/Μικρές βιογραφίες, με τη ματιά της Ιωάννας Κανελλοπούλου (Εύα Μαζοκοπάκη)

Μικρές βιογραφίες, με τη ματιά της Ιωάννας Κανελλοπούλου (Εύα Μαζοκοπάκη)

Γράφει η Ιωάννα Κανελλοπούλου, αρθρογράφος – συγγραφέας

Να καταφέρνει κανείς να γνωρίζει ανθρώπους με ήθος, αξιοπρέπεια και σεβασμό στις μέρες μας θεωρείται σπουδαίο κατόρθωμα. Πόσο μάλιστα όταν πρόκειται για ανθρώπους που μέσα από την τέχνη καταθέτουν κομμάτια δικά τους. Κομμάτια ψυχής που η πένα τους τα χαράζει στο χαρτί και τα καταθέτει στην αιωνιότητα, μέσα από όμορφα βιβλία, είτε μυθιστορήματα, είτε διηγήματα, είτε ποιητικές συλλογές, είτε νουβέλες, είτε παραμύθια.

Ποιοι είναι όμως αυτοί οι άνθρωποι πίσω απ’ τις σελίδες ενός καλά γραμμένου βιβλίου; Θα το ανακαλύψουμε μέσα από αυτή τη στήλη…

Εύα Μαζοκοπάκη… Μια γλυκύτατη συγγραφέας και ποιήτρια, που καθηλώνει με τα γραπτά, αλλά και προφορικά της κείμενα. Μια δραστήρια και έξυπνη φυσιογνωμία, που σε τραβάει να κρατήσεις αμείωτο το ενδιαφέρον και να ταξιδέψεις μαζί της, σα να γνωρίζεστε χρόνια.

Η Εύα κατάγεται από τα Χανιά της Κρήτης και ασκεί το επάγγελμα της φιλολόγου στη γενέτειρα πόλη της , ενώ παράλληλα ασχολείται με τη συγγραφή ποίησης και πεζογραφίας από τα τέλη του 2018, με σπουδαία διαδρομή. Γεννημένη δίπλα στην αγκαλιά της Κρητικής θάλασσας είναι ποτισμένη με το υγρό στοιχείο των πόθων ζωής, πλημμυρισμένη με συνεχείς ροές συναισθημάτων και εμπλουτισμένη με άρωμα ανεξάντλητων ονείρων. Μια γυναίκα που αντλεί διαρκώς φως από τα χρώματα της Κρητικής γης και παρεισφρέει σε αρώματα από την μυστηριακή ατμόσφαιρα που περιβάλλει το νησί της. Ταγμένη στη λατρεία της λογοτεχνίας, υποτακτική σε όλες τις πτυχές της , υπηρετεί την ποίηση και την πεζογραφία με το πιο βαθύ μελάνι της δικής της πένας στα νεοελληνικά λογοτεχνικά μονοπάτια. Ζυγοσταθμίζει λογοτεχνικά προς το παρόν ισόρροπα την αγάπη της ανάμεσα στην Ιθάκη της ποίησης της και στην Κίρκη της πεζογραφίας της .

Τέτοιοι άνθρωποι άλλωστε κάνουν περήφανο τον Ψηλορείτη και εμάς μας γεννούν μια ανυπομονησία να ταξιδέψουμε και να ανακαλύψουμε κάθε σπιθαμή αυτού του τόπου, που δε θα σβήσει ποτέ.

Η Εύα Μαζοκοπάκη έδωσε το πρώτο της στίγμα στα δρώμενα του νεοελληνικού λόγου με την ποιητική της συλλογή «ΛΕΚΤΙΚΑ ΑΡΩΜΑΤΑ» τον Νοέμβριο του 2018 από τις Εκδόσεις Συλλεκτική Πένα. Ένα ποιητικό βιβλίο δύο θεματικών κύκλων που εσωκλείει από τη μία εβένινα και από την άλλη διάφανα συμπλέγματα ποιητικών ρεμβασμών.

Τον Μάιο του 2020 έκανε πρεμιέρα στην πεζογραφική παραγωγή με το πρώτο της μυθιστόρημα «Η ΟΡΓΗ ΤΟΥ ΤΥΦΛΟΥ ΠΟΤΑΜΟΎ» από τις Εκδόσεις Πηγή. Ένα πολυπρόσωπο κοινωνικό μυθιστόρημα που ξετυλίγει μέσα από άπλετο φως και βαθύ σκοτάδι παράλληλα, αγγέλους και δαίμονες ζωής , δίπλα στις κοίτες του Τυφλού ποταμού. Ένα πεζογραφικό δημιούργημα που κατέκτησε μέσα σε έξι μήνες το βραβείο ΠΡΩΤΟΤΥΠΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ από το αναγνωστικό κοινό.
Αρχές του 2021 το δεύτερο μυθιστόρημα της συγγραφέως «ΟΙ ΣΚΙΕΣ ΤΩΝ ΜΟΥΣΩΝ» από τις Εκδόσεις Υδροπλάνο φτάνει στα χέρια του αναγνωστικού κοινού που το λατρεύει για το περίτεχνο λεξιλόγιο και την δαντελωτή του ευαισθησία προσέγγισης και το χαρακτηρίζει «μπεστ-σέλερ ψυχών».

Μια ιστορία εννέα γυναικών που παλεύουν με τα τραύματα των σκιών που τις κατακλύζουν και μίας Ελένης που πληρώνει ακριβά το τίμημα της θρυλικής αγέρωχης φύσης της. Ένα μυθιστόρημα που θεωρήθηκε από πολλά blog βιβλίων ως ένα από τα καλύτερα αναγνώσματα του 2021. Την ίδια χρονιά τον Απρίλιο του 2021 η δεύτερη ποιητική συλλογή της Εύας «ΤΑ ΡΟ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ» από τις Εκδόσεις Πηγή κερδίζει την εκτίμηση και την αγάπη των αναγνωστών και των βιβλιοφιλικών ομάδων με την πρωτοτυπία του τίτλου του και τη θεραπευτική ορμή της ποίησης που ξεδιπλώνει. Ένα ποιητικό πόνημα που περιέχει πολλά από τα βραβευμένα σε πανελλήνιο και παγκρήτιο επίπεδο ποιήματα της δημιουργού.

Τον Νοέμβριο του 2021 από τις εκδόσεις Bookguru.gr η συγγραφέας τολμά και ένα τρίτο είδος λογοτεχνικής συγγραφής, το διήγημα. «ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΜΗΛΟ ΤΗΣ ΕΎΑΣ» μια διηγηματική συλλογή με δώδεκα διηγήματα ανθρωπίνων πόθων και παθών επιχειρεί να διεισδύσει στα άβατα μονοπάτια των ψυχών και να αποκαλύψει μέσα από δώδεκα διαφορετικές ιστορίες τα μυστικά της ανθρώπινης αλήθειας. Μέσα στο συγκεκριμένο βιβλίο εμπεριέχονται και τρία βραβευμένα σε πανελλήνιο επίπεδο διηγήματα της Εύας Μαζοκοπάκη παράλληλα με τα υπόλοιπα εννέα που απαρτίζουν τη συλλογή. Το παραπάνω βιβλίο, όπως πρόσφατα ενημερώθηκα, μεταφράζεται και στα αγγλικά για να μπει στο σάιτ της Amazon.

Η διηγηματική αυτή συλλογή χαρακτηρίστηκε ήδη από τους αναγνώστες που το μελέτησαν ως μια “γροθιά” στο στομάχι για τις αλήθειες που ξεδιπλώνει.

Η Εύα Μαζοκοπάκη ως δημιουργός έχει τολμήσει και τα πρώτα της βήματα στη στιχουργική. Δύο ποιήματα της «Ο ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ» και «ΤΟ ΒΑΛΣ» έχουν μελοποιηθεί από την Ελένη Μπελιμπασάκη και έχουν τραγουδηθεί από την Σταυρούλα Κούκουρα και την Μαρία Χατζημανώλη αντίστοιχα. Τα τραγούδια κυκλοφορούν στο yutube .

Τον Ιανουαρίου του 2022 βραβεύτηκε από την βιβλιοφιλική ομάδα Àrtsteps®, ως Ποιήτρια της χρονιάς 2021, αφού ερχόταν πρώτη στις προτιμήσεις των μελών της ομάδας. Μια διάκριση ίσως μικρή, αλλά αληθινή μέσα απ’ τα μάτια του αναγνωστικού κοινού, που δεν λογαριάζει τα ποσοστά, αλλά τα αγγίγματα στην ψυχή του.

Σήμερα την Εύα την συναντά κανείς στον παράδεισο της Κρήτης. Άνθρωπος πολυάσχολος με αγάπη στην φύση και στο περιβάλλον. Της αρέσει να περπατά με τις ώρες δίπλα στη θάλασσα και να αφήνει σκέψεις να ταξιδεύουν με τα κύματα, όταν αυτά τα αγκαλιάζει ο αέρας.

Φιλόξενη, που πάντα θα βρει έναν καλό λόγο να πει, γυναίκα καριέρας, αλλά πάνω απ’ όλα άνθρωπος των γραμμάτων και πιστή ως φίλος… Αυτή είναι η Εύα Μαζοκοπάκη. Αναζητηστε το έργο της, αξίζει!