/Μια Νύχτα του Μεσοκαλόκαιρου – Ένα ημιτελές μπεργκμανικό δράμα

Μια Νύχτα του Μεσοκαλόκαιρου – Ένα ημιτελές μπεργκμανικό δράμα

Γράφει ο Ελισσαίος Βγενόπουλος

Ένας άντρας στο πέρασμα των χρόνων  αποκτά δύο χαρακτήρες αυτόν που κτίζει με κόπο και ιδρώτα μόνος του  και αυτόν που του φορτώνει η οικογένειά του μέρα με την ημέρα. Η γυναίκα σφυρηλατεί ένα χαρακτήρα αλλά αδιαπέραστο, για να μπορέσει να επιβιώσει μέσα στις οικογενειακές κακουχίες που έχει να επιβιώσει.

Καθώς ο ήλιος κρέμεται ψηλά στο μεσοδόκι του ουρανού, ρίχνοντας τη χρυσή του λάμψη πάνω στο καταπράσινο νορβηγικό τοπίο, το σκηνικό είναι έτοιμο για μια γιορτή γεμάτη παράδοση, φαγητό, ποτό και γλέντι. Όμως κάτω από την επιφάνεια αυτής της φαινομενικά ειδυλλιακής συγκέντρωσης κρύβεται ένα μωσαϊκό από κρυφές αλήθειες, ανομολόγητες επιθυμίες και ανεπίλυτες συγκρούσεις που σιγοβράζουν κάτω από την επιφάνεια της οικογενειακής αρμονίας, με φόντο την αρχαία γιορτή του Καλοκαιριού στη Νορβηγία. Στο επίκεντρό της βρίσκονται η Καρίνα και ο Γιοχάνες —στα μισά της έβδομης δεκαετίας της ζωής τους και οι δύο— και το μεγάλο μυστικό που αποφάσισαν να αποκαλύψουν στα μέλη της άμεσης και ευρύτερης οικογένειάς τους κατά τη διάρκεια αυτής της εορταστικής συγκέντρωσης στο εξοχικό τους έξω από το Όσλο. Η πανάρχαιη παγανιστική γιορτή του Μεσοκαλόκαιρου της βόρειας Ευρώπης: είναι η πιο μεγάλη και πιο ηλιόλουστη ημέρα του χρόνου, και μια καλή ευκαιρία για να βρεθούν όλοι μαζί, να φάνε, να πιουν, να τραγουδήσουν, να μιλήσουν και να εξομολογηθούν.

Στο  Netflix προβάλλεται η μικρή νορβηγική σειρά με τίτλο «Μια Νύχτα του Μεσοκαλόκαιρου» η οποία αποτελείται από πέντε ημίωρα επεισόδια και έχει τη μορφή μιας μεγάλου μήκους ταινίας η οποία είναι απλώς χωρισμένη σε πέντε κομμάτια. Η Καρίνα 64 Μεσοκαλόκαιρων και μετά από τριάντα χρόνια γάμου έχει αποφασίσει να χωρίσει κι αυτό θέλει να το κάνει γνωστό σε συγγενείς και φίλους. Νιώθει ότι ο γάμος της έχει επιτελέσει το σκοπό του και επιθυμεί να ταξιδέψει στον κόσμο, να γνωρίσει καινούργιους ανθρώπους, να γνωρίσει πιθανόν και καινούργιο σύντροφο και δεν είναι ότι δεν αγαπά τον τρυφερό, καλοστεκούμενο και δραστήριο Γιοχάνες κάθε άλλο, αλλά η Καρίνα αισθάνεται ότι ο γάμος τους τελείωσε και ότι ακολουθήσει από δω και μπρος θα είναι δυσβάστακτο και πνιγηρό.

Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά και η κοινοποίηση είναι αγχωτική, δύσκολη και αγωνιώδης. Καθώς όμως αναπτύσσεται το γλεντοκόπι και λύνονται οι αναστολές των συνδαιτημόνων μέσα από το ποτό, το τραγούδι και το λίκνισμα στους ρυθμούς του Μεσοκαλόκαιρου μαθαίνουμε για τα περίπλοκα ειδύλλια της Χάνα και της Έλενα (είναι οι κόρες τους), του Χόκαν, του αδελφού της Καρίνα, και της φίλης του που είναι σχεδόν τριάντα χρόνια μικρότερή του, του μέλλοντος συζύγου της Χάνα, των γονιών του και του μικρότερου αδελφού του, της μεγαλύτερης κόρης του Γιοχάνες από τον πρώτο του γάμο, αλλά και του προηγούμενου «δεσμού» της Χάνα που έχει επίσης αναπάντεχα καλεστεί στο δείπνο μαζί με τη μητέρα του. Η γιορτή μετατρέπεται σ’ ένα πανηγύρι μυστικών και καθώς οι εορτασμοί προχωρούν και το αλκοόλ ρέει ελεύθερα, οι εντάσεις αρχίζουν να αυξάνονται και μακροχρόνια κρυμμένα μυστικά απειλούν να βγουν στην επιφάνεια. Οι σχέσεις δοκιμάζονται, οι συμμαχίες σφυρηλατούνται και διαλύονται και οι οικογενειακοί δεσμοί που κάποτε φαίνονταν άρρηκτοι αρχίζουν να ξεφτίζουν στα άκρα.

Με φόντο τις τελετουργίες του Καλοκαιριού – το σήκωμα του φαλλικού στύλου, το άναμμα της φωτιάς, το τραγούδι των παραδοσιακών τραγουδιών – οι χαρακτήρες παλεύουν με το βάρος των δικών τους αληθειών, αναγκασμένοι να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των πράξεων και των αποφάσεών τους.

Από τα αποξενωμένα αδέλφια που τρέφουν μνησικακίες από την παιδική τους ηλικία μέχρι τους νεαρούς εραστές που περιηγούνται στις πολυπλοκότητες της δέσμευσης, από τον αειθαλή  πατριάρχη που στοιχειώνεται από τύψεις μέχρι τη μητέρα που κρύβει τις δικές της παραβάσεις του παρελθόντος, το «Μια Νύχτα του Μεσοκαλόκαιρου» εξερευνά τα οικουμενικά θέματα της αγάπης, της προδοσίας, της συγχώρεσης και της λύτρωσης με κάποιες αποχρώσεις είναι αλήθεια αλλά χωρίς το αναγκαίο  βάθος.

Το σύνολο των ηθοποιών αποτελείται από ένα ευρύ φάσμα χαρακτήρων, ο καθένας από τους οποίους παλεύει με τους δικούς του προσωπικούς δαίμονες και κρυφές υποθέσεις. Από τους νέους και ανέμελους μέχρι τους ηλικιωμένους και σοφούς, από τους πρόσφατα αρραβωνιασμένους μέχρι τους μονίμως μοναχικούς, από τις παλιές φλόγες μέχρι τους τωρινούς έρωτες, κάθε μέλος της οικογένειας φέρνει τις δικές του αποσκευές στο τραπέζι, προσθέτοντας στρώματα πολυπλοκότητας, κάποιες φορές και ελαφράδας στο δράμα που εκτυλίσσεται.

Με κάθε αποκάλυψη που εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια της σειράς, παρασυρόμαστε βαθύτερα στον μπερδεμένο ιστό της οικογενειακής ίντριγκας, καθώς αποκαλύπτονται μυστικά και βγαίνουν στο φως μακροχρόνιες μνησικακίες. Και καθώς τα κάρβουνα της φωτιάς χαμηλώνουν και ο ήλιος βυθίζεται κάτω από τον ορίζοντα, η αληθινή έννοια της οικογένειας – ελαττωματική, ακατάστατη, αλλά και παράξενα όμορφη – φωτίζεται σε όλη της την πολυπλοκότητα.

Η «Μια Νύχτα του Μεσοκαλόκαιρου» είναι ένα  ανολοκλήρωτο μπεργκμανικό δράμα που μας υπενθυμίζει ότι κάτω από την επιφάνεια ακόμη και της πιο τέλειας βιτρίνας κρύβεται ένας κόσμος γεμάτος πολυπλοκότητες και αντιφάσεις, όπου οι δεσμοί που μας κρατούν είναι τόσο εύθραυστοι όσο και ανθεκτικοί.

Είναι έτσι διαμορφωμένη η οικογενειακή ζωή που συνιστά άμεση επέμβαση στην ιδιωτική ζωή των μελών της. Όποιος είναι ανθεκτικός θα τα καταφέρει, όποιος  είναι ευαίσθητος θα καταστραφεί κι όποιος είναι έξυπνος θα επιπλεύσει, αλλά όλοι θα πρέπει να δώσουν έναν μεγάλο αγώνα να υποταχτούν στον στρόβιλο που λέγεται οικογένεια.