/Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στην Ειρήνη Βαρδάκη

Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στην Ειρήνη Βαρδάκη

Η συγγραφέας Ειρήνη Βαρδάκη, σε “αντιπαράθεση” με τις 10+1 Ερωτήσεις του CulturePoint.gr

1. Η έμπνευση ή η σκληρή δουλειά παίζει το σημαντικότερο ρόλο για ένα επιτυχημένο έργο;

Ο Πικάσο είχε πει ότι η έμπνευση έρχεται πάντα, αρκεί να σε βρει να δουλεύεις. Χρειάζονται ατελείωτες ώρες σκληρής δουλειάς για να τα καταφέρεις. Η έμπνευση για να σου χαριστεί ζητά απόλυτη αφοσίωση, σηκωμένα μανίκια, και μεγάλες προσωπικές θυσίες.

2. Τι ρόλο έχει πλέον το βιβλίο, στην ψηφιακή εποχή μας;

Το βιβλίο θα είναι πάντα θεμέλιος λίθος του πολιτισμού. Δεν ανήκω στους τρομολάγνους, ούτε σε εκείνους που φοβούνται τις εποχές και την εξέλιξη που φέρουν. Αντιθέτως, περιμένω πολλά περισσότερα από τις νέες γενιές αναγνωστών και συγγραφέων.

3. Με ποιον λογοτεχνικό χαρακτήρα ταυτίζεστε και ποιον αντιπαθείτε;

Συνήθως ταυτίζομαι με όσους αντιπαθώ.

4. Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποια είναι τα πέντε βιβλία που θα θέλατε μαζί σας;

Η περίοδος της καραντίνας με βρίσκει σε υπερεντατικούς ρυθμούς δουλειάς λόγω της φύσης του επαγγέλματος μου. Σε έναν υποτιθέμενο αποκλεισμό μου τα πέντε βιβλία που θα έπαιρνα μαζί μου δεν ανήκουν στην λίστα όσων έχω διαβάσει. Σίγουρα θα επέλεγα κάτι καινούριο.

5. Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους λογοτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;

Η ιδανική παρέα θα είχε σίγουρα Καβάφη, Ουάιλντ, Μπρυκνέρ και Τσβάιχ.

6. Πώς θα περιγράφατε συνοπτικά την τελευταία σας δημιουργία;

Είναι ένα δυνατό ψυχολογικό θρίλερ που παίζει επικίνδυνα με το μυαλό και την αλήθεια. Για πρώτη φορά δεν καλώ τους αναγνώστες να διαβάσουν, αλλά να παίξουν ένα παιχνίδι…

7. Ποια θεωρείτε την πιο χαρακτηριστική φράση από τα βιβλία σας;

Ακούγεται κλισέ, όμως είμαι σίγουρη ότι δεν την έχω γράψει ακόμη.

8. Με ποιο τραγούδι ή και άλμπουμ θα “ντύνατε” μουσικά ένα έργο σας;

Το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό τώρα είναι η φωνή της Edith Piaf.

9. Αναγνωρίζετε γρήγορα τα λάθη σας και ποια συγχωρείτε ευκολότερα στους άλλους;

Δεν είμαι σίγουρη. Θα ήθελα να σου απαντήσω πως ναι… τα αναγνωρίζω γρήγορα, όμως θα ήμουν ψεύτρα. Όσον αφορά την συγχώρεση, τη δίνω απλόχερα. Ποτέ δεν την λυπήθηκα, κάποιες φορές ίσως και να την σπατάλησα.

10. Αν για την καριέρα σας έπρεπε να απομακρυνθείτε σημαντικό διάστημα από την οικογένεια σας, θα το κάνατε;

Η οικογένεια μου είναι πάντα εκεί. Μπορεί κάποιες φορές να απομονώνομαι, να κάνω μέρες να σηκώσω κεφάλι, όμως οι δικοί μου άνθρωποι είναι πάντα κοντά μου.

11. Χρειάζεται περισσότερος ρομαντισμός ή ρεαλισμός στις ζωές μας;

Χρειάζεται περισσότερη “ζωή” στις ζωές μας. Και περισσότερη ελευθερία. Την ελευθερία και την τόλμη να ζεις όπως εσύ επιλέγεις.

Ευχαριστώ από καρδιάς.

  • Η Ειρήνη Βαρδάκη κατάγεται από το Ρέθυμνο. Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε ιατρικά και βιολογικά εργαστήρια και νοσηλευτική. Έχει ασχοληθεί με τον κλασικό χορό και τον αθλητισμό. Το “Κρυσταλλία” αποτέλεσε το πρώτο της μυθιστόρημα από τις εκδόσεις Bell. Ακολούθησαν τα “Το ρ της ερωμένης”, “Ανάρμοστον εστί” και “Τσιχλόφουσκα”