/Η Καινή Διαθήκη σε μετάφραση Παναγιώτη Τρεμπέλα

Η Καινή Διαθήκη σε μετάφραση Παναγιώτη Τρεμπέλα

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη

Το κείμενο της Καινής Διαθήκης, της βάσης του Χριστιανισμού, διεγείρει διαχρονικά το ενδιαφέρον εκατομμυρίων ανθρώπων. Ανεξαρτήτως θρησκευτικής πίστης, η διδασκαλία του Χριστού εγκόλπωσε μέσα της μερικές από τις βασικές, κυρίαρχες αξίες της ανθρωπότητας.

Το κείμενο της Καινής Διαθήκης αν το δεις με γυμνό μάτι, απογυμνωμένο τόσο από άρνηση στο θείο όσο και από υπέρμετρη θρησκευτικότητα, είναι σπουδαίο. Η γαλήνια προσωπικότητα του Χριστού και ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται η διδασκαλία του, ακούμπησε τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων –πιστών και μη.

Η Καινή Διαθήκη διαχρονικά με αγγίζει. Η ψυχή μου πάντοτε παρηγορείται από λόγους ενδυνάμωσης του Κυρίου και διακρίνω σε αυτή υψηλά ηθικά νοήματα, ακόμα και αν κείμενά της είναι επηρεασμένα από αντιλήψεις της κοινωνίας της εποχής.

Θεωρώ πως η ερμηνευτική προσέγγιση του κορυφαίου θεολόγου Παναγιώτη Τρεμπέλα είναι η καλύτερη εκδοχή για όποιον θέλει να προσεγγίσει και να κατανοήσει ορισμένα δυσνόητα μέρη του θεολογικού κειμένου.

Ο Τρεμπέλας υπήρξε κορυφαίος θεολόγος, αντιμετώπισε την πίστη με έναν ζηλωτικό τρόπο, απόρροια της βαθιάς θεολογικής του παιδείας.

Ο Τρεμπέλας έγινε γνωστός κυρίως από την ανάλυση της Καινής Διαθήκης και τα σχόλια τα οποία επεξηγούν τη θεολογική σημασία των κειμένων.

Η συμβολή του στο να κατανοήσουν πολλοί το νόημα των Γραφών πίσω από τις παραβολές και τις παρομοιώσεις είναι σημαντική. Ο Τρεμπέλας κατάφερε να κάνει απτή στον απλό αναγνώστη ορισμένα «δύσκολα» κεφάλαια τα οποία δεν ήταν κατανοητά με την πρώτη ανάγνωση.

Ο Τρεμπέλας έδωσε αξιόλογη ερμηνεία σε «περίεργα» κείμενα της Καινής Διαθήκης, τα οποία με την πρώτη ανάγνωση δημιουργούν μία περίεργη αίσθηση στον αναγνώστη. Δεν αποσιώπησε την αρνητική κριτική στο Χριστιανισμό, αλλά δε πρόβαλλε και τις ιδέες που δεν ήταν απόλυτα εναρμονισμένες με τις δικές του πεποιθήσεις.

Προσωπικά, η ερμηνεία του Τρεμπέλα με βοήθησε να αντιληφθώ σε μεγάλο μέρος την Αποκάλυψη του Ιωάννη, το τελευταίο και τόσο ερμηνευτικά δύσκολο βιβλίο της Καινής Διαθήκης. Όπως και το νόημα ορισμένων παραβολών και λόγων του Χριστού που αρχικά φαίνονται απομακρυσμένη από το περιεχόμενο αγάπης που χαρακτήρισε τη διδασκαλία Του.

Πολλές φορές, η ερμηνεία του Τρεμπέλα είναι υπερβολικά αναλυτική, ξεφεύγοντας από τη στείρα μετάφραση του αρχαίου κειμένου όπως συμβαίνει στις περισσότερες εκδόσεις. Η υπερβολική ανάλυση προσφέρει μία λεπτομερή κατανόηση σε θεολογική βάση, ακόμα και αν μπορεί να προκαλέσει μία διανοητή δυσφορία στον αναγνώστη που βλέπει την υπερβολική απομάκρυνση από την απλή μετάφραση. Και μία ανάλυση που προσπαθεί να επεξηγήσει και την ανάλυση.

Όμως, είναι μία από τις πιο ολοκληρωμένες ερμηνείες ενός ανθρώπου με σπάνια μόρφωση και οξυδερκή θεολογική ματιά που του επέτρεψε να βλέπει πίσω από τις λέξεις. 

Η ανάλυση του Τρεμπέλα στην Καινή Διαθήκη είναι η καλύτερη εκδοχή για όποιον θα ήθελε να αντιληφθεί ορισμένες επεξηγήσεις σχετικές με «δύσκολα» εδάφια του θρησκευτικού βιβλίου.

Τα θρησκευτικά κείμενα περιέχουν και σημαντικά διδάγματα, τα οποία με τη βοήθεια κάποιου ανθρώπου με εξειδικευμένη γνώση θα μπορέσουν να αποκρυπτογραφηθούν και να γίνουν αντιληπτά με την πραγματική τους έννοια.