/Νίκος Νικολαΐδης: Ο σκηνοθέτης που απογείωσε τα «καμμένα χαρτιά» της κοινωνίας

Νίκος Νικολαΐδης: Ο σκηνοθέτης που απογείωσε τα «καμμένα χαρτιά» της κοινωνίας

Ο σεναριογράφος και συγγραφέας Νίκος Νικολαΐδης, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 25 Οκτωβρίου 1939.

Σπούδασε σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου και σκηνογραφία στη Σχολή Βακαλό (1962). Βοηθός του Βασίλη Γεωργιάδη από το 1960, πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνοθεσία το 1962 με τη μικρού μήκους ταινία Lacrimae Rerum. Επίσημο ντεμπούτο στο χώρο του κινηματογράφου έκανε το 1975 με τη μεγάλου μήκους ταινία Ευριδίκη ΒΑ 2037.

Στη δεκαετία του ’70 εργάστηκε, για σύντομο χρονικό διάστημα, σε δισκογραφική εταιρεία. Παράλληλα με την κινηματογραφική του δραστηριότητα εργάστηκε και ως σκηνοθέτης διαφημιστικών, επί 20 χρόνια, υπογράφοντας πάνω από 200 ταινίες.

Είναι ο μόνος Έλληνας σκηνοθέτης που βραβεύτηκε πέντε φορές με το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, χωρίς να πάρει ποτέ το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας.

Πέθανε στις 5 Σεπτεμβρίου 2007, σε ηλικία 67 ετών, λόγω πνευμονικού οιδήματος στην Αθήνα.

 

Έχει πει:

 

«Μου φαίνεται πως τώρα ήρθε η ώρα να περπατήσουμε σωστά τον λάθος δρόμο κι υπάρχει μόνο ένας τρόπος να μη χαθούμε …Να ξεχαστούμε αλλά να μην ξεχάσουμε»

 

«Θεωρώ την Κόλαση έναν υπέροχο ερωτικό τόπο. Βεβαίως και πιστεύω στην Κόλαση σαν λύση. Αν μάλιστα καταφέρουμε να την εγκαθιδρύσουμε εδώ και τώρα, θα είναι κάτι υπέροχο.»

 

«Όταν πας σε κάποιο Φεστιβάλ και θες να τραβήξεις τα βλέμματα, υπάρχει μια “διαδικασία”. Επαφές, δημόσιες σχέσεις, δώρα, κοκτέιλ που κάνεις. Δεν είμαστε για τέτοια πράγματα εμείς, προς θεού.»

 

«Ζω το σινεμά 24 ώρες το 24ωρο. Και όταν η ταινία της ζωής μου δεν είναι καλή, αλλάζω ζωή. Δεν χρειάζεται όλα αυτά να τα αποτυπώνω πάντα σε φιλμ.»

 

«Την εποχή που ήθελα να βάλω βόμβες, δεν υπήρχε καμιά οργάνωση να με δεχτεί. Λοιπόν τις βόμβες τις έριξα με το Σίνγκαπουρ Σλίνγκ, που έφερε τα πάνω κάτω, την Περίπολο και τη Συμμορία. Και αυτές δεν ήταν ταινίες του καναπέ.»

 

«Τα λάθη είναι σαν τους αποτυχημένους έρωτες – τους νοσταλγείς, σε βασανίζει το ανεκπλήρωτό τους, αλλά δε θα ‘θελες ποτέ να τους ξαναζήσεις…»

 

Trivia: Το σπίτι όπου διαδραματίζεται η ταινία «Άφτερλωβ» του Στέργιου Πάσχου είναι το πραγματικό σπίτι του Νίκου Νικολαΐδη στο Κεφαλάρι.

Μάλιστα, στο σπίτι του ο Νίκος Νικολαΐδης είχε γυρίσει την ταινία «Τα Κουρέλια Τραγουδάνε Ακόμα».

news2u