/Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στη Χαριτίνη Βαζαίου

Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στη Χαριτίνη Βαζαίου

Η ποιήτρια Χαριτίνη Βαζαίου, με αφορμή την έκδοση της νέας της ποιητικής συλλογής “Τώρα” από τις εκδόσεις Ιανός, απαντά στις 10+1 Ερωτήσεις του Κωνσταντίνου Μανίκα για το CulturePoint.gr

1. Πώς θα περιγράφατε συνοπτικά την τελευταία δημιουργία σας;

Το Τ(ώρα) είναι μία μαθητεία “εν καιρώ πολέμου” που οδηγεί στην εξέλιξη και την ανακάλυψη του Ωραίου. Επηρεασμένη από τα δύο προηγούμενα έργα μου, Άρση Σιωπής και Σφραγίδας Μελάνι  αλλά και από την πρωτόγνωρη κατάσταση των πραγμάτων που όλοι μας βιώσαμε το 2020, δίνω απαντήσεις που οδηγούν στην Ώρα του Τώρα. Αναδύω την ουσία της ύλης, των ανθρώπων, της ζωής και ωριμάζω.

2. Ποιές αντιδράσεις θα προκαλέσει στον αναγνώστη η ποιητική σας συλλογή;

Σκοπός μου είναι ο αναγνώστης να δράσει, να θυμώσει με την ανασφάλειά του, να της επιτεθεί και να επιλέξει την προσωπική του εξέλιξη, να πάει μπροστά με αισιοδοξία και δύναμη. Να ανθίσει.

3. Είναι η ποίηση το απόλυτο συναισθηματικό καταφύγιο;            

Πολλές φορές η ποίηση γίνεται συναισθηματικό καταφύγιο αλλά δεν μου αρέσει αυτή η πλευρά της. Καταφύγιο είναι το ταβάνι του φόβου, ένα κελί πόνου. Η ποίηση είναι ορίζοντας,  ελευθερία, το Τώρα που ζυμώνει το Αύριο.

4. Ποιό ήταν το κίνητρό σας για να ασχοληθείτε με την συγγραφή;

Ο θυμός της σιωπής μου ήταν το κίνητρο για να γράψω όσα δεν μπορούσα να πώ από φόβο. Η συγγραφή ήταν, είναι και θα είναι η επανάσταση και η απελευθέρωσή μου.

5. Η έμπνευση ή η σκληρή δουλειά, παίζει το σημαντικότερο ρόλο, στη συγγραφή ενός βιβλίου;

Η έμπνευση είναι το θαύμα που κρύβει μέσα του ο σπόρος που καλλιεργείς κι ονειρεύεσαι να γίνει δέντρο. Το δέντρο όμως για ν’ ανθίσει και να βγάλει καρπό θέλει σκληρή δουλειά και πολύ αγάπη.

6. Με ποιον λογοτεχνικό χαρακτήρα ταυτίζεστε και ποιον αντιπαθείτε;

Ταυτίζομαι με τον Μικρό Πρίγκιπα του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ γιατί νιώθω σαν έφηβη οραματίστρια από άλλο πλανήτη με πολλές απορίες και πολλά γιατί. Δεν έχω μία οπτική στη ζωή. Θα δω “ το πρόβατο μέσα στο κουτί “ κι ας μην φαίνεται. Θα φροντίσω το τριαντάφυλλό μου ως μοναδικό κι ας υπάρχουν εκατομμύρια άλλα. Αντιπαθώ και λυπάμαι συνάμα τον Ντόριαν Γκρέυ του Όσκαρ Ουάιλντ γιατί αντικατοπτρίζει το ναρκισσισμό και τη διπροσωπία. Φοράει το κουστούμι της γοητείας ραμμένο με τη κλωστή της ανηθικότητας. Κινείται ανάμεσα στη ματαιοδοξία, το ψέμα και τη χειραγώγηση, εγκλωβισμένος στη διαστροφική εγωπάθειά του.

7. Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποιά είναι τα πέντε βιβλία που θα θέλατε μαζί σας;

Την Ασκητική του Νίκου Καζαντζάκη. Κάθε σελίδα του είναι κι ένα μάθημα το οποίο μπορεί  να μην έχω καταλάβει και η επανάληψη είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως.

Τα Ερωτικά του Γιάννη Ρίτσου. Είναι η θάλασσα και ο ουρανός της γλώσσας, της δύναμης, της αδυναμίας και της ελευθερίας του  έρωτα.

Το φάντασμα της αξόδευτης αγάπης της Μάρως Βαμβουνάκη. Ο καλύτερος ψυχαναλυτής.

Ο Μικρός Πρίγκιπας του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ. Η αλληγορία και το παραμύθι συνδυάζουν τη φιλοσοφία με τ’ όνειρο.

Τη Σχολή των Θεών του Elio d’ Anna γιατί δεν το έχω ολοκληρώσει αλλά με ενδιαφέρει να μάθω πώς μπορούν όλα να αλλάξουν μέσα από ένα νέο  όνειρο.

8. Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιούς λογοτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης,θα συμπεριλαμβάνατε;

Τον Νίκο Καζαντζάκη, τον Γιάννη Ρίτσο και την Μάρω Βαμβουνάκη. Η ολιγοήμερη απόδραση μαζί τους… ένα ταξίδι στην απέραντη θάλασσα του μυαλού και της ψυχής.

9. Ποιά θεωρείτε την πιο χαρακτηριστική φράση από βιβλίο σας;

Γυρίζοντας τη δύση ανάποδα,

ο ήλιος ανατέλλει

μεταλλάσοντας  τον θάνατο

σ’ εργαλείο γέννας

και ξεκίνημα ζωής.            

“Δύση Ανάποδα”   Σφραγίδας Μελάνι  

10. Με ποιό τραγούδι ή και άλμπουμ θα “ ντύνατε ” μουσικά ένα έργο σας;

Η Άρση Σιωπής έχει ντυθεί μουσικά από τον Μανόλη Ανδρουλιδάκη. Το ποίημα Κάθαρση με ερμηνεύτρια την Ιωάννα Φόρτη, το Χωρίς Αύριο με την Ελένη Κατσούλη και το Παραμονή Πρωτομαγιάς με την Καλλιόπη Πούσκα.

Έχουν επίσης μελοποιηθεί και ηχογραφηθεί άλλα δύο ποιήματα που δεν έχουν κυκλοφορήσει με ερμηνεύτρια τη Βιολέτα Ίκαρη και την Ρίτα Αντωνοπούλου. Ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης ένιωσε την κάθε λέξη από τα ποιήματά μου, έλυσε τον γρίφο και τα έντυσε με νότες που σε ταξιδεύουν.

Εάν πάλι επέλεγα ένα άλλο άλμπουμ, αυτό θα ήταν η Πολίτικη Κουζίνα της Ευανθίας Ρεμπούτσικα για να ντύσω μουσικά το Σφραγίδας Μελάνι,  γιατί και τα δύο έχουν το άρωμα και τη γεύση από τα ίδια μπαχάρια.

11. Χρειάζεται περισσότερος ρομαντισμός ή ρεαλισμός στις ζωές μας;

Στην εξίσωση του Τώρα ο άγνωστος Χ ισούται με ρεαλισμό. Τα μαθηματικά του Αύριο όμως απαιτούν ρομαντισμό γιατί στην εξίσωση προστίθεται το όνειρο που υπηρετεί την ανάγκη για επιβίωση και  ευθύ ορίζοντα. Λίγο Πολύ ή Πολύ Λίγο;  Προσωπική εξίσωση.

  • Χαριτίνη Βαζαίου: Η αναζήτηση πνευματικής ταυτότητας, μέσα από σπουδές στην Αγγλική Φιλολογία και μεταπτυχιακό στη διδαχή της αγγλικής γλώσσας, καθόρισε την επαγγελματική μου πορεία και διεύρυνε τον ορίζοντα της εσωτερικής αναζήτησης που μετουσιώθηκε στην Άρση Σιωπής το 2016 (Βʹ έκδοση το 2020), στο Σφραγίδας Μελάνι το 2018 και στο Τ(ώρα) το 2021, ταξίδια που υπηρετούν την πεμπτουσία του «Ωραίου» και της «Ιθάκης».