/Πως σχετίζεται η γυμναστική με τη διάθεση και τις ορμόνες μας;

Πως σχετίζεται η γυμναστική με τη διάθεση και τις ορμόνες μας;

Κατά τη διάρκεια αλλά και μετά από τη γυμναστική παράγονται διάφορες ορμόνες.

Ορισμένες από αυτές τις ορμόνες επιδρούν στην ψυχική διάθεση με αποτέλεσμα να μας κάνουν να αισθανόμαστε ευχάριστα κατά τη διάρκεια αλλά και με το τέλος της άσκησης.

Τα οιστρογόνα είναι ορμόνες που ανεβάζουν τη διάθεση και βελτιώνουν τη διάσπαση του σωματικού λίπους κατά τη διάρκεια της άσκησης. Αυξάνονται με το τέλος της άσκησης και παραμένουν σε υψηλά επίπεδα μέχρι και 4 ώρες μετά.

Κάποιες άλλες ορμόνες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ψυχολογία είναι οι ενδορφίνες, οι οποίες είναι ορμόνες της αντιγήρανσης και του anti-stress. Παράγονται στον εγκέφαλο και καταπολεμούν τον πόνο καθώς μειώνουν την ένταση και το άγχος. Αυξάνονται μέχρι και 500% μετά από 30 λεπτά αεροβικής γυμναστικής!

Έρευνες δείχνουν ότι η γυμναστική μεταξύ άλλων είναι και φυσικό αντικαταθλιπτικό. Είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τη θλίψη, το άγχος και τη μελαγχολία. Έχει αποδειχθεί ότι η συστηματική άσκηση  σε συνδυασμό με ισορροπημένη διατροφή μπορεί να διατηρήσει την ψυχική ισορροπία.

Παράλληλα, η γυμναστική συμβάλει κατευναστικά σε περιπτώσεις άγχους ή έντονου θυμού βοηθώντας το μυαλό να ξεχαστεί καθώς χαλαρώνει του μύες. Γυμναστική, λοιπόν, για να νιώθουμε καλά!