/Όλα είναι Πολιτισμός

Όλα είναι Πολιτισμός

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, Συγγραφέας

Όλα είναι Πολιτισμός. Από τις τέχνες και τα γράμματα που διαπλάθουν αντιλήψεις και αισθητική προσέγγιση, μέχρι την καθημερινή συμπεριφορά που αντανακλά νοοτροπίες, στερεότυπα και προκαταλήψεις.

Όλα είναι Πολιτισμός. Από την Ιστορία μιας που καθορίζει ποιοι είμαστε, μέχρι το πώς αντιμετωπίζουμε τον πλανήτη που ζούμε.

Όλα είναι Πολιτισμός. Ο καλλιτεχνικός νεωτερισμός αλλά και η Παράδοση. Η προστασία των ζώων και οι τεχνολογικές επαναστάσεις που αλλάζουν ριζικά την επικοινωνία και την ανθρώπινη επαφή.

Οι Παγκόσμιες Ημέρες έχουν νόημα όταν μας υπενθυμίζουν, μας διδάσκουν, μας κινητοποιούν. Αλλιώς κατακτούν τετριμμένη εθιμοτυπία δίχως ουσιαστικό νόημα.

Έτσι συμβαίνει και με την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού. Αν έχει κάποιο νόημα η ύπαρξή της είναι για να μας θυμίζει τις υποχρεώσεις μας απέναντι στην πολιτισμική μας κληρονομιά. Την ευθύνη να διατηρήσουμε την αίγλη τους ναι να αναδείξουμε την αξία τους.

Είναι μια ευκαιρία να σκεφτούμε πώς θα δημιουργήσουμε σύγχρονο, επιδρσστικό πολιτισμό μπολιασμένοι με τις σημερινές τάσεις. Πώς θα βγάλουμε τον καλύτερο εαυτό μας σε κάθε δημόσια αλλά και ιδιωτική έκφανση του βίου μας.