Η συγγραφέας Μαρία Χατζηγρηγορίου απαντά στις ερωτήσεις του Κωνσταντίνου Μανίκα,, με αφορμή το σεμινάριο του ΙΑΝΟΥ για το σενάριο, το οποίο παραδίδει.
Γιατί αποφασίσατε να αναλάβετε τα σεμινάριο του ΙΑΝΟΥ για το σενάριο;
Η συγγραφή σεναρίου είναι μια πολύ δημιουργική τέχνη, που χρειάζεται όμως την ανάλογη τεχνική. Ο σεναριογράφος πρέπει να ξέρει να χειρίζεται τους πρωταγωνιστές που ο ίδιος δημιουργεί, σα να παίζει σκάκι. Με γνώση, τόλμη και φαντασία, όλα στις δόσεις που χρειάζεται κάθε σενάριο. Εκεί έξω υπάρχουν πολλές ωραίες ιδέες, που μπορεί να βρουν το δρόμο τους στα κανάλια, αν είναι σωστά δομημένες και μπορούν να εξελιχθούν. Εκτιμώ ότι θα μπορούσα να δώσω παλμό σε αυτές τις ιδέες, ώστε να βρουν τον τελικό τους προορισμό.
Σε ποιους απευθύνεται και τι να περιμένουν να αποκομίσουν από αυτό οι συμμετέχοντες;
Ένα σεμινάριο απευθύνεται σε όλους όσοι έχουν διάθεση να μάθουν κάτι περισσότερο. Το συγκεκριμένο όμως σεμινάριο απευθύνεται σε ανθρώπους με δημιουργικό και ανήσυχο πνεύμα που θα τολμήσουν να πειραματιστούν με το σενάριο, πράγμα εξαιρετικά ενδιαφέρον. Οι συμμετέχοντες θα αποκομίσουν μια ολοκληρωμένη άποψη για το επάγγελμα του σεναριογράφου και κάποιοι εύχομαι να μπορέσουν να το ακολουθήσουν. Είναι τόσο περιπετειώδες, που δε γίνεται να μη σε συναρπάσει!
Πόσο διάστημα θα διαρκέσει και ποιες θα είναι οι υποχρεώσεις τους;
Το εν λόγω σεμινάριο διαρκεί 10 τρίωρα μαθήματα. Όσο για τις υποχρεώσεις, αυτό θα το καθορίσει ο καθένας κι η καθεμία που θα το παρακολουθήσει. Μια ιδέα αρκεί για να ξεκινήσει ένα μεγάλο ταξίδι.
Ποιες είναι οι διαφορές της e-learning εκπαίδευσης από τη συμβατική;
Τα οφέλη της e-learning εκπαίδευσης είναι πολλά. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι όταν βρίσκεσαι στον προσωπικό σου χώρο, οι ιδέες έρχονται πιο αυθόρμητα χωρίς να μπαίνουν σε καλούπια. Διευκολύνει επίσης όλους όσοι είναι πιο εσωστρεφείς χαρακτήρες, να εκφράζονται με περισσότερη άνεση. Και βέβαια, για να γίνεις μέλος σε αυτό το σεμινάριο αρκεί να έχεις έναν υπολογιστή και internet.
Τι το ιδιαίτερο χρειάζεται η δόμηση των χαρακτήρων ενός σεναρίου;
Οι ήρωές μας έχουν εσωτερική φωνή και προσωπικότητα. Όσο πιο σταθερή και δομημένη είναι η προσωπικότητά τους, τόσο πιο μεγάλο κοινό θα ταυτίζεται μαζί τους. Οι ήρωές μας μοιάζουν με μας και λένε αυτά που σκεφτόμαστε. Αυτό μπορεί να φαίνεται εύκολο με την πρώτη ματιά, αλλά όταν μπαίνουν οι φωνές στο χαρτί συνήθως φιλτράρονται και φλυαρούν. Έτσι το χαρτί αντί να γίνει μέσο έκφρασης, γίνεται εμπόδιο. Η δόμηση των χαρακτήρων είναι το δεύτερο πιο σημαντικό στο σενάριο. Έχουμε δει σενάρια χωρίς ιδιαίτερα concepts να γίνονται επιτυχίες, μόνο λόγω των ηρώων τους, τον τρόπο που μιλάνε, που κινούνται, που σκέφτονται.
Ποια θεωρείτε τα τρία απαραίτητα στοιχεία για τη δημιουργία ενός ενδιαφέροντος σεναρίου;
Η ιδέα, οι χαρακτήρες, η πλοκή.
Ποια είναι τα υπόλοιπα δημιουργικά σχέδια σας για το επόμενο διάστημα;
Έχω στα σκαριά ένα βιβλίο που γράφω και θέλω να το δω στα βιβλιοπωλεία και βέβαια να εξελίξω τη δουλειά μου, που είναι η διαφήμιση.