/Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιώργος Λιβανός στο CulturePoint.gr

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιώργος Λιβανός στο CulturePoint.gr

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιώργος Λιβανός απαντά στις ερωτήσεις που του θέτει ο Κωνσταντίνος, με αφορμή την έναρξη της νέας θεατρικής περιόδου στο Studio Κυψέλης. 

Μια δημιουργική σεζόν ξεκινά στο Studio Κυψέλης. Πείτε μας κάποια στοιχεία για τα έργα που σκηνοθετείτε και/ή πρωταγωνιστείτε; 

Τη χρονιά αυτή -αφού καταφέραμε να βγούμε όσο το δυνατόν αλώβητοι από την Πανδημία- επιστρέφουμε δυναμικά στο STUDIO ΚΥΨΕΛΗΣ με παραστάσεις για όλα τα γούστα. Κατ αρχήν με τους Θεατρίνων Θεατές την ομάδα που δημιούργησα και έχω την τύχη να ηγούμαι, ξεκινάμε με δύο πετυχημένες επαναλήψεις  το ” Ο Γλάρος έφυγε με το Λεωφορείο” του στενού μου συνεργάτη Γιάννη Σολδάτου ένα εξαίρετο ελληνικό  κείμενο γραμμένο ειδικά για τους Θεατρίνων Θεατές & το “Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι” στην εκδοχή του John Osborne , που αποτέλεσε μιας από τις κορυφαίες επιτυχίες της προηγούμενης χρονιάς αφού παίχθηκε χειμώνα και καλοκαίρι ( – σε festival- ικές παραστάσεις). Και τα δύο επιστρέφουν δυναμικά , και όντως πρωταγωνιστώ και στα δύο στο ρόλο του Σκηνοθέτη και του Basil αντίστοιχα. Μια pop art μοντέρνα κωμωδία – ανάλογα ανεβασμένη και ένας Osborne,  με το  Πορτρέτο να ζωντανεύει για πρώτη φορά παγκόσμια , με προκαλούν όχι μόνο για να μοιραστώ δυο καλές παραστάσεις όπως είπαν κοινό και ειδικοί με όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο, αλλά και να προσπαθήσω να εμβαθύνω ερμηνευτικά ακόμα περισσότερο,  σε δύο αγαπημένους χαρακτήρες εκ διαμέτρου αντίθετους στο Γιώργο ! Πάντα με πανάξιους συνεργάτες. Το Δεκέμβρη ανεβαίνει το Μπαλκόνι του Jean Genet,  το περίφημο κολασμένο έργο, του οποίου που εξασφαλίσαμε τα δικαιώματα και έρχεται με μια ονειρεμένη πολυπρόσωπη διανομή στο οποίο συμμετέχω και πάλι σαν ηθοποιός.

Παράλληλα σκηνοθετώ την υπέροχη Άντα Χριστίδου στο έργο της “Ζηνοβία Η θεατρίνα” ένα εκπληκτικό μονόλογο με γέλιο και συγκίνηση αλλά και τον Νίκο Αβαγιανό με τη Νανά Δόμβρου στο έργο του Κωνσταντίνου Μουτάφη “…Για δύο!”. Και τα δύο πρωτοπαρουσιαζόμενα &  προκλητικά ενδιαφέροντα και πιστεύουμε θα έλξουν το κοινό. Στη μνήμη του φίλου συγγραφέα Θάνου αγγέλου θα επαναλάβουμε το έργο του παγίδα για τα όνειρα , που άφησε άριστες εντυπώσεις.

Ποιες είναι οι δυσκολίες αυτού του διπλού ρόλου; Έρχεται συχνά σε δημιουργική σύγκρουση μέσα σας, ο σκηνοθέτης με τον ηθοποιό; 

Ευτυχώς έχω διαχωρίσει τα κουτάκια εργασίας, ποτέ το ένα  δεν αποβαίνει σε βάρος του άλλου αλλά συχνά για να καταφέρω να φέρω σε πέρας πολυπρόσωπα δύσκολα έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου αδικώ τον ηθοποιό Γιώργο. Οι συνεργάτες – φίλοι μου με παροτρύνουν να παίζω κι όταν συμβαίνει το απολαμβάνω εξαιρετικά. Ηθοποιό άλλωστε δηλώνω!  Η αλήθεια είναι πως χάριν της σκηνοθεσίας, του Studio Κυψέλης και των θεατρίνων Θεατές έχω αρνηθεί  να παίξω σε παραστάσεις ελλείψει χρόνου όπως πρόσφατα σε μια δελεαστική πρόταση του ΚΘΒΕ που αναγκάστηκα να πω όχι. Όταν σκηνοθετώ πάντως δε με “διευκολύνω” ούτε μου “χαρίζομαι’ , άλλωστε θεωρούμαι απαιτητικός σκηνοθέτης! 

Στην παράσταση “Ο Γλάρος έφυγε με το Λεωφορείο”, γίνεται ένας συνδυασμός του Τσέχοφ με τον Τενεσί Ουίλιαμς. Τι ενώνει τους δύο κορυφαίους συγγραφείς και πώς αυτό αποτυπώνεται στη σκηνή; 

Μια ιδεατή συνάντηση τους, με ήρωες  ηθοποιούς και σκηνοθέτη στην Αθήνα του σήμερα που προσπαθούν να εμπλέξουν σε μία παράσταση μυθικούς ήρωες των δύο κορυφαίων δημιουργών σε μια παράσταση και εν τέλει βιώνουν ανάλογες ιστορίες και πάθη με τους αντίστοιχους τους ήρωες. Η ζωή δηλαδή στο έργο αυτό επαναλαμβάνει την Τέχνη ή την ξεπερνά Ένα ενδιαφέρον πείραμα! 

Τι διαφοροποιεί “Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι”, του John Osborne, από μία κλασική παράσταση του έργου όπως το γνωρίζουμε

Η γραφή του Osborne. Δανείζεται το μύθο του Wilde τον ολοκληρώνει και τον εκσυγχρονίζει μαεστρικά! Κορυφαίος δημιουργός όσο κι ο  κύριος εμπνευστής, χαρά μας που παρουσιάζουμε σε ένα [pocket theater ένα έργο που έρχεται στη χώρα μας για πρώτη φορά και  που παίχθηκε στο παρελθόν σε πλείστες χώρες με τεράστια επιτυχία. 

Υπάρχει αρκετό θεατρικό κοινό στην Ελλάδα για να “απορροφήσει” τη σημαντική παραγωγή παραστάσεων; 

Υπάρχει και είναι εξαιρετικά αντικειμενικό στις επιλογές του. Σωστή ενημέρωση χρειάζεται και γι ΄αυτήν πασχίζουμε!

Αν μπορούσατε να πραγματοποιήσετε ένα καλλιτεχνικό όνειρο σας ποιο θα ήταν αυτό; 

Να κάνω ένα νέο μεγαλύτερο θέατρο και αν φτιάξω με την ομάδα μου- πόσο τυχερός που την έχω- όσο το δυνατότερο περισσότερες παραστάσεις μπορώ! 

Επιλέγετε πέντε προσωπικότητες της τέχνης, ανεξαρτήτως εποχής, για ένα ταξίδι. Ποιους θα περνάτε μαζί σας; 

Τη Μαριάννα Τόλη, την Ασπασία Παπαθανασίου, την Άννα Συνοδινού, το Γιώργο Σκούρτη & το Δημήτρη Πιοταμίτη όλοι φίλοι μου , δάσκαλοι και παρελθόντε συνεργάτες που έφυγαν νωρίς!