/Μetropolis του Fritz Lang, στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας

Μetropolis του Fritz Lang, στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας

Tο βωβό αριστούργημα του Fritz Lang θα προβληθεί αποκατεστημένο στην ολοκληρωμένη του, μη λογοκριμένη εκδοχή με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής από τη Babylon Orchester Berlin, υπό τη μπαγκέτα του γνωστού αρχιμουσικού Στέφανου Τσιαλή

O Δήμος Αθηναίων, μέσω του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, σε συνεργασία με τη Babylon Orchester Berlin, την Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024 (20:30), παρουσιάζουν την εμβληματική ταινία επιστημονικής φαντασίας Μetropolis, στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας».

 

Το βωβό αριστούργημα του Fritz Lang θα προβληθεί σε αποκατεστημένη κόπια με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής από τη Babylon Orchester Berlin, υπό τη μπαγκέτα του γνωστού αρχιμουσικού Στέφανου Τσιαλή. Την πρωτότυπη μουσική της ταινίας, τα γυρίσματα της οποίας ολοκληρώθηκαν στη Γερμανία το 1927, συνέθεσε ο Gottfried Huppertz.

Διευθυντής του κινηματογράφου Babylon, του μοναδικού κινηματογράφου που ειδικεύεται στην προβολή βωβών ταινιών με συνοδεία ζωντανής μουσικής, είναι ο Timothy Grossman, ενώ καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας και μόνιμος συνεργάτης της είναι ο Hans Brandner.

 

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την ταινία στην πλήρη, μη λογοκριμένη, εκδοχή της. Το Metropolis, λίγο μετά την πρεμιέρα του, κόπηκε και αλλοιώθηκε σημαντικά σε σχέση με την αυθεντική του βερσιόν. Έκτοτε, περισσότερο από το ένα τέταρτο της ταινίας θεωρείτο χαμένο. Ωστόσο, το 2008, στο Μπουένος Άιρες βρέθηκε μια κόπια που διέσωζε σχεδόν ολόκληρη την αρχική ταινία, αλλά με σημαντικές φθορές.

Η αποκατάσταση του 2010 έγινε από το Ίδρυμα Friedrich Wilhelm Murnau Foundation και τη Γερμανική Ταινιοθήκη (Deutsche Kinemathek – Museum für Film und Fernsehen) σε συνεργασία με το Museo del Cine Pablo C. Ducrós Hicken.

 

H ταινία

 

Η “Μητρόπολη” είναι το καμάρι του σύγχρονου κόσμου: ένας παράδεισος που απολαμβάνουν λίγοι προνομιούχοι, οι αστοί. Την πόλη διοικεί ο Τζο Φρέντερσεν, από το τεράστιο γραφείο του στην κορυφή ενός ουρανοξύστη. Στα έγκατα της γης, κάτω από την πόλη με την έντονη ζωή, στρατιές κατάκοπων εργατών χειρίζονται τις μηχανές, ώστε όλα να λειτουργούν ρολόι στην επιφάνεια της γης. Όλα θα αλλάξουν όταν ο γιος του Φρέντερσεν, ο Φρέντερ γνωρίζει κατά τύχη τη Μαρία, κόρη ενός εργάτη. Την ερωτεύεται, την ακολουθεί στην πόλη των εργατών και συγκλονίζεται όταν ανακαλύπτει ότι η δική του ευτυχία στηρίζεται στον μόχθο ενός ολόκληρου κόσμου, που δεν γνώριζε καν ότι υπάρχει. Όμως ο Φρέντερσον θα κάνει τα πάντα ώστε να εμποδίσει την αλλαγή…

Μια πρώτη  απεικόνιση  της τρομαχτικής δύναμης του μηχανικού ομοιώματος  (το ρομπότ της Μαρίας) που αποτελεί προάγγελο των δυστοπικών κυβερνο-οργανισμών που απειλούν δυνητικά την ανθρωπότητα τον 21ο αιώνα.

 

Παίζουν:  Brigitte Helm, Alfred Abel, Gustav Fröhlich, Rudolf Klein-Rogge, Fritz Rasp, Theodor Loos.

 

Μία παραγωγή του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων.

 

Προπώληση:  https://www.ticketservices.gr/event/theatro-olympia-metropolis/?lang=en

 

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Θέσεις περιορισμένης ορατότητας: 5€

Δ’ Ζώνη (Φοιτητικό, πολύτεκνοι, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, άνω των 65 ετών): 10€

Γ’ Ζώνη: 12€

Β’ Ζώνη: 15€

Α’ Ζώνη: 18€

Διακεκριμένη Ζώνη: 20€