/Πρωινή περίπολος, του Νίκου Νικολαϊδη

Πρωινή περίπολος, του Νίκου Νικολαϊδη

Γράφει ο Γιώργος Σταφυλάς

Κατα την γνώμη μου μέσα στις δέκα κορυφαίες ελληνικές ταινίες όλων των εποχών. Πρωϊνή Περίπολος του Νίκου Νικολαϊδη ταινία του 1987.

Μια από τις λιγοστές που έχει παράξει το ελληνικό σινεμά στο είδος της φαντασίας.

Με λιγοστά έως πενιχρά τεχνικά μέσα και με αστείο προϋπολογισμό ο Νικολαϊδης παρήγαγε μια ταινία που είναι ΚΑΛΥΤΕΡΗ σε ατμόσφαιρα από το ΜΑD MAX με τα εφε και το εκατονταπλάσιο μπάτζετ. Και αυτό χαρις στην σκηνοθετική ιδιοφυϊα του Νικολαίδη το απίστευτο Location (δυσκολευεται κανεις να πιστεψει ότι ολο αυτο το μεταποκαλυπτικό σκηνικό εχει στηθεί λίγα μετρα μακρια από την Ομόνοια) και την πολυ καλή φωτογραφία.

Η ταινία χωλαίνει ίσως μονο στην μουσική που θεωρω πως δεν δένει με το θέμα. Λαμπρή ιδιοφυής αναπαράσταση ενός ζοφερού κόσμου που μόλις έχει βγει από έναν βιολογικό η πυρηνικό πόλεμο. Ο Νικολαϊδης ήταν πολλά χρόνια μπροστά από την εποχή του.

Δύσκολη ταινία και για λίγους. Δεν ειναι τυχαίο ότι ενώ τα Κουρέλια και η Γλυκια συμμορία του ίδιου, αποτέλεσαν μεγάλες εμπορικές επιτυχίες και παίζονται ακόμα τούτη εδώ η ταινιάρα δεν έκοψε εισιτήρια και έκτοτε θάφτηκε… Δείτε την. Υπάρχει και on line.