/Η βλέννα (Τάκης Γεράρδης)

Η βλέννα (Τάκης Γεράρδης)

Γράφει ο Τάκης Γεράρδης, συγγραφέας

η βλέννα

Ο χρόνος είναι ένα αχόρταγο ερπετό. Ένας βόας που αγκαλιάζει τα όντα του σύμπαντος. Αγκαλιάζει όμως και τις λεπτότερες εκδηλώσεις τους όπως ψυχές, σκέψεις, επιθυμίες και αποφάσεις. Αργά και σταθερά αυτό το αγκάλιασμα του χρόνου στα υλικά και στα άυλα πράγματα γίνεται πιο σφιχτό, ώσπου, αφού τα εξουθενώσει, τα καταπίνει ολόκληρα.

 

ενύπνια και όνειρα

Όταν αυτό που βλέπουμε στον ύπνο μας είναι προϊόν μιας έντονης επιθυμίας ή είναι κάτι που κατά τη διάρκεια της ημέρας μας τάραξε, το λέμε ενύπνιο. Όταν το Ον ρει, όταν δηλαδή προφητεύει, έχουμε το όνειρο. Πυθαγοριστές, φυσιογνωμιστές, αστραγαλομάντεις, τυρομάντεις, νεφοατενιστές, κοσκινομάντεις, ταροερευνητές, μορφοσκόποι, χειροσκόποι, μυρμηγκοπαρατηρητές, λεκανομάντεις, νεκρομάντεις, ονειρομάντεις, ορνιθοσκόποι, καφετζούδες, τειομελετητές, από την εποχή του Ομήρου, προσπάθησαν να γλυκάνουν την αβεβαιότητα πολλών ανθρώπων. Ο Αρτεμίδωρος, πριν από τον Φρόυντ, στα Ονειροκριτικά του, αναζήτησε τα όρια του ασυνείδητου, αναζήτησε την υφή της ψυχής. Δυστυχώς ούτε αυτός, ούτε ο Φρόιντ, αλλά ούτε και η μάνα μου, που σε μια καθημερινή ιεροτελεστία διάβαζε το φλιτζάνι στις γειτόνισσες, βρήκαν τη σύσταση και τη λειτουργία της ψυχής. Και η ανθρωπότητα εξακολουθεί με κλειστά και ανοιχτά τα μάτια να βλέπει εφιάλτες.  

 

το σχήμα

Αν όντως η γη δεν είναι επίπεδη, αλλά σφαιροειδής με πατημένους  τους δύο πόλους και διογκωμένη στον ισημερινό, τότε και η βαρύτητα με έναν μυστήριο τρόπο κατανέμεται ανισομερώς ακολουθώντας αυτό το σχήμα. Γι’ αυτό και από το νερό των ωκεανών δεν χύνεται ούτε σταγόνα στο διάστημα. Αλλά αυτός δεν είναι επιστήμονας για να αποδείξει πως το ουράνιο αυτό σώμα είναι μια τέλεια σφαίρα ή ένας κύλινδρος. Μπορεί, σκέφτεται, και να είναι επίπεδη. Κούφια όμως σίγουρα είναι. Ούτε μπορεί να την κρατάει στους ώμους της ο Άτλας ή να ακουμπάει στο όστρακο μιας διαστημικής χελώνας. Κι αν μπορούσατε να μιλήσετε με τα πουλιά που έχουν το ένα μάτι στην Ανατολή και το άλλο στη Δύση, θα μαθαίνατε περισσότερα για το σχήμα της.

 

οδηγίες 

Θες να κατουρήσεις; Πιες πολλά υγρά.

Θες να γράψεις; Διάβασε πολλά βιβλία.