1. Πόσο επηρεάζουν τη συγγραφική σας ματιά, ο ρόλος του εκπαιδευτικού, σε μια ακριτική μάλιστα περιοχή, και οι εξειδικευμένες σπουδές σας πάνω σε περιβαλλοντικά θέματα;

Κατά τη διάρκεια της ζωής μας αναλαμβάνουμε να διεκπεραιώσουμε πολλούς ρόλους. Ο ρόλος της γυναίκας ειδικότερα είναι πολυδιάστατος και σύνθετος καθώς είναι σύζυγος, μητέρα, εργαζόμενη, νοικοκυρά αλλά έχει και κοινωνικές υποχρεώσεις. Τα σωματικά και ψυχικά αποθέματα που απαιτούνται προϋποθέτουν μια γυναίκα με βαθιά γνώση του εαυτού της και των αναγκών της, που είναι έτοιμη να βγει στο προσκήνιο για να διεκδικήσει αλλά και να προσφέρει. Όσο πιο πλήρης αισθάνεται τόσο πιο επιτυχημένη θα είναι η προσφορά της σε όλους τους ρόλους που κατέχει. Πλήρης νιώθει όταν αγαπάει αυτό που κάνει και φροντίζει να το ντύνει με αυτήν την αγάπη. Με αυτή τη λογική πορεύτηκα και πορεύομαι στη ζωή μου.

Ζώντας στην ακριτική περιοχή του Έβρου και λειτουργώντας ως εκπαιδευτικός θεωρώ ότι ο ρόλοι επιβαρύνονται στην αξία τους λίγο παραπάνω. Καταρχήν εκτός από το βασικό διδακτικό έργο και την προσπάθεια καλλιέργειας του πνεύματος και του σεβασμού προς την οικογένεια, την κοινωνία ,την πατρίδα, το περιβάλλον, τις αξίες και τον πολιτισμό ,υπάρχει έντονη η ανάγκη να διαπαιδαγωγηθούν τα παιδιά με την αξία της υπερηφάνειας και της ηθικής ικανοποίησης της ζωής στα σύνορα του Κράτους ,το ειδικό βάρος που απορρέει από την παραμονή τους σε αυτά και την ελπίδα ανάπτυξης του τόπου μέσα από την ευθύνη τους ως αυριανοί πολίτες.

Η επίτευξη αυτών των στόχων έχει ως προαπαιτούμενο τη γνώση της ιστορίας και της προσφοράς του τόπου διαχρονικά αλλά κυρίως την προσεκτική πληροφόρηση περί των όσων συμβαίνουν στην εποχή μας. Τα παιδιά στις μέρες μας ενημερώνονται ταχύτατα και έχουν απορίες, εκφράζουν προτάσεις , κρίνουν και απαιτούν λύσεις. Βασική αρχή μου είναι ότι το παρελθόν είναι δάσκαλος για το μέλλον και ότι η έγκυρη πληροφόρηση είναι καθοριστική.

Οι νέες γνώσεις που αποκτώ κάνοντας το μεταπτυχιακό μου στο τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του ΔΠΘ, διευρύνουν τους ορίζοντες μου σε θέματα που σχετίζονται με τους τρόπους και τις μεθόδους διδασκαλίας σύγχρονων περιβαλλοντικών προβλημάτων αλλά και τις τεχνικές ευαισθητοποίησης των μαθητών μου. Από την άλλη μου δίνουν επιστημονικές πληροφορίες για το τι πραγματικά συμβαίνει στο περιβάλλον μας.

Αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο κινούμαι. Στο ποιητικό μου έργο που περιλαμβάνεται σε δύο ποιητικές συλλογές αλλά και στην συγγραφική μου ιδιότητα που αποτυπώνεται στο παιδικό παραμύθι που κυκλοφόρησε πρόσφατα, θα ήταν αδύνατο να μην υπάρχουν διάχυτα όλα τα στοιχεία στα οποία προαναφέρθηκα.

2. Έχετε εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές και σύντομα κυκλοφόρησε ένα παιδικό παραμύθι. Πώς συνδυάζονται και, ίσως, αλληλοεπηρεάζονται αυτές οι δυο συγγραφικές προσεγγίσεις.

Οι δύο συγγραφικές προσεγγίσεις σχετίζονται άμεσα με την προσπάθειά μου να εκφραστώ και να εισακουστώ από όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Η συγγραφή του παραμυθιού απορρέει από την ιδιότητα του εκπαιδευτικού καθώς σε όλη την εκπαιδευτική μου πορεία χρησιμοποιώ το παραμύθι ως διδακτικό εργαλείο. Αυτό που με χαρακτηρίζει επίσης είναι η ομαδική συγγραφή ποιημάτων με τους μαθητές μου εντός της τάξης ,παίρνοντας αφορμές από κάποια γεγονότα ή εμπειρίες που ζήσαμε ή από κείμενα που διδαχτήκαμε ή από θέματα που μας άγγιξαν και θέλουμε να εκφραστούμε. Όσο δύσκολο κι αν ακούγεται αυτό, τα παιδιά το λατρεύουν και το ζητούν και εγώ αισθάνομαι ότι τα φέρνω λίγο πιο κοντά στην Λογοτεχνία και στο ζητούμενο της έκφρασης των συναισθημάτων που θεωρώ ότι πάσχει στην εποχή μας.

Μέσα από το παραμύθι μου προσπαθώ να περάσω τις αξίες μου στα παιδιά. Απευθύνομαι και στους γονείς προσπαθώντας να τους δώσω ένα «εργαλείο» ώστε με ευχάριστο τρόπο να συζητήσουν με τα παιδιά τους για σύγχρονα περιβαλλοντικά θέματα, αλλά και για τη σημασία της κοινωνικότητας και της συνεργασίας στην ζωή μας.

Στις ποιητικές μου συλλογές υπάρχουν ποιήματα που εξυμνούν τον τόπο μου, την προσφυγιά και τα δεινά των κατοίκων του αλλά και την φιλοπατρία τους. Επίσης ποιήματα που περιγράφουν το φυσικό περιβάλλον και όσα αισθάνομαι γι αυτόν, τον όμορφο αλλά όχι τόσο προσεγμένο από τις κυβερνήσεις, τόπο.

3. Ποια είναι η ειδική δύναμη της ποίησης σε σχέση με την πεζογραφία;

Η Ποίηση είναι η τέχνη του λόγου στην οποία η γλώσσα μεταχειρίζεται με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία. Τα ποιήματα είναι γραμμένα σε σειρές λέξεων με ρυθμό και στοχεύουν σε ένα ευχάριστο αποτέλεσμα .Δεν είναι νοήματα σε προτάσεις που ακολουθούν τους κανόνες της γραμματικής όπως συμβαίνει στην Πεζογραφία. Στοχεύουν στο συναίσθημα και δεν έχουν συνήθως αφηγηματικό χαρακτήρα.

Το ποίημα έχει οριστεί ως ο μεγαλύτερος δυνατός όγκος πληροφοριών στο μικρότερο δυνατό χώρο. Η έκφραση των συναισθημάτων με λέξεις, οι εικόνες που δημιουργούνται, οι συγκινήσεις που γεννιούνται, η μουσικότητα που αναπτύσσεται και η ρυθμική αρμονία ψυχαγωγούν και βοηθούν στην διαχείριση των συναισθημάτων, στη γλωσσική καλλιέργεια, στην ανάπτυξη της φαντασίας και της κριτικής θεώρησης. Διαμέσου της Ποίησης κράτησε το έθνος μας τη σχέση του με το θείο ,καθώς ποίηση είναι η Θεία Λειτουργία, αλλά και την πατρίδα μέσα από την επική ποίηση, το δημοτικό τραγούδι, τον Εθνικό ύμνο, τις απαγγελίες των μαθητών στις σχολικές γιορτές. Η Πεζογραφία έχει άλλες χάρες.

4. Πώς θα περιγράφατε συνοπτικά την τελευταία σας δημιουργία;

Το παιδικό μου παραμύθι « Διαφορετικοί Μα Πολύτιμοι» διαπραγματεύεται τον σημαντικό ρόλο της συνεργασίας και της διάθεσης προσφοράς στο περιβάλλον. Πρωταγωνιστές είναι μία ομάδα τεσσάρων ψαριών. Στην αρχή συστήνονται, μιλούν για τις εμπειρίες τους και έπειτα αναλαμβάνουν να σώσουν τον βυθό που κινδυνεύει. Το διάστημα αυτό ολοκληρώνω ακόμα ένα παιδικό παραμύθι που η υπόθεσή του εκτυλίσσεται στην περιοχή μου.

5. Η έμπνευση ή η σκληρή δουλειά, παίζει το σημαντικότερο ρόλο για ένα επιτυχημένο έργο;

Θεωρώ και τους δύο παράγοντες πολύ σημαντικούς. Η έμπνευση προκύπτει αβίαστα και σου υπαγορεύει την ανάγκη της έκφρασης. Από κει κι έπειτα η δημιουργία απαιτεί προσήλωση και επιμονή. Απαιτεί αξιολόγηση και διορθώσεις. Κριτική ματιά στο αν γίνεται κατανοητό το μήνυμα που θέλεις να περάσεις ως δημιουργός. Σε ότι έχει να κάνει με τα παιδιά έχει ακόμα περισσότερη βαρύτητα και απαιτεί προσεκτικότερη έκφραση και απόδοση. Μην ξεχνούμε ότι είναι οι πιο σκληροί κριτές! Ας δούμε την συγγραφή όπως έναν πίνακα ζωγραφικής. Ο συγγραφέας βάφει με τις λέξεις. Τον ενδιαφέρει να μαγνητίσει τη διεισδυτική ματιά για να περάσει τα μηνύματά του.

6. Τι ρόλο έχει πλέον το βιβλίο, στην ψηφιακή εποχή μας;

Η ανάγνωση ενός βιβλίου ενεργοποιεί τη σκέψη και ξυπνά τη φαντασία μας. Στην ψηφιακή εποχή μας η προσκόλληση στις οθόνες κινητών και υπολογιστών κλείνει τα βιβλία, αποτρέποντας την δυνατότητα πνευματικής καλλιέργειας. Ο Κικέρων είχε πει «Αν έχεις έναν κήπο και μία βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σου χρειάζονται». Φαντάζομαι ότι είναι μία ρήση που οι νεότερες γενιές δε θα την κατανοούν πλέον. Στην εποχή μας βέβαια μπορεί εύκολα κάποιος να αναζητήσει και να βρει αρκετά βιβλία σε ψηφιακή μορφή, όμως σίγουρα στερείται του όμορφου συναισθήματος να κρατάς ένα βιβλίο ανάμεσα στις παλάμες σου και να το περιεργάζεσαι με όλες σου τις αισθήσεις.

7. Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποια είναι τα πέντε βιβλία που θα θέλατε μαζί σας;

Θα ήθελα να διαβάσω βιβλία που γράφτηκαν από συντοπίτες μου και δεν έχω προλάβει ακόμα. Το «Το Κρύψε με» της Ψιμούλη, το «Ημερολόγια Χαρμολύπης» του Τριανταφυλλάκη ,το «Τελευταίο χαρτί» της Γκουτζικίδου, το « Η δύναμη των Λέξεων» του Κιουρτίδη και το «Οι κόρες της λησμονιάς» του Παπαθεοδώρου.

8. Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους λογοτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;

Σε μια ολιγοήμερη απόδραση για να είμαι ειλικρινής θα ήθελα να αφιερωθώ εξολοκλήρου στον σκοπό της απόδρασης. Θα έπαιρνα μαζί μου το σημειωματάριο και το μολύβι μου για να αποτυπώσω εικόνες και συναισθήματα που δημιουργούνται εκείνες τις στιγμές μέσα μου.

9. Ποια θεωρείτε την πιο χαρακτηριστική φράση από τα γραφόμενα σας;

«Δουλεύω με επιμονή προσηλωμένη στον στόχο μου. Αν δεν τα καταφέρω, θα δεχτώ ότι δεν εξαρτώνται στη ζωή όλα μόνο από τις δικές μου ενέργειες».

10. Με ποιο τραγούδι ή και άλμπουμ θα “ντύνατε” μουσικά ένα έργο σας;

Στην περιοχή μου δραστηριοποιείται μια υπέροχη και αξιέπαινη ομάδα η GNV(Greek Natural Videos).Δημιουργεί πρωτότυπα μουσικά βίντεο σε μαγευτικά τοπία της επικράτειας. Θα ήθελα πολύ κάποια στιγμή να συνεργαστώ μαζί τους! Η μουσική τους είναι υπέροχη!

11. Χρειάζεται περισσότερος ρομαντισμός ή ρεαλισμός στις ζωές μας;

Από τη φύση μου είμαι αρκετά ρομαντική. Πιστεύω στην «καλή» πλευρά των ανθρώπων και γενικά ότι κάθε γεγονός έχει και τη θετική του όψη. Ότι στο τέλος θα επικρατήσει το δίκαιο, θα ανταμειφτούν οι κόποι και θα αναγνωριστεί η αξία των «Άξιων». Διακατέχομαι από μεγάλη αισιοδοξία και πληγώνομαι βαθιά όταν συνειδητοποιώ ότι δεν είναι όλα ρόδινα, ούτε επιτεύξιμα ούτε δίκαια. Δε θα μπορούσα να λειτουργήσω όμως με οδηγό μόνο την ψυχρή λογική.

Στην εποχή μας η ταχύτητα της πληροφορίας πνίγει τον ρομαντισμό, απαιτεί άμεσες αντιδράσεις και πιο ρεαλιστικές οπτικές. Υπάρχει δυστυχία, εκμετάλλευση, αποξένωση και αδιαφορία. Απαιτείται μια σφαιρική θεώρηση των καταστάσεων πριν από την όποια ενέργεια. Μία πιο ρεαλιστική διερεύνηση των προθέσεων και των πιθανών αποτελεσμάτων των αποφάσεων που μας αφορούν. Αυτή η επιφυλακτική ματιά που επιβάλλει ο ρεαλισμός είναι απαραίτητο στοιχείο πλέον στις ζωές μας. Αρνούμαι όμως να ζω χωρίς να επιτρέπω να κυριαρχούν τα συναισθήματά μου και χωρίς την ελπίδα ότι η λογική δεν θα τα διαψεύδει.

  • Η Ευαγγελία Ζηλιασκοπούλου κατάγεται από το Θούριο Ορεστιάδας. Ζει μόνιμα στο Διδυμότειχο και είμαι Εκπαιδευτικός. Το 2015 δημοσιεύτηκαν στο «Ε’ Ανθολόγιο Δημιουργών του Έβρου» , εκδόσεις Θρακικός Οιωνός, για πρώτη φορά 4 ποιήματά της. Το 2018 συμμετέχει στην «Σύγχρονη Ανθολογία της Νέας Ελληνικής Ποίησης» της Ποιητικής Ακαδημίας υπό την επίβλεψη και επιμέλεια του Δημήτρη Ιατρόπουλου. Την ίδια χρονιά εκδίδει την 1η ποιητική της συλλογή με τίτλο «Οδοδείχτης», από τις εκδόσεις της Νέας Διάστασης και υπό την επιμέλεια του Δημήτρη Ιατρόπουλου, στα πλαίσια μιας σειράς ποιητικών συλλογών με την ονομασία «Ανθώνας της Νέας Ελληνικής ποίησης». Το 2020 εκδίδεται η 2η ποιητική της συλλογή με τίτλο «Περιακτέον την ψυχήν» από τις ίδιες εκδόσεις. Την ίδια χρονιά συμμετέχει στον Πανελλήνιο διαγωνισμό «Κέφαλος» με 3 ποιήματά της και λαμβάνει Τιμητικούς Επαίνους. Το 2021 εκδίδεται το παιδικό της παραμύθι «Διαφορετικοί μα Πολύτιμοι» με εικονογράφηση της Ηρώς Μυροφόρας Αργυροπούλου από τις ίδιες εκδόσεις.