/Πλάσματα Μεγάλα και Μικρά – Οι ιστορίες του Τζέιμς Χέριοτ κοντά στη φύση

Πλάσματα Μεγάλα και Μικρά – Οι ιστορίες του Τζέιμς Χέριοτ κοντά στη φύση

Γράφει ο Ελισσαίος Βγενόπουλος

Το μυστήριο, το θαύμα, η αθωότητα, το να μην έχει ξανακάνει κάποιος κάτι, είναι οι σπόροι της δημιουργικότητας οι οποίοι αφού σκάσουν μέσα στην ηρεμία του σύμπαντος, πλημμυρίζουν τον κόσμο με προσμονή και χαρά. Γιατί κάθε ευτυχία είναι μια θρυμματισμένη αθωότητα και κάθε απόγευμα ενός ειδυλλιακού τοπίου, σπαρμένο με ζώα που βόσκουν, ρυάκια που χαράσσουν τη γη και φως που σταυρώνει την επιθυμία,  είναι μια καλά κρυμμένη αμαρτία που παίζει κρυφτό με τη βαθιά συγκίνηση.

Τοποθετημένη στη δεκαετία του 1930, η σειρά «Πλάσματα Μεγάλα και Μικρά» που προβάλλεται στην ERTFLIX, παρακολουθεί τις περιπέτειες του Τζέιμς Χέρριοτ (τον οποίο υποδύεται με επάρκεια ο Νίκολας Ραλφ), ενός νέου πτυχιούχου κτηνιάτρου που ξεκινάει ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή του στο γοητευτικό Γιορκσάιρ Ντέιλς.

Η σειρά απεικονίζει τα γραφικά τοπία, μεταφέροντας τους θεατές σε μια απλούστερη εποχή, όπου ο δεσμός μεταξύ ανθρώπων και ζώων βρίσκεται στο επίκεντρο.

Η σειρά αφορά μια τριάδα κτηνιάτρων που εργάζονται στην περιοχή του Γιορκσάιρ Ντέιλς στη δεκαετία του 1930.

O Τζέιμς Χέριοτ μόλις έχει αποφοιτήσει από το Κολλέγιο Κτηνιατρικής της Γλασκώβης και αποφασίζει να χτίσει  το όνειρό του, να γίνει κτηνίατρος στο υπέροχο Γιορκσάιρ Ντέιλς. Η τριβή με την καθημερινότητα της ζωής του κτηνιάτρου φέρνει στην επιφάνεια τις δυσκολίες, τις απογοητεύσεις αλλά και τις χαρές του επαγγέλματος. Ο νέος ζει στο σπίτι μιας οικογένειας η οποία αποτελείται από τον Ζίγκφριντ Φάρνον, το δύσκολο και κάπως καταπιεστικό αφεντικό του, τον επιπόλαιο αλλά και χαριτωμένο αδελφό του Τρίσταν και την πανέξυπνη και ευαίσθητη  κυρία Χολ που κρατά σε μια σειρά τα πράγματα που διαφορετικά θα είχαν διαλυθεί. Ας δούμε εν τάχει  τους βασικούς μας ήρωες μας

Το Πλάσματα Μεγάλα και Μικρά (All Creatures Great and Small) που προβάλλεται στην ERTFLIX  είναι μια τηλεοπτική σειρά, τριών κύκλων, που διαδραματίζεται πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, βασισμένη σε μια σειρά βιβλίων για έναν κτηνίατρο του Γιορκσάιρ που γράφτηκε από τον Τζέιμς Άλφρεντ Γουάιτ, ο οποίος ήταν γνωστός περισσότερο με το ψευδώνυμο  Τζέιμς Χέρριοτ. Η παραγωγή της σειράς έγινε από την Playground Entertainment για το Channel 5 στο Ηνωμένο Βασίλειο και το PBS στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η σειρά είναι μια νέα προσαρμογή των βιβλίων του Γουάιτ, μετά την προηγούμενη σειρά του BBC των 90 επεισοδίων που προβλήθηκε από το 1978 έως το 1990 και μια σειρά από άλλες ταινίες και τηλεοπτικές σειρές βασισμένες στα μυθιστορήματα του Χέρριοτ. 

Η πρώτη σειρά, η οποία αποτελείται από έξι επεισόδια και ένα ειδικό χριστουγεννιάτικο επεισόδιο, γυρίστηκε για να συμπέσει με την 50ή επέτειο από την έκδοση του πρώτου βιβλίου της σειράς Τζέιμς Χέρριοτ. Η σειρά έκανε πρεμιέρα στο Ηνωμένο Βασίλειο στο Channel 5 την 1η Σεπτεμβρίου 2020. Μετά από μια δεύτερη σειρά στα τέλη του 2021, η σειρά ανανεώθηκε για δύο ακόμη σειρές, η καθεμία αποτελούμενη από έξι επεισόδια και μια χριστουγεννιάτικη ειδική, τον Ιανουάριο του 2022. Τα γυρίσματα της τρίτης σειράς ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2022. 

Οι βασικοί χαρακτήρες της σειράς είναι:

Τζέημς Χέριοτ  (Νίκολας Ραλφ) 

Ο Τζέημς Χέριοτ  είναι ο βασικός ήρωας της σειράς, ο Ραλφ σκιαγραφεί με άνεση τον πρόσφατα αποφοιτήσαντα κτηνίατρο με ειλικρίνεια και ενσυναίσθηση. Ο ηθοποιός προσδίδει μια νεανική πληθωρικότητα στο ρόλο, αναδεικνύοντας τη σοβαρότητα και την αποφασιστικότητα του Τζέημς να πετύχει στο επάγγελμά του. Για τον ρόλο του ως κτηνίατρος, ο Ραλφ χρειάστηκε εκπαίδευση στις κτηνιατρικές διαδικασίες. Για κάποιες σκηνές, ωστόσο, η παραγωγή χρησιμοποίησε προσθετικά ζώων: Ένα επεισόδιο απεικόνιζε τη γέννηση ενός μοσχαριού. που γυρίστηκε χωριστά και «εν συνεχεία μονταρίστηκε άψογα με πλάνα των ηθοποιών». Ο Ραλφ παραδέχεται ότι «για το 90 τοις εκατό αυτών των σκηνών με τα ζώα, τα ζώα στην πραγματικότητα δεν ήταν εκεί. Ήταν απλά έξυπνα επιλεγμένα  και εξαιρετικά καλά εκπαιδευμένα, χαρούμενα ζώα όταν τα είδαμε». Η έγνοια του για τα ζώα και η αγωνία του για την υγεία τους τον  κάνει αγαπητό τόσο στους πελάτες του όσο και στο κοινό. Η λεπτή ερμηνεία του Ραλφ μας επιτρέπει να παρακολουθήσουμε την ανάπτυξη του Τζέιμς, καθώς αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της καριέρας του, ενώ παράλληλα ανακαλύπτει την αγάπη, τη φιλία και τις αντιφάσεις της κοινωνίας.

Ζίγκφριντ Φάρνον  (Σάμιουελ Γουέστ)

Ο Σάμιουελ Γουέστ ζωντανεύει τον Ζίγκφριντ Φάρνον , εργοδότη και μέντορα του Τζέημς, με ένα μείγμα τραχύτητας και καλά κρυμμένης ευαισθησίας. Πίσω από το απότομο και κακότροπο πολλές φορές φέρσιμο του και το πείσμα του κρύβεται μια βαθιά συμπόνια για τα ζώα, και ο Γουέστ απεικονίζει αριστοτεχνικά τις εσωτερικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Ζίγκφριντ για να συμβιβάσει τις επαγγελματικές του ευθύνες με τις προσωπικές του επιθυμίες. Η λεπτή ερμηνεία του δημιουργεί έναν ενδιαφέροντα και πολύπλευρο χαρακτήρα.

Η κυρία Χολ (Άννα Μάντελι) 

Η κυρία Χολ, η οποία αποτυπώνεται με αυτοπεποίθηση και χάρη, αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του κτηνιατρείου. Η ακλόνητη αφοσίωσή της και η σχολαστική προσοχή στη λεπτομέρεια την καθιστούν απαραίτητη φιγούρα στις καθημερινές λειτουργίες. Η κυρία Χολ είναι η επιτομή του επαγγελματισμού, διασφαλίζοντας ότι όλα κυλούν ομαλά στο κτηνιατρείο. Οι γνώσεις και η εμπειρία της προσδίδουν αξιοπιστία στον χαρακτήρα της, καθώς συχνά προσφέρει σοφές συμβουλές και καθοδήγηση στον ανδρικό πληθυσμό του οίκου. Παρά τη στωική και κάποιες φορές αυστηρή  της συμπεριφορά, υπάρχει μια υποβόσκουσα ζεστασιά και συμπόνια. Ο χαρακτήρας της κ. Χολ αντιπροσωπεύει τη σταθερή υποστήριξη και τη σταθερότητα που είναι απαραίτητες για την επιτυχία.

Τρίσταν Φάρνον (Κάλουμ Γκουντχάουζ)

Από την άλλη πλευρά, ο Τρίσταν Φάρνον, αδελφός του Ζίγκφριντ  παρουσιάζει μια έντονη αντίθεση με την ανέμελη και επιπόλαιη φύση του. Το παρορμητικό και περιπετειώδες πνεύμα του προσθέτει ένα στρώμα ενθουσιασμού και απρόβλεπτου στην αφήγηση. Οι αντισυμβατικές μέθοδοι του Τρίσταν οδηγούν συχνά σε χιουμοριστικές αλλά και τεταμένες καταστάσεις, οι οποίες προσδίδουν μια ανεμελιά στον, κατά τα άλλα, σοβαρό κόσμο της κτηνιατρικής. Πίσω από το παιχνιδιάρικο προσωπείο του, ο Τρίσταν επιδεικνύει μια γνήσια αγάπη για τα ζώα και ένα φυσικό ταλέντο στην κατανόηση των αναγκών τους. Ο χαρακτήρας του χρησιμεύει ως υπενθύμιση ότι το πάθος και η διαίσθηση μπορούν μερικές φορές να θριαμβεύσουν έναντι της αυστηρής τήρησης του πρωτοκόλλου.

Χέλεν Αλντερσον (Ρέιτσελ Σέντον)

Η Ρέιτσελ Σέντον ενσαρκώνει την Χέλεν Αλντερσον, κόρη ενός τοπικού αγρότη και ερωτικό αντικείμενου του πόθου  του Τζέημς. Η Χέλεν είναι ισχυρογνώμων, ανεξάρτητη και συμπονετική. Μέσα από τον χαρακτήρα της, η σειρά εξερευνά θέματα αγάπης και τις προκλήσεις της αγροτικής ζωής στη δεκαετία του 1930. Η ερμηνεία της Σέντον προσδίδει χάρη στο συναισθηματικό ταξίδι της Χέλεν, γοητεύοντας τους θεατές με τη χημεία της δίπλα στον πρωταγωνιστή της σειράς.

Σε έναν κόσμο γεμάτο σύνθετα δράματα και γεμάτο προβλήματα, μερικές φορές το μόνο που χρειαζόμαστε είναι μια ήπια απόδραση στην ειδυλλιακή εξοχή και στην ξεγνοιασιά της.

Το «Όλα τα πλάσματα μεγάλα και μικρά», επιστρέφει με μια συγκινητική αναβίωση που συλλαμβάνει αβίαστα τη μαγεία και τη ζεστασιά των πρωτότυπων ιστοριών. Με το γραφικό σκηνικό, τους αξιαγάπητους χαρακτήρες και τη ήρεμη αφήγηση, αυτή η διασκευή αποδεικνύεται ένα καταπραϋντικό βάλσαμο για τις νυχτερινές μας ώρες .

Ένα από τα δυνατά σημεία της σειράς βρίσκεται  στην ικανότητά της να ισορροπεί ανάμεσα στην ανάλαφρη κωμωδία και τη γνήσια συγκίνηση. Η σειρά εξερευνά τα οικουμενικά θέματα της αγάπης, της απώλειας και της ανθεκτικότητας του ανθρώπινου πνεύματος, ενώ παράλληλα αναδεικνύει τις ιδιαιτερότητες της αγροτικής ζωής. 

Η προσοχή στη λεπτομέρεια του σχεδιασμού της παραγωγής είναι άξια αναφοράς, βυθίζοντας τους θεατές σε μια περασμένη εποχή με τη σχολαστική αναπαράσταση της υπαίθρου του Γιορκσάιρ. Η μαγευτική κινηματογράφηση απογειώνει την παράσταση, αποτυπώνοντας την ομορφιά των τοπίων και τις περίπλοκες στιγμές μεταξύ των χαρακτήρων με μια πινελιά κινηματογραφικής φινέτσας.

Το «Πλάσματα Μεγάλα και Μικρά» δεν είναι μόνο  ένα νοσταλγικό ταξίδι στις αναμνήσεις για τους οπαδούς των πρωτότυπων βιβλίων ή της προηγούμενης διασκευής, αλλά αποτελεί μια αξιόλογη  «καταπραϋντική» και χαριτωμένη σειρά από μόνη της. Οι γοητευτικές αφηγήσεις, οι αφομοιώσιμοι χαρακτήρες και το γραφικό σκηνικό λειτουργούν σαν το τέλειο βραδινό ηρεμιστικό για όποιον αναζητά ανάπαυλα από το χάος της καθημερινότητας. Το γλυκανάλατο του πράγματος, κάποιες φορές υπερβαίνει τις αντοχές μας αλλά πάλι αν δεν είναι κανείς έτοιμος να βυθιστεί στα τοπία του Γιορκσάιρ, στα ανέφελα χαμόγελα των κτηνιάτρων, στις  «τροποποιημένες» αγωνίες των αγροτών της περιοχής δεν έχει και λόγο να συντονιστεί στη σειρά. Αλλά η ERTFLIX πολύ καλά έχει κάνει και προβάλλει και τους τρεις κύκλους το «Πλάσματα Μεγάλα και Μικρά»,  γιατί είναι μια προσπάθεια αναβίωσης που συλλαμβάνει με επιτυχία την ουσία των αγαπημένων ιστοριών του Τζέιμς Χέριοτ. Είναι μια γοητευτική απόδραση που καλεί τους θεατές να επιβραδύνουν, να εκτιμήσουν την ομορφιά του φυσικού κόσμου, να απολαύσουν τη χαρά της απλής αφήγησης και να αποκτήσουν μια ανανεωμένη εκτίμηση για τα απλούστερα πράγματα που μας περιβάλλουν.