/Ο ρόλος του υποσυνείδητου στην αλλαγή στάσης ζωής

Ο ρόλος του υποσυνείδητου στην αλλαγή στάσης ζωής

Γράφει η Βαρβάρα Ηλιοπούλου, Πολιτισμολόγος – Κοιν. Επιστήμονας

Πόσες φορές άραγε έχουμε καταφέρει να αποσαφηνίσουμε τους διακριτούς ρόλους του συνειδητού και του υποσυνείδητου. Το συνειδητό είναι εκείνο το τμήμα του εγκεφάλου που περιλαμβάνει το αντικειμενικό τμήμα της νόησης μας, το λογικό, ενώ το υποσυνείδητο περιλαμβάνει το υποκειμενικό τμήμα, το μη λογικό. Τις σκέψεις τις συλλαμβάνουμε με το συνειδητό, ενώ οι βαθύτερες πεποιθήσεις κι αυτά που πιστεύουμε εδράζονται στο υποσυνείδητο.

Το συνειδητό συγκεντρώνει πληροφορίες που χρειάζεται να γίνει επεξεργασία μέσα από τις πέντε αισθήσεις, παρατηρεί το εξωτερικό περιβάλλον, αποκωδικοποιεί συναισθήματα, συσσωρεύει γνώση. Στο υποσυνείδητο κατοικούν οι αναμνήσεις και τα συναισθήματα και δεν μπορεί να σκεφτεί λογικά και να σχηματίσει ορθολογικό τρόπο σκέψης και επιχειρήματα. Επίσης δεν μπορεί να ελέγξει αν οι σκέψεις αυτές είναι σωστές ή λανθασμένες, ή αν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Παρόλα αυτά δημιουργείται αλληλεπίδραση αυτών των δύο τμημάτων.

Π.χ κάθε φορά που σχηματίζεται μια ιδέα από το συνειδητό ή μια σκέψη, αυτή προκαλεί μια δόνηση στο υποσυνείδητο και αυτή η ιδέα είναι σαν να εκτυπώνεται στο υποσυνείδητο, το οποίο θα την εκλάβει ως κάτι πραγματικό και θα αρχίσει να πράττει με τρόπο που θα συμβάλλει στην υλοποίηση της.

Όμως όλα τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνουμε είναι καταγεγραμμένα στο υποσυνείδητο. Κι όταν έχουμε στο μυαλό μας μία ιδέα ή ένα όνειρο, κάτι σημαντικό για την υγεία μας, την καριέρα μας, την προσωπική μας ζωή, με τη συνειδητότητα ερχόμαστε σε αντιφατική σχέση με το υποσυνείδητο μας. Η επιθυμία συγκρούεται με τη φαντασία, με τις αρνητικές σκέψεις, αλλά και τους φόβους που συνοδεύουν τη φαντασία. Πόσες φορές δεν έχουμε φρενάρει την υλοποίηση των ιδεών και των ονείρων μας γιατί πολύ απλά δεν μας διακατέχει εκείνη η πίστη, η οποία μας ενδυναμώνει και μας εξοπλίζει με όλα τα μέσα προκειμένου να καταφέρουμε την εκπλήρωση του σκοπού μας.

Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι το υποσυνείδητο κάνει πραγματικότητα κάθε εικόνα η οποία σχηματίζεται στο νου και υποστηρίζεται από την πίστη.

Οπότε με αυτό τον τρόπο μαθαίνω να λειτουργώ σαν να έχω ήδη πετύχει αυτό που επιδιώκω δηλαδή το όνειρο μου. Πιστεύω σε αυτό κι έχω εμπιστοσύνη ότι το υποσυνείδητο μου θα κινητοποιηθεί για να με βοηθήσει να το πετύχω. Είναι πολύ σημαντικό να προσέχουμε τις αρνητικές σκέψεις που μας διακατέχουν και τις οποίες αποδεχόμαστε σαν γεγονός και σαν καθαρή αλήθεια.

Με αυτό τον τρόπο μπλοκάρουμε το υποσυνείδητο, βιώνουμε μόνο αρνητικά συναισθήματα και επιλέγουμε λανθασμένες συμπεριφορές. Πολλές φορές δε, αναρωτιόμαστε τι είναι αυτό που πραγματικά φταίει και ακολουθούμε λανθασμένη στάση. Κι αυτό γιατί έχουμε μάθει να συμβουλευόμαστε μόνο το συνειδητό τμήμα του μυαλού μας και να μην ερχόμαστε σε επαφή με το υποσυνείδητο, εκεί δηλαδή που αντλείται η έμπνευση, οι φιλοδοξίες, οι αναμνήσεις, τα ψυχικά τραύματα, τα συναισθήματα αλλά κυρίως η βαθύτερη αντίληψη τόσο του εαυτού μας, όσο και των όσων διαδραματίζονται γύρω μας.