/Δύο νέοι εξαιρετικοί δίσκοι από την Ogdoo Music

Δύο νέοι εξαιρετικοί δίσκοι από την Ogdoo Music

Δύο νέες μουσικές προτάσεις από την Ogdoo Music. Η επάνοδος της Γλυκερίας με το άλμπουμ “Με αναστεναγμό” και η ένα δουλειά του Αντώνη Μιτζέλου «Της Κοκκώνας το σπίτι», βασισμένη σε διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Η δημοφιλής ερμηνεύτρια παρουσιάζει τον νέο της δίσκο με τίτλο «Με αναστεναγμό», που κυκλοφορεί από το Ogdoo Music Group. Σε μουσική του Ανδρέα Κατσιγιάννη και στίχους της Μαρίας Χατζηαυξέντη.

Στον δίσκο συμμετέχει και ο Γιάννης Κότσιρας σε δύο τραγούδια, στο ντουέτο με τη Γλυκερία «Ένα αθώο ψέμα», το οποίο έχει κυκλοφορήσει ήδη με μεγάλη επιτυχία σαν προπομπός του δίσκου και στο «Σαν πεθαίνει η ψυχή».

Η Γλυκερία με την οικεία αγαπημένη φωνή της, που φέρει ατόφιες τις μνήμες και την παράδοση του ελληνισμού, ερμηνεύει μοναδικά και παρουσιάζει με τρόπο συγκινητικό το χρονικό της διπλής προσφυγιάς των Μικρασιατών της Κύπρου.

O καταξιωμένος συνθέτης Ανδρέας Κατσιγιάννης, είχε την ιδέα της δημιουργίας, σε συνεργασία με τη στιχουργό Μαρία Χατζηαυξέντη, ενός δίσκου αφιερωμένου σε μία άγνωστη πτυχή του δράματος των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Των προσφύγων που βρήκαν καταφύγιο στην Κύπρο το 1922 και το 1974 αναγκάστηκαν εκ νέου να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας της τουρκικής εισβολής και κατοχής.

Η στιχουργός Μαρία Χατζηαυξέντη, απόγονος μίας από τις χιλιάδες οικογένειες που βίωσαν στη διάρκεια μισού μόλις αιώνα δύο φορές τον πόνο του ξεριζωμού, αποτυπώνει στους στίχους της τη μνήμη, το σιωπηλό πόνο και την ελπίδα ενός λαού, που κόντρα στις θύελλες της ιστορίας, εξακολουθεί να επιμένει.

Οι δύο δημιουργοί σημειώνουν μεταξύ άλλων στο ένθετο το του δίσκου:

«Είμαστε πρόσφυγες, ακούω να λέει η Μαρία και σκέφτομαι τι σκληρό συναίσθημα να αισθάνεσαι πρόσφυγας στην ίδια σου τη χώρα. Το 1974 είναι πολύ κοντά και τα σημάδια είναι ακόμα νωπά.

Οι βιωματικοί στίχοι της Μαρίας Χατζηαυξέντη, αυτά τα σημάδια περιγράφουν. Μιλούν για τον ξεριζωμό μιας οικογένειας που το 1922, από το λιμάνι της Σμύρνης βρέθηκαν στην Κερύνεια της Κύπρου, που έγινε η νέα τους πατρίδα.

Μα ούτε εκεί ήταν γραφτό να ριζώσουν. Το 1974 και πάλι διωγμός, από τον ίδιο λαό!

…Ευχαριστώ τη Γλυκερία, που με τη μοναδική της ερμηνεία, ανέδειξε με το λόγο και τη μουσική, όλα αυτά τα ακριβά συναισθήματα.

Ο Γιάννης Κότσιρας, ο ξεχωριστός ερμηνευτής μιας γενιάς του τραγουδιού που συνδέει το χθες με το σήμερα, είναι πάντα δίπλα μου. Γιάννη μου σε ευχαριστώ, από καρδιάς, για τα δώρα σου…»

Ανδρέας Κατσιγιάννης

«Με αναστεναγμό ψυχής, ξεκίνησα να γράφω όλα αυτά που πλημμύριζαν τα ενδόμυχα μου. Θυμάμαι, αντίκρυσα μια ασπρόμαυρη φωτογραφία του ’22 στον τοίχο της γιαγιάς Κατίνας, …μια ιστορία καμουφλαρισμένη σε μια ξύλινη κορνίζα. Η άλλη μέρα δεν τελειώνει ποτέ, μου είπε με ένα βαθύ αναστεναγμό.

…Στη ζωή μου κυριαρχεί η αλχημεία της μοίρας γι’ αυτό και η συνάντηση με τον καταξιωμένο και αγαπημένο συνθέτη, Ανδρέα Κατσιγιάννη άναψε τη σπίθα της δημιουργίας, ένωσε τις ψυχές μας, μέσα από τον στίχο και τη μουσική. Ο Ανδρέας, είναι ο άνθρωπος που έσπειρε την ιδέα και όλο το έργο «γεννήθηκε» μέσα από τις μοναδικές φωνές της Γλυκερίας και του Γιάννη Κότσιρα…»

Μαρία Χατζηαυξέντη

Το cd «Με αναστεναγμό» κυκλοφορεί από το Ogdoo Music Group, βρίσκεται ήδη στις προθήκες των δισκοπωλείων και των αλυσίδων λιανικής και τα τραγούδια του κυκλοφορούν ψηφιακά σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες.

Μπορείτε να προχωρήσετε σε online παραγγελία μέσα από το ogdooshop.gr

Βρείτε το «Με αναστεναγμό» σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες: https://orcd.co/meanastenagmo


Ένα νέο εμβληματικό έργο βασισμένο στο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και τη μουσική του Αντώνη Μιτζέλου 

Το διήγημα δημοσιεύτηκε στις 25 Δεκεμβρίου του 1893 στην εφημερίδα «Ακρόπολις» και ανήκει στη σειρά των Χριστουγεννιάτικων παιδικών διηγημάτων. Η πρώτη συναυλιακή παρουσίαση του έργου, δόθηκε 126 χρόνια μετά, το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019 στο ασφυκτικά γεμάτο θέατρο του Γυμνασίου – Λυκείου Σκιάθου όπου ηχογραφήθηκε ζωντανά και κυκλοφορεί τώρα από το Ogdoo Music Group, τιμώντας και εορτάζοντας την συμπλήρωση 170 χρόνων από τη γέννηση (1851) και 110 από το θάνατο (1911) του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη.

Την καλαίσθητη και πλούσια έκδοση κοσμούν τα σκίτσα και η ζωγραφική της Δέσποινας Μιτζέλου. Η παράσταση έτυχε ιδιαίτερα θερμής υποδοχής και έγινε μέσα στο πλαίσιο των πολιτιστικών δράσεων του Δήμου «Η Σκιάθος των ποιητών». Η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου, η βραδιά του Χειμερινού ηλιοστασίου, φωτίστηκε με το συγκλονιστικό λόγο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Η μουσική του Αντώνη Μιτζέλου αγκάλιασε και επένδυσε με τέτοιο τρόπο το λόγο του κόσμο καλόγερου της Πεζογραφίας, ώστε η συνύπαρξη των δυο Σκιαθιτών δημιουργών επί σκηνής να μας χαρίζει ένα εντυπωσιακό αντάμωμα του τώρα με το χθες, ένα μουσικό ταξίδι με πυξίδα τον απέριττο και ουσιώδη λόγο του Παπαδιαμάντη. Από αυτή την ένωση λόγου και μουσικής δημιουργήθηκαν νέοι «Σκιάθιοι ήχοι» που προκύπτουν, όπως τότε και τώρα, μέσα από την γαλήνια παρατήρηση του ανθρώπινου και φυσικού τοπίου, με τρόπο λόγιο και λαϊκό μαζί. Ήχοι γήινοι και ρεμβώδης, φωτεινοί και σκοτεινοί, καρτερικοί και συμπονετικοί, αισθαντικοί και τρυφεροί, βαθύτατα Ελληνικοί άρα και οικουμενικοί.

Η συναυλία ξεκίνησε κάτω από το φως των κεριών, με κατάνυξη και μέσα σε απόλυτη ησυχία έγινε η δραματοποιημένη ανάγνωση, του υπέροχου Χριστουγεννιάτικου διηγήματος , από την γνωστή ηθοποιό Ασπασία Τζιτζικάκη, η οποία συγκίνησε αλλά και συγκινήθηκε από τη νέα μορφή του έργου. Περιγραφική, αυστηρή, εξέφρασε το διήγημα με τρόπο που του αρμόζει, βγάζοντας όλα τα νοήματα και όλες τις Παπαδιαμαντικές εικόνες στην επιφάνεια με τρόπο αβίαστο και φωτεινό. Η δεξιοτέχνης του σαντουριού Στέλλα Βαλάση εντυπωσίασε με την άρτια τεχνική της και τον συναισθηματικό τρόπο που ερμήνευσε φωνητικά την σύνθεση του Αντώνη Μιτζέλου «Μνημούρια».

Η δραματοποιημένη ανάγνωση του Παπαδιαμαντικού αριστουργήματος, συνοδεύτηκε από προβολή βίντεο που έγινε ειδικά για την παράσταση και ντύθηκε με την νέα πρωτοπαρουσιαζόμενη μουσική του Αντώνη Μιτζέλου, που συνέθεσε για αυτήν την εορταστική συναυλία, προκαλώντας στο εξαιρετικό κοινό, ρίγη συγκίνησης αλλά και λύτρωσης στο τέλος της συναυλίας. Ο Παπαδιαμάντης άλλωστε αφήνει συχνά στο τέλος των θεσπέσιων ιστοριών του μια γλυκόπικρη γεύση, μια αίσθηση χαρμολύπης.

Το cd άλμπουμ «Της Κοκκώνας το σπίτι» ως ένα νέο, δισυπόστατο πλέον έργο, βρίσκεται ήδη στις προθήκες των δισκοπωλείων και επιλεγμένων βιβλιοπωλείων και κυκλοφορεί σε όλα τα ψηφιακά καταστήματα από το Ogdoo Music Group σε μια καλαίσθητη και πλούσια έκδοση.

 

Μπορείτε να το προμηθευτείτε μέσω online παραγγελίας στο ogdooshop.gr

Βρείτε το album «Της Κοκκώνας το σπίτι» σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες: https://orcd.co/tiskokkonastospiti