/Η δυναστεία Γιόχαν Στράους. Οι “βασιλιάδες” του βαλς

Η δυναστεία Γιόχαν Στράους. Οι “βασιλιάδες” του βαλς

Ο «Ωραίος, Γαλάζιος Δούναβης», το «Αυτοκρατορικό Βαλς» και το «Εμβατήριο του Ραντέτσκι» είναι μερικά από τα γνωστότερα μουσικά αριστουργήματα που φέρνει στο νου το όνομα Στράους. Στην πραγματικότητα, αυτή η οικογένεια μουσικών, που δικαίως αποκλήθηκε «δυναστεία», έχει τις ρίζες της στην πολιτιστική ατμόσφαιρα που επικρατούσε στη Βιένη ολόκληρο το 19ο αιώνα.

Ξεκινώντας από μια όχι ιδιαίτερα εύπορη οικογένεια, ο Γιόχαν Στράους πατέρας έγινε πρώτα γνωστός ως δεξιοτέχνης του βιολιού.

Αφού καθιέρωσε τον τύπο του βιεννέζικου βαλς, έγινε αρχιμουσικός της αυτοκρατορικής Αυλής, συνθέτοντας δεκάδες βαλς, πόλκες και εμβατήρια. Στα ίχνη αυτής της παράδοσης βάδισαν οι τρεις γιοι του: ο Γιόχαν Στράους υιός, ο Γιόζεφ Στράους και ο Εντουαρντ Στράους.

Ειδικώς, ο Γιόχαν Στράους υιός, ο οποίος έγινε δεξιοτέχνης του βιολιού παρά την αντίθετη επιθυμία του πατέρα του, κατάφερε να καταστήσει το βιεννέζικο βαλς εξαιρετικά δημοφιλές, με αποτέλεσμα να πραγματοποιήσει με την ορχήστρα του περιοδείες σε διάφορες μεγάλες πόλεις, στην Αγγλία, στη Ρωσία, καθώς και στις ΗΠΑ. Κι είναι αυτός που δικαίως χαρακτηρίστηκε Βασιλιάς του Βαλς.