/Οι Μύθοι του Αισώπου, ό,τι καλύτερο για παιδιά!

Οι Μύθοι του Αισώπου, ό,τι καλύτερο για παιδιά!

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη

Στην εποχή μας που κυριαρχεί η πολιτική ορθότητα, είδαμε ότι πολλά και διαχρονικά παραμύθια με τα οποία μεγαλώσαμε ως παιδιά, να επανεξετάζονται και να κρίνονται ως ακατάλληλα.

Είδαμε το Χάνσελ και Γκρέτελ ως μία ιστορία που σπρώχνει στη βία, στο «αχ κουνελάκι» τονίσαμε πλέον την απειλή που κρύβεται κάτω από τη φαινομενική αθωότητα των στίχων. Κατηγορήσαμε την Ωραία Κοιμωμένη πως προάγει στερεότυπα σχετικά με το φύλο και έχει ως επιμύθιο την εξάρτηση της γυναίκας από την ανδρική δύναμη. Και κάθε παιδική ανάμνηση κρίθηκε για τα σημερινά δεδομένα κακή, επιζήμια.

Και, τελικά, ποιες ιστορίες είναι οι καλύτερες και ηθικά πιο ενδεδειγμένες για τα παιδιά;

Για εμένα, πάντοτε οι μύθοι του Αισώπου θα είναι η καλύτερη επιλογή για τον ενστερνισμό ηθικών αξιών σε παιδιά, η πιο ενδεδειγμένη μυθοπλασία που θα ευεργετήσει τον συναισθηματικό κόσμο των παιδιών.

Σε όποια ηλικία και να απευθυνθείς, οι μύθοι του Αισώπου υπάρχουν με ειδική διασκευή. Είτε με απλοϊκή διήγηση και ευχάριστη εικονογράφηση αν απευθύνεσαι σε μικρά παιδιά, είτε ως επιστημονική μελέτη και ανάλυση αν αναφέρεται σε έναν ενήλικα που έχει ενδιαφέρον πιο επίσημο για τους ίδιους και το περιεχόμενο αυτών.

Είναι μύθοι που έχουν κυκλοφορήσει από κάθε εκδοτικό οίκο, με όλων των ειδών τις εικονογραφήσεις, με ανάλυση ή μη. Απόδειξη της διαχρονικότητάς τους, του πόσο απαραίτητοι εμφανίζονται διαχρονικά για τη ζύμωση της ανθρώπινης ψυχής με ηθικές αξίες. Του πόσο αγαπητοί είναι οι ίδιοι από ανθρώπους κάθε ηλικιακής ομάδας, καθώς τα ηθικά διδάγματα απορρέουν από αυτές τις ιστορίες τόσο φυσικά και διδακτικά, αλλά χωρίς ίχνος δασκαλισμού και ηθικισμού. 

Η υψηλή διδακτική τους αξία τους καθιστά πάντοτε διαχρονικούς και αγαπητούς, με τις κλασικές ιστορίες να αναδημοσιεύονται και να προσελκύουν παιδιά που τώρα έρχονται σε επαφή με την υψηλή ηθική τους διδαχή.

Οι μύθοι του Αισώπου, διαχρονικά, θεωρούνται σπουδαία πηγή ηθικών διδαγμάτων.

Με τα ζώα να είναι οι κυρίαρχοι πρωταγωνιστές, καλλιεργώντας έναν σεβασμό απέναντι στον πολύτιμο φίλο του ανθρώπου. Με την τιμωρία των παθών και των κακιών, με την τελική νίκη της ηθικής και της αρετής.

Αναμφίβολα, η καλύτερη επιλογή για ένα παιδί, οι ιστορίες του μεγαλύτερου παραμυθά της αρχαιότητας που παρήγαγαν ουσιαστικό περιεχόμενο με ουσία και υψηλά διδάγματα.