/Μάρια Φλωράτου: Εγινα ηθοποιός για να είμαι μέρος της αρχαίας συντεχνίας μάγων

Μάρια Φλωράτου: Εγινα ηθοποιός για να είμαι μέρος της αρχαίας συντεχνίας μάγων

Η ηθοποιός Μάρια Φλωράτου πρωταγωνιστεί σε μια πολύ ιδιαίτερη παράσταση στο θέατρο ΕΛΕΡ, με τίτλο “Έρως Μονόπτερος Πλάνης” σε σκηνοθεσία Γεράσιμου Γεννατά αλλά και στην παράσταση “Περιοδεύων Θίασος”. Με αυτή την αφορμή, παραχωρεί μια εκ βαθέων συνέντευξη στο CulturePoint.gr 

κ. Φλωράτου σας βλέπουμε στο θέατρο ΕΛΕΡ σε ρόλους πολύ διαφορετικούς, αλλα με κοινές αναφορές που έχουν παντα να κάνουν με τη δύναμη και την μαγεία του ηθοποιου να μεταμορφώνεται.

Ερως Μονόπτερος Πλάνης: σκηνοθεσία Γεράσιμος Γεννατάς. και εσείς σε ένα βαριετέ με διαδοχή ρόλων Θα το αποκαλούσα one woman show μιας και έχω παρακολουθήσει την παράσταση. Με κείμενο κοφτό χιουμοριστικό και καταγγελτικό. θεωρείτε ότι είναι ένα νέο είδος θεάτρου που δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στην Ελλάδα;

Και εγώ έτσι θα το χαρακτήριζα: One Woman Show, όχι μονόλογο. Και αυτό γιατί μεταχειρίζεται περισσότερα στοιχεία που συνήθως δεν συναντάμε σε μια παράσταση-μονόλογο. Στην δική μας περίπτωση, η πρόζα, τα τραγούδια, η κλοουνερί, η παράβαση και τα ταχυδακτυλουργικά εναλλάσσονται διαδοχικά, συνθέτοντας ένα εύθυμο μουσικοθεατρικό θέαμα. Η μήτρα της παράστασης μας είναι αναμφίβολα το βαριετέ. Η τελική σύνθεση έγινε με τεχνικές του θεάτρου της επινόησης, την χρήση επιλεγμένων στοιχείων επιθεώρησης και standup. Χαίρομαι, αν αυτό δίνει την εντύπωση του νέου και του φρέσκου, όμως πρακτικά χρησιμοποιήσαμε θεατρικά υλικά, που είναι γνώριμα και οικεία.

Θέατρο εν Αθήναις Πολλες οι παραστάσεις , πάμπολλες οι επιλογές . Με ποιο κριτήριο πιστεύετε ότι πρέπει να αποφασίζει ο ίσως ”μπερδεμένος”’ θεατής.

Ευτυχώς, έχουμε ακόμα πολλές παραστάσεις να διαλέξουμε. Αυτό σημαίνει πολλές διαφορετικές οπτικές και απόψεις, από τις οποίες έχουμε την ευκαιρία να αντλήσουμε και να προβληματιστούμε για την κοινωνία, την πολιτική, τον βίο που διάγουμε. Τα μικρά ανεξάρτητα θεατρικά σχήματα δίνουν μεγάλο αγώνα για να ανταποκριθούν στο εχθρικό οικονομικό και φορολογικό περιβάλλον, που ισχύει στην χώρα μας. Χρειάζονται την στήριξη της πολιτείας και του κοινού, εξίσου, για να μπορούν να παράγουν πολιτισμό και να συμβάλλουν με τον τρόπο τους στην εύθραυστη δημοκρατία μας. Επομένως, κατά την γνώμη μου, το σημαντικό είναι να πηγαίνουμε στο θέατρο. Κάθε θεατρική παράσταση, που παρακολουθούμε είναι κέρδος. Το θέατρο είναι τόπος ψυχαγωγίας συμπεριληπτικότητας, προβληματισμού, αποδοχής. Το θέατρο απευθύνεται στην κοινωνία, στην πολιτική, στην Ηθική. Το θέατρο διαμορφώνει κουλτούρα. Κανείς δεν θα χάσει το χρόνο του, πηγαίνοντας στο θέατρο. Ο καθένας από εμάς, ως θεατής, ας θέσει τα δικά του κριτήρια. Εμένα, για παράδειγμα, με ενδιαφέρει να παρακολουθώ θέατρο, που απευθύνεται στην κοινωνία. Αναζητώ παραστάσεις, που επενδύουν στην ειλικρίνεια του ηθοποιού και στην σχέση ανάμεσα στη σκηνή και στην πλατεία. Ταυτόχρονα, θαυμαζω πολυ και παραστάσεις, που επικεντρώνονται στο εικαστικό-αισθητικό αποτέλεσμα. Θέλω να βλέπω παραστάσεις ανθρώπων, που μου είναι άγνωστοι, γιατί εκεί βρίσκω τρόπους σκέψεις, διαφορετικούς απο τους δικούς μου και αυτό με πλουτίζει. Όποιο κι αν είναι το κριτήριο, ας οδηγήσει τα βήματά μας στο θέατρο, γιατί ο κίνδυνος της αποχαύνωσης και της απομόνωσης, παραμονεύει και μας απειλεί διαρκώς.

Περιοδεύων Θίασος: μια παράσταση που ρίχνει μια γενναία ματιά στην Ιστορία. Μιλήστε μας για τον ρόλο σας και πως είδατε εσείς αυτή την παράσταση.

Στον Περιοδεύοντα Θίασο υποδύομαι μία σειρά από γυναικείες μορφές, στις οποίες έχουμε προσδώσει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα και οι οποίες ανήκουν σε διαφορετικούς δραματικούς χρόνους. Εμφανιζομαι ως performer στο “εδώ και τώρα”, ως η συμβολική μορφή της Σμύρνης του τότε, ως καλλιτέχνιδα ταχυδακτυλουργός του δρόμου, που διασώζεται από την πυρκαγιά της προκυμαίας και φτάνει ως πρόσφυγας στην Αθήνα και τέλος ως εταίρα της εποχής, που διαπλέκεται στα διπλωματικά παιχνίδια των Μεγάλων Δυνάμεων. Είμαι πολύ περήφανη που είμαι μέρος αυτής της παράστασης, γιατί το περιεχόμενο της και η αισθητική της, με εκφράζουν καλλιτεχνικα. Πρόκειται για μια παράσταση, που καταφέρνει να μιλάει για γεγονότα ασύλληπτης βίας, χωρίς να μειώνει την σημαντικότητα τους, αλλά τοποθετόντας ανάμεσα στον θεατη και αυτά, την ευεργετική επίδραση του χιούμορ.

Ο ρόλος που ονειρεύεστε

Για να είμαι ειλικρινής δεν εχω ονειρευτεί συγκεκριμένους ρόλους. Μάλλον επειδή είναι τόσοι πολλοί οι σπουδαίοι κλασικοί και σύγχρονοι ρόλοι, που είναι δύσκολο να κάνω διάκριση. Παρόλα αυτά, έχω ονειρευτεί συνεργασίες. Η συνεργασία με τον Γεράσιμο είναι μία από αυτές.

Γιατί γίνατε ηθοποιός:

Για να είμαι μέρος αυτής της αρχαίας συντεχνίας μάγων, που η δουλειά τους είναι να λένε ιστορίες, να υποδύονται ήρωες και με το πάθος τους, να μεταδίδουν σε εμάς τους θεατές την ενέργεια, που χρειαζόμαστε για να γίνουμε πιο γενναίοι στη δική μας ζωή.

Πτυχία, απαξίωση, κινητοποιήσεις: συμπληρώστε με δικές σας σκέψεις αυτές τις τρεις λέξεις

Το αίτημα των καλλιτεχνών για διαβάθμιση των πτυχίων μας είναι εύλογο και δίκαιο. Οι σπουδές μας είναι εξειδικευμένες και εποπτευόμενες από το Κράτος. Δεν είναι σεμιναριακού χαρακτήρα και είναι πιο απαιτητικές από τα προγράμματα των ΙΕΚ. Οι καλλιτέχνες δεν είναι χομπίστες, είναι σκληρά εργαζόμενοι, που παράγουν σημαντικό πολιτιστικό έργο. Η πολιτεία σε συνεργασία με τα σωματεία μας, οφείλει να αποκαταστήσει την στρεβλή κατασταση, που ισχύει σήμερα. Ελπίζω σε μια αληθινή εξυγίανση και αναμόρφωση του νομοθετικου πλαισίου λειτουργίας των σχολών.