/Η Ευαγγελία Τζιάκα στο CulturePoint.gr

Η Ευαγγελία Τζιάκα στο CulturePoint.gr

Σήμερα με αφορμή την ημέρα της γυναίκας θα γνωρίσουμε μία νέα επιτυχημένη γυναίκα στο χώρο του επιχειρείν του βιβλίου, την Ευαγγελία Τζιάκα. Η οποία θα μας μιλήσει για τον εκδοτικό της οίκο και το όραμά της, καθώς και το τι σημαίνει να είσαι γυναίκα καριέρας. 

Γράφει ο Γιώργος Δόλγυρας, αρθρογράφος – συγγραφέας;

  • Αρχικά θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε, ποια είναι η Ευαγγελία Τζιάκα;

Είμαι απόφοιτη του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, τελειόφοιτη του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ. Έπειτα από 10 συναπτά έτη ενεργής υπηρεσίας στην ξενόγλωσση εκπαίδευση και μόλις το 2016 αποφάσισα να ανοίξει το δικό της εκπαιδευτικό πόρταλ Πηγή Παιδείας, το οποίο δημοσίευε πρωτόλεια άρθρα μιας μεγάλης ομάδας εκπαιδευτικών και διοργάνωσα πολλές επιτυχημένα σεμινάρια αλλά και συνέδρια Πανελλήνιας Εμβέλειας σε συνεργασία με Πρεσβείες όπως λχ την Πρεσβεία της Φινλανδίας και τον τότε Φινλανδό Πρέσβη Γιούχα Πιούκο, την Πρεσβεία της Πορτογαλίας, το Υπουργείο Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού της Κύπρου αλλά και το Υπουργείο Παιδείας της Πορτογαλίας. Από το 2016 και εδώ έχω παρουσιάσει εκπομπές και ένθετα σε τηλεοπτικά κανάλια της Θεσσαλονίκης. Το 2018 ανέλαβα Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του εκδοτικού οίκου Ανάτυπο, στην Θεσσαλονίκη. Την ίδια χρονιά ανέλαβα και το pr αρκετών συγγραφέων. Από το 2019 και εδώ διατελώ μέλος ΔΣ του ΟΒΡΕΠΟΜ Θεσσαλονίκης ενώ την τελευταία διετία έχω αναπτύξει την δική μου επιχείρηση, το Writers΄ Αgency Bookguru.gr.

  • Τι φοβάστε περισσότερο και τι αγαπάτε; Ποια είναι τα όνειρά σας;

Αγαπώ να δημιουργώ και να προσφέρω ολόκληρο τον εαυτό μου τόσο στην δουλειά μου όσο και στα άτομα που αγαπώ, που πιστέψτε με είναι ελάχιστα. Αυτό που ονειρεύομαι είναι να συνεχίσω να συμπορεύομαι μαζί με τα άτομα αυτά, αν είναι εφικτό για μια ζωή, και να συνεχίσω να δημιουργώ. Από την μία η δημιουργία με αναζωογονεί και μου προσφέρει απίστευτη χαρά και ενέργεια και από την άλλη, οι άνθρωποι που είναι δίπλα μου αποτελούν για μένα την κινητήριο δύναμη μου. Αν λοιπόν, η δημιουργία και οι «δικοί» μου άνθρωποι είναι αυτά που αγαπώ περισσότερα, αυτό που φοβάμαι είναι το να τα χάσω. Ωστόσο, η μεγαλύτερη επιθυμία και ευχή που κάνω για μένα είναι να γίνομαι ολοένα και καλύτερος Άνθρωπος (με το Α κεφαλαίο).

  • Bookguru.gr, ο γκουρού (αναφερόμαστε στον Πνευματικό Δάσκαλο του ινδουισμού) των βιβλίων, περί τίνος ακριβώς πρόκειται; 

Στις μέρες με την λέξη γκουρού («σεβαστός» στην σανσκριτική) δεν αναφερόμαστε μόνο στον ινδουισμό και στον πνευματικό του δάσκαλο. Χρησιμοποιούμε την λέξη γκουρού για να χαρακτηρίσουμε αυτόν που «γνωρίζει τα πάντα». Τον ειδήμονα! Προσπαθώντας να δημιουργήσουμε ένα λογότυπο και ένα όνομα που θα «μένει» στο μυαλό των συγγραφέων και θα περιλαμβάνει όλα όσα προσφέρουμε! Έτσι, φτιάξαμε τον Bookguru, τον άνθρωπο που γνωρίζει τον χώρο του βιβλίου και μπορεί να δώσει στους συγγραφείς όποια υπηρεσία επιθυμούν αρκεί να του το ζητήσουν. Η Bookguru.gr είναι ένα agency για νέους και ανερχόμενους συγγραφείς που προσφέρει μια μεγάλη γκάμα υπηρεσιών έκδοσης (έντυπη, epub, audiobook, amazon), προώθησης και διαφήμισης.  Αναλαμβάνουμε συγγραφείς που είτε έχουν εκδώσει σε άλλον εκδοτικό οίκο είτε έχουν εκδώσει σε εμάς! Στόχος της Bookguru.gr είναι να βοηθήσει τους νέους συγγραφείς να χτίσουν και να δομήσουν σωστά το συγγραφικό τους brand. Το μεγάλο μας ατού, εκτός από την ποιότητα των εκδόσεων μας, είναι ο τρόπος που αναδεικνύουμε τους συγγραφείς μας, η πρωτοτυπία των παρουσιάσεων μάς και η μοναδικότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε τον κάθε συγγραφέα ξεχωριστά.

Παράλληλα, χρησιμοποιώντας το όνομα της Πηγής Παιδείας, του εκπαιδευτικού πόρταλ του οποίου ήμουν υπεύθυνη, ξεκινάμε να εκδίδουμε μία νέα λογοτεχνική σειρά παραμυθιών και ιστορικών βιβλίων. Μέρος των υπηρεσιών μας αποτελεί η έκδοση βιβλίων μέσω του Amazon Kindle και η Bookfilm όπου εκεί μετατρέπουμε το κείμενο σε σενάριο και δημιουργούμε ταινίες, animation και ντοκιμαντέρ μικρού μήκους. Αυτή είναι μία δυνατότητα που προσφέρουμε αποκλειστικά σε συγγραφείς που επιθυμούν να κάνουν ευρέως γνωστό το έργο τους. Πολύ μεγάλη έμφαση έχουμε δώσει και στα διαδικτυακά και δια ζώσης εργαστήρια εικονογράφησης, δημιουργικής γραφής, social media και amazon που οργανώνουμε, στοχεύοντας στην περαιτέρω εκπαίδευση των συγγραφέων μας!

  • Ως Γυναίκα που έχει αναπτύξει πλήθος επαγγελματικών δραστηριοτήτων, από τις εμπειρίες σας πιστεύετε υπάρχει ίση αντιμετώπιση ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες;

Αναμφίβολα, οι γυναίκες στο δυτικό κόσμο τυγχάνουν σαφώς καλύτερης αντιμετώπισης συγκριτικά με τις γυναίκες του αναλυτικού κόσμου. Ασχολούνται με την πολιτική, την επιχειρηματικότητα και μπορούν να καταλαμβάνουν υπεύθυνες θέσεις σε φορείς και εταιρείες. Ωστόσο, φαινόμενα όπως η σεξουαλική παρενόχληση, η σωματική βία που φτάνει στα όρια της ανθρωποκτονίας καθώς και το glass ceiling αποδεικνύουν περίτρανα ότι οι φυλετικές διακρίσεις ακόμα καλά κρατούν. Συνεπώς, έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μέχρι να κατακτήσουμε πλήρη φυλετική ισότητα και ισοτιμία.

  • Θα μοιραστείτε τη καλύτερη και χειρότερη εμπειρία σας σε όλα αυτά τα χρόνια πορείας;

Συνηθίζω να λέω πώς πάντα νοιώθω ευγνώμων για όσα έχω ζήσει στην ζωή μου. Οι εμπειρίες, καλές ή κακές, είναι εκεί για να σε διδάξουν και να σε βοηθήσουν να γίνεις καλύτερος άνθρωπος στην ζωή σου. Τις εμπειρίες, για μένα, τις κάνουν οι άνθρωποι με τους οποίους επιλέγεις να τις δημιουργήσεις και να τις μοιραστείς! Μία από τις πιο ωραίες στιγμές της επαγγελματικής μου ζωής, ήταν η διοργάνωση της Πρώτης  Πανελληνίας Συνδιάσκεψης Εναλλακτικής Εκπαίδευσης που κάναμε τον Μάιο του 2018 μαζί με την 15μελή ομάδα καθηγητών της Πηγής Παιδείας. Ήταν μία πρωτόγνωρη και αξέχαστη εμπειρία γιατί είχαμε καταφέρει μέσα σε έναν χρόνο να ενώσουμε διαφορετικές φωνές εκπαιδευτικών ανά την Ελλάδα, που επιθυμούσαν μια πιο φιλελεύθερη και περιβαλλοντική εκπαίδευση. Ωστόσο, η χειρότερη εμπειρία που βίωσα ήταν το άγχος και το στρες που μου προκάλεσε το πρώτο lockdown. Με ένα παιδί μέσα στο σπίτι και με την Bookguru.gr να κάνει μόλις τα πρώτα της επαγγελματικά βήματα, η ανασφάλεια μου είχε χτυπήσει κόκκινο. Ξαφνικά βρεθήκαμε όλοι κλεισμένοι σε ένα σπίτι, αβέβαιοι για το παρόν αλλά και για το μέλλον μας, βασιζόμενοι στα επιδόματα του κράτους! Ωστόσο, και θα το πω ξανά γιατί οι άνθρωποι είμαστε εγωιστές και εγωκεντρικοί, η αγάπη και η στήριξη των ανθρώπων γύρω μου με πρώτη και καλύτερη την κόρη μου, ήταν αυτά που μου έδωσαν την δύναμη και την ώθηση που χρειαζόμουν! Η καραντίνα αποτέλεσε για εμένα μια περίοδο ανασυγκρότησης, ωριμότητας και επανεκκίνησης!

  • Είστε και μητέρα, πόσο εύκολο ήταν να τα καταφέρετε επαγγελματικά; Μπορούν να συνδυαστούν ή μία γυναίκα πρέπει να διαλέξει: «καριέρα ή μητρότητα», ένα από τα δύο;

Η μητρότητα ήταν αυτή που με ώθησε να αναζητήσω το καλύτερο δυνατό επάγγελμα για εμένα! Η μητρότητα μου έδωσε μία απίστευτη δύναμη και διάθεση να θέλω να συνδυάσω την δουλειά με το παιδί μου. Ως καθηγήτρια Αγγλικών εργαζόμουν κατά βάση απογευματινές ώρες, γεγονός που με άγχωνε καθώς η κόρη μου θα πήγαινε στο Δημοτικό Σχολείο. Ένιωθα ότι θα έπρεπε να είμαι εκεί μαζί της για να την διαβάζω, μάλλον να της δείχνω το πώς να διαβάζει. Θεού θέλοντος και με πολύ μεγάλο αγώνα και στήριξη, πλέον κατάφερα να συνδυάσω και τα δύο. Βλέπεις συνέχεια μιλάω για «στήριξη» και ξέρεις γιατί; Γιατί, χωρίς στήριξη και υποστήριξη, καμία γυναίκα και κανένας άνθρωπος πάνω στη γη δεν μπορεί να προοδεύσει. Συνεπώς, η μόνη απάντηση που έχω να δώσω στην παραπάνω ερώτηση «αν συνδυάζεται η μητρότητα με την καριέρα ή αν πρέπει μία μητέρα να επιλέξει» είναι πως συνδυάζονται αρκεί η μητέρα να έχει την κατάλληλη στήριξη και αρκεί φυσικά να κάνει την όποια επιλογή συνειδητά, αναλαμβάνοντας και τις αντίστοιχες ευθύνες. Θα μου επιτρέψετε να μεταφέρω μια πολύτιμη συμβουλή στις αναγνώστριες σας: Κανένα παιδί δεν ζητά από τον γονιό να θυσιαστεί με το ζόρι για χάρη του. Αν μια μητέρα επιθυμεί να εργασθεί ή να μην εργασθεί, είναι δική της επιθυμία, δική της η επιλογή και δική της ευθύνη. Ας μην ρίχνει αργότερα ασυναίσθητα το βάρος της δικής της ευθύνης στο παιδί της λέγοντας του «εγώ για σένα στερήθηκα τόσα…» και ας έχει στο πίσω μέρος του μυαλού της ότι το παιδί της κάποια στιγμή θα σταματήσει να είναι παιδί και θα κάνει την δική του ζωή! Ας φροντίσει, λοιπόν, να δημιουργήσει μία τέτοια ζωή (ο, τι και αν επιλέξει) για την ίδια που θα μπορεί να την ζήσει όταν το παιδί της θα γίνει έφηβος και ενήλικας! 

  • Τι θα συμβουλεύατε όποιον επιθυμεί να δημιουργήσει μια δική του επιχείρηση μέσα σε αυτούς τους δύσκολους επιχειρηματικούς καιρούς;

Πραγματικά δεν ξέρω τι θα μπορούσα να τον συμβουλεύσω, δεδομένου ότι και εγώ η ίδια αναγκάστηκα εκ των πραγμάτων να ακολουθήσω τον δύσβατο αλλά και άκρως δημιουργικό δρόμο της επιχειρηματικότητας. Είναι δύσκολη και πολύπλοκη η επιχειρηματικότητα γεμάτη παγίδες, υποχρεώσεις, απίστευτη γραφειοκρατία και με μεγαλύτερο εχθρό το ίδιο το κράτος. Ωστόσο, το να δημιουργείς, το να «στύβεις το μυαλό σου« για να βρει λύσεις σε προβλήματα, το να σχεδιάζεις και να υλοποιείς με συνέπεια, ρεαλισμό και υπευθυνότητα είναι από τα πράγματα που με ελκύουν ιδιαίτερα. Έρχεσαι αντιμέτωπος με πολλές χαρές, με πολλές αγωνίες και δίνεις καθημερινά πολλές μάχες με κυριότερη και πιο δύσκολο αυτή με τον εαυτό σου. Γιατί εκεί πρέπει να ανακαλύψεις ποιος είσαι, να ξεπεράσεις τις παθογένειες σου, τα «μπλοκαρίσματα» σου αν θες να προχωρήσεις εσύ και η επιχείρηση σου. Ο δρόμος για την επιτυχία δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα αλλά αξίζει τον κόπο αν αγαπάς την πρόκληση. Και για μένα η επιχειρηματικότητα είναι μια πρόκληση!

  • Τελειώνοντας, ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;

Σχέδια υπάρχουν πολλά, αρκεί να μας αφήσουν και λίγο στην ησυχία μας οι «μεγάλοι του κόσμου» και σταματήσουν να δημιουργούν σκηνικά πολέμου και εγκλεισμού! Από εκεί που ετοιμαζόμασταν να βγούμε και να επιστρέψουμε έστω και σταδιακά στην κανονικότητα, ήχησαν οι σειρήνες του πολέμου και μάλιστα μέσα στο ίδιο μας το σπίτι, την Ευρώπη! Ο άνθρωπος όμως ποτέ δεν σταματά να κάνει σχέδια! Έτσι, λοιπόν Θεού θέλοντος, επιθυμούμε να ξεκινήσουμε μια σειρά από σεμινάρια σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας με σκοπό να  ενημερώσουμε τους συγγραφείς για το πόσο σημαντικό είναι να έχουν τον δικό τους ατζέντη, αυτόν που θα κλείνει για αυτούς περιοδείες, παρουσιάσεις, συνεντεύξεις σε ΜΜΕ, που θα τον βοηθάει να φτάσει τον επιθυμητό του στόχο βήμα-βήμα. Επιπλεόν, όπως ανέφερα, εκτός από την Bookguru.gr ενσωματώνουμε σταδιακά μεταμορφώνοντας την και την Πηγή Παιδείας ως λογοτεχνική και εκδοτική σειρά για ιστορικά βιβλία, παραμύθια αλλά και εκπαιδευτικά βοηθήματα. Παράλληλα, βελτιώνουμε το δίκτυο διανομής μας, επισπεύδουμε την διαδικασία παραγωγής και δημιουργούμε παρουσιάσεις με πολύπλευρο πολιτιστικό χαρακτήρα.  Με λίγα λόγια, σχεδιάζουμε να δώσουμε στους συγγραφείς όλα όσα ονειρεύονται για τον εαυτό τους την ώρα που γράφουν το βιβλίο τους και πιστεύω ότι, αν και καινούργιοι στο χώρο, βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο!

Σας ευχαριστώ θερμά για τον χρόνο σας και για την τιμή που μου κάνατε να με φιλοξενήσετε στο CulturePoint.gr.