/Οι φίλοι των συγγραφέων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Βούλα Γκεμίση) 

Οι φίλοι των συγγραφέων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Βούλα Γκεμίση) 

Γράφει ο Γιώργος Δόλγυρας, αρθρογράφος συγγραφέας

Αφού κατάφερες να βρεις εκδοτικό για το πόνημα σου, συμφώνησες στους όρους έκδοσης, έγινε η σελιδοποίηση του βιβλίου σου, η επιμέλεια και επιλέχθηκε ένα εξώφυλλο, πετάς στους ουρανούς. Όμως τότε συνειδητοποιείς ότι δεν έχεις ιδέα πως να φτάσει στο καταναλωτικό κοινό το βιβλίο σου (δηλαδή στους αναγνώστες), καθώς δε ζούμε στο 1950 να συγγράφουν λίγοι αλλά οι συγγραφείς κοντεύουν να γίνουν περισσότεροι από τους αναγνώστες.

Καλό το βιβλίο, «πιασάρικο», δυνατό, όμως στην ελεύθερη αγορά χρειάζεται και η προώθηση του (marketing). Λεφτά όμως δεν υπάρχουν για να πληρώσεις για διαφήμιση. Η τύχη παρόλα αυτά σου χαμογελάει, μιας και στο διαδίκτυο υπάρχουν πάρα πολλοί που αναλαμβάνουν την προώθηση του βιβλίου σου απλά και μόνο με την ικανοποίηση να τους το στείλεις μέσω του εκδοτικού σου ή ο ίδιος, να το διαβάσουν. Σήμερα θα γνωρίσουμε την Βούλα Γκεμίση που ως συγγραφέας και η ίδια, μέσα από το site και το κανάλι της στο YouTube εκτός από τα βιβλία της, προβάλλει και αυτά άλλων συγγραφέων.

  1. Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με την προβολή των βιβλίων και συγγραφέων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media);

Είναι μέρος της συγγραφικής μου δράσης και πάνω από όλα επειδή παραμένουμε αναγνώστες. Μου αρέσει να μοιράζομαι τις σκέψεις μου για τις αναγνωστικές προτιμήσεις μου με φίλους που αγαπάνε το βιβλίο και την συγγραφή. Και επιπλέον, επιθυμώ να στηρίξω κυρίως την ελληνική λογοτεχνία και την προσπάθεια νέων συγγραφέων. Ανήκω και εγώ άλλωστε σε εκείνους και δεν θα μπορούσα ποτέ να προσεγγίσω τίποτα ανταγωνιστικά, πόσο μάλλον την συγγραφή για την οποία θα έπρεπε να έχουμε πάντοτε μία τεράστια αγκαλιά στήριξης. Η συγγραφή αλλά και τα βιβλία, είναι από τα λίγα πράγματα που μας έχουν απομείνει σαν πραγματικές αξίες.

  1. Πόσο καιρό ασχολείσαι και τί κερδίζεις σε προσωπικό επίπεδο μιας και η συγγραφή δε μπορεί να θεωρηθεί εύκολα δουλειά και ούτε για να προβάλλεις άλλους πληρώνεσαι;

 

Ενεργά με τις βιβλιοπαρουσιάσεις ασχολούμαι τον τελευταίο χρόνο. Πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου διατηρούσα την σκέψη ότι η ελληνική κοινότητα ανάγνωσης ή συγγραφής χρειάζεται οποιαδήποτε μορφή στήριξης. Σε προσωπικό επίπεδο, εισπράττω πάρα πολλά από την συγγραφική μου δράση. Είναι το μέσο και ο τρόπος να φροντίζω απόλυτα τον εαυτό μου. Όταν αγαπάς κάτι πολύ τότε δεν περιμένεις ανταλλάγματα. Με αυτό τον τρόπο λειτουργώ άλλωστε σαν άνθρωπος γενικά. Με ότι καταπιαστώ στη ζωή μου παθιάζομαι, το αγαπώ βαθιά, δένομαι και προσπαθώ να βελτιώνομαι πάνω σε αυτό. Το ίδιο λοιπόν συμβαίνει και εδώ. Και αυτόματα είμαι άνθρωπος που μου αρέσει η προσφορά. Ποτέ δεν βγάζω “ζυγαριά” για να μετρήσω πόσο έδωσα πόσο θα πάρω πίσω. Εκτός αν είναι η θέση μου τέτοια που θα πρέπει να διαπραγματευτώ μία εμπορική συμφωνία, καθαρά επαγγελματικά. Δεν υπάρχει τίποτα ωραιότερο από το συναίσθημα της προσφοράς όπως και της αλληλεγγύης. Και δεν τάσσομαι υπέρ του ανταγωνισμού με την έννοια που πλασάρεται στην αγορά γιατί πολύ απλά πλέον ξεφύγαμε από τα όρια του ότι πρέπει να υπάρχει υγιής ανταγωνισμός. Έχω μία δική μου φιλοσοφία για τις στρατηγικές ανταγωνισμού. Δεν πληρώνονται όλα σε αυτή τη ζωή με χρήματα. Η πληρωμή στη συγγραφή όπως και στη ζωή αντίστοιχα είναι κυρίως η αγκαλιά των αναγνωστών – ακόμα και εκείνη η αγκαλιά που μπορεί να δοθεί με δυσκολία – και εκείνη η αγκαλιά είναι ανεκτίμητης αξίας για τον απλό λόγο ότι φαντάζει μεγάλο μέσα μου το γεγονός ότι κάποιος αφιερώνει χρόνο στις δικές μου σκέψεις. Ο χρόνος είναι πολύτιμος για τον καθένας μας και αυτόν σίγουρα κανείς δεν μας τον χρωστάει. 

 

  1. Πόσο εύκολο ήταν να κερδίσεις την εμπιστοσύνη εκδοτικών, συγγραφέων και φυσικά το σημαντικότερο, του αναγνωστικού κοινού;

 Η εμπιστοσύνη θεωρώ ότι κερδίζεται με το πλήρωμα του χρόνου. Όλοι αυτοί μαζί, αλλά και μεμονωμένα, θα σου δείξουν απλόχερα εμπιστοσύνη με το αποτέλεσμα της δουλειάς σου. Τα βιβλία που γράφουμε, οι εικόνες που δημιουργούμε αλλά και το γεγονός ότι με τον τρόπο μας είμαστε εκεί υπογράφοντας με την δική μας προσωπική σφραγίδα την κάθε μας δράση, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη για να ξεκλειδώσει προς τους άλλους οποιοδήποτε συναίσθημα. Μέσα από αυτή την διαδικασία ο άλλος ανακαλύπτει εμάς. Δεν αγωνίζομαι νομίζω για να κερδίσω την εμπιστοσύνη κανενός και με τη λογική αυτή, αυτό το κάνει αρκετά εύκολο. Παρόλα αυτά, παίζει ρόλο για ποιο λόγο ξεκινάς να κάνεις κάτι. Αν αυτός ο λόγος δεν αποδεικνύει αληθινές πλευρές του εαυτού σου, όπως το να δουλεύεις ομαδικά γιατί αυτό αντιπροσωπεύει την προσωπικότητα σου σαν άνθρωπο τότε νομίζω ότι δεν θα υπάρχει απλά διάρκεια σε ότι και αν κάνεις.

  1. Έχει συμβεί κάτι παράξενο ή αξιοσημείωτο που θα θυμάσαι για πάντα;

 

Δεν μου έχει συμβεί τίποτα τέτοιο. Το παράξενο στην όλη διαδικασία θα μπορούσε να είναι το ότι σε κάποιους φαίνεται παράλογο το να αφιερώνεις χρόνο για να στηρίζεις κάποιους άλλους και χωρίς να αμείβεσαι. Αλλά σε μία εποχή που επικρατεί γενικά ο εγωκεντρισμός, ο ανταγωνισμός και η μισαλλοδοξία τότε το οποιοδήποτε δείγμα καλοσύνης προσεγγίζεται καχύποπτα. Παράξενο επίσης είναι το ότι δημιουργούνται ψεύτικοι λογαριασμοί ή προφίλ με μόνο σκοπό να επικρίνουν έργα άλλων. Γιατί θα έπρεπε να υπάρχει αυτό; 

 

  1. Παραπονέθηκε ποτέ συγγραφέας ή εκδοτικός παρόλο που δεν αμείβεσαι και αν, γιατί;

Όχι. Δεν μου έχει συμβεί. Μέχρι στιγμής όλες οι συνεργασίες μου ήταν πολύ θετικές. Κάποιες και παραπάνω από τις προσδοκίες μου γιατί επισημαίνουν ότι προσεγγίζω τα πάντα με έναν επαγγελματισμό – κάτι που δεν μπορώ να αντιληφθώ για να είμαι ειλικρινής. 

 

  1. Είσαι συγγραφέας και όμως προβάλλεις στο site σου και την δουλειά και άλλων συγγραφέων εκτός από την δική σου, δε φοβάσαι μήπως σε επισκιάσουν;

Ο φόβος είναι εχθρός της εξέλιξης. Στιγμή δεν μου πέρασε από το μυαλό ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. Όταν κάποιος επιλέγει την συγγραφική μου προσπάθεια, τα βιβλία μου δηλαδή, αυτό σημαίνει ότι μου κάνει την τιμή να αφιερώσει χρόνο σε εμένα ή τον αγγίζει σε έναν βαθμό η γραφή ή το έργο μου και είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις ότι κατά κάποιο τρόπο τον έχεις αναγνωστικό σύμμαχο σου. Το ότι φροντίζω να προωθώ και άλλους συγγραφείς, βιβλιόφιλους ή ομάδες μέσα από το site μου, το κάνω χωρίς να αποσκοπώ συγκεκριμένα κάπου και το κάνω για να δείξω και την στήριξη μου προς το πρόσωπο τους. Η προώθηση μέσω του site μου γίνεται πολύ επιλεκτικά και τα πρόσωπα αυτά είναι κυρίως πρόσωπα που έχω μελετήσει, αγαπώ τα έργα τους και πιστεύω σε αυτά και την όποια αναγνωστική ή συγγραφική τους εξέλιξη. Είμαστε μία ελληνική αναγνωστική κοινότητα που έχουμε ανάγκη να αναπτυσσόμαστε συνεχώς. Σαν ένας ενιαίος κρίκος που μας συνδέει  το βιβλίο. Θα ήταν άτοπο να παραμείνω εκτός της αλυσίδας αυτής σαν να αποτελώ ξένο σώμα ενώ δεν νιώθω έτσι. 

  1. Για το τέλος. Από την εμπειρία και πείρα σου, είναι εύκολο να ξεκινήσει κάποιος να ασχολείται με την συγγραφή και να στήσει site με δικό του e-shop, τί θα τον/ην συμβούλευες;

 

Η συγγραφή είναι μία συνεχής μάχη με τον εσωτερικό σου κόσμο. Αυτό από μόνο του δεν είναι εύκολο αλλά στο τέλος αυτής της μάχης βγαίνεις πάντα νικητής. Αν πας με μοναδικό σκοπό το εμπορικό κέρδος τότε σίγουρα δεν είσαι κερδισμένος. Αλλά το κέρδος με την νίκη δεν συνδέονται απαραίτητα. Χρειάζεται εσωτερική και πνευματική πειθαρχία. Αν όντως αγαπάς αυτό που κάνεις τότε την συγγραφή δεν την προσεγγίζεις αποκλειστικά εμπορικά και σε διαφορετική περίπτωση, σίγουρα για εμένα δεν αξίζει να ασχοληθείς. Όλα λοιπόν είναι θέμα προσέγγισης. 

Όσο αναφορά το eshop δεν είναι εύκολο να στηθεί και αυτό γιατί όταν θα μπει κάποιος από μόνος του σε αυτή τη διαδικασία θα χρειαστεί βοήθεια αν δεν έχει την απαραίτητη τεχνογνωσία. Επίσης σημαντικό να αναφέρω ότι το eshop λειτουργεί σαν ένα κανονικό κατάστημα εξυπηρέτησης και ο λόγος που μπήκα στη διαδικασία να το δημιουργήσω είναι επειδή παράλληλα με τη συνεργασία των εκδοτικών μου – δραστηριοποιήθηκα και στην πλευρά της αυτοέκδοσης. Θα πρέπει λοιπόν κάποιος να κάνει έναρξη εκδότη και να πληρεί όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Στην δική μου περίπτωση, έπρεπε να ασχοληθώ πάρα πολύ για να προσαρμόσω την εξυπηρέτηση στο μέγιστο που επιθυμούσα και να προσφέρω τις προτάσεις μου και τα βιβλία μου ενυπόγραφα. Λόγω της πανδημίας, ήταν δύσκολο να κάνουμε βιβλιοπαρουσιάσεις και ήταν επίσης ένας ακόμα λόγος που ήθελα να βρω μία εναλλακτική και να έχω άμεση επικοινωνία με το αναγνωστικό κοινό σε όποια περιοχή της χώρας μας. Αυτό επειδή αρκετοί με είχαν προσεγγίσει μέσω ίντερετ ρωτώντας με, με ποιο τρόπο μπορούσαν να έχουν το βιβλίο ενυπόγραφο. 

Δε δίνω συνήθως συμβουλές γιατί πιστεύω ότι όλοι μπορούμε να κάνουμε λάθη. Θα υπάρχουν πάντα εμπόδια και δυσκολίες. Σκέψεις απλά μοιράζομαι και μία σκέψη μου είναι ότι για να χτίσεις κάτι γερό θα πρέπει πρώτα μέσα σου να έχεις γκρεμίσει συναισθήματα που θα σε αποπροσανατολίσουν ή θα σε αποτρέψουν τελείως από τον στόχο σου.  Διαφορετικά, πολύ σύντομα ότι και αν κάνεις θα το αφήσεις πίσω σου με αγανάκτηση και απογοήτευση.