/Η παιδική ταινία, Αναστασία

Η παιδική ταινία, Αναστασία

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη

Η Anastasia θα είναι για πάντα η αγαπημένη μου παιδική ταινία όλων των εποχών. Εμπνευσμένη από τραγικά γεγονότα της ματωμένης Ρώσικης επανάστασης, με μία Αναστασία που δεν ακολουθεί την τραγική μοίρα της πραγματικής ηρωίδας.

Η τελευταία Ρωσίδα πριγκίπισσα, ζει μέσα στην ταραγμένη περίοδο της Ρώσικης Επανάστασης. Στην προσπάθειά της να ξεφύγει από τον αιώνιο εχθρό της, Ρασπούτιν, χάνει κάθε επαφή με όλα τα μέλη της οικογένειάς της. Μετά από χρόνια, θα συναντηθεί με τον νεαρό Ντιμίτρι, ο οποίος θα τη βοηθήσει να ανακαλύψει την οικογένειά της, ξετυλίγοντας το κουβάρι της ζωής της από την αρχή.

Η καλύτερη ταινία της Disney που όμως δε γύρισε ποτέ η ίδια. Αλλά η εταιρεία Twentieth Century-Fox Film Corporation, η ίδια εταιρεία στην οποία ανήκει και η Τοσοδούλα (Thumbelina).

Ταινία που αξίζει καλλιτεχνικής προσοχής από πολλές απόψεις.

Τόσο για το εξαιρετικό soundtrack της ταινίας, δημιουργημένο από τον David Newman. Με εμβληματικά κομμάτια, όπως το Journey of the past, το οποίο ακόμα παραμένει μουσική δημιουργία με επιρροή και διαχρονικότητα.

https://youtu.be/KfWA-f0eFA4?si=IhisdfKCiwwwBXNi

Όπως και για το γεγονός ότι μεγάλες προσωπικότητες της Έβδομης Τέχνης χάρισαν τη φωνή τους στους βασικούς πρωταγωνιστές. Από τη Meg Ryan, τον John Cusack, τον Christopher Lloyd μέχρι τη μεγάλη κυρία των μιούζικαλ, Angela Lansbury.

Όπως και για το πόσο όμορφα είναι δημιουργημένοι οι ήρωες, πόσο αληθοφανείς φαίνονται στις εκφράσεις του στόματος και στις κινήσεις του σώματος.

Η ταινία στο είδους του μιούζικαλ και μέσα από χορό και πανδαισία ζωηρών χρωμάτων, προσπαθεί να απαλύνει την πραγματική ιστορία της οικογένειας των Ρομανώφ.

Όπως και η προσπάθεια αντιμετώπισης του κυριότερου εχθρού τους Grigori Rasputin, του οποίου το μεγαλύτερο όνειρο είναι η κατάστροφή τους.

Το κινούμενο σχέδιο σε αυτή την ταινία είναι δημιουργημένο με ευφυή τρόπο, υψηλή αισθητική και με σενάριο που σε γεμίζει συναίσθημα και ρομαντισμό για τον έρωτα που ακόμα και μέσα στον πόνο του ξεριζωμού και την αγωνία της επανένωσης, τρυπώνει και κάνει ξανά το θαύμα του.

Η Αναστασία είναι η ιστορία ενός κοριτσιού που ξεκινάει να ψάχνει την ιστορία της από το μηδέν. Μέσα από τα φθαρμένα της ρούχα και με μοναδική της παρέα τον σκύλο της, Pooka, θα ξεκινήσει ένα ολόκληρο ταξίδι αυτοανακάλυψης και αυτοπραγμάτωσης.

Τα παλιά της ρούχα θα αντικατασταθούν από τα χρυσά, πολυτελή φορέματα, αντάξια ενός κοριτσιού Ρομανώφ, ειδικότερα όταν αυτή αποτελεί τη συνέχεια της βασιλικής διαδοχής.

Εκπληκτική ταινία, η οποία με τρυφερότητα, ταξίδι στο όνειρο και νοσταλγία, αναφέρεται σε μία σημαντική ιστορική περίοδο του κράτους της Ρωσίας. Έστω, και αν παραποίησε την πραγματική ιστορία. Τουλάχιστον, η Αναστασία στην ταινία έγινε ευτυχισμένη και δε δολοφονήθηκε τόσο σκληρά όσο στην πραγματικότητα…